Hoe kiest u de juiste wandelschoenen | DECATHLON

Hoge wandelschoenen heren Het is belangrijk om specifieke wandelschoenen te kiezen. Volg het advies op van DECATHLON om de juiste wandelschoenen te kiezen voor het beoogde gebruik. De juiste wandelschoen kiezen is van groot belang, niet alleen voor het comfort maar ook voor je gezondheid! Daarom hebben wij voor jou alles even op een rijtje gezet. Wandelschoenen kom je in alle maten en vormen tegen en in deze informatiegids maken wij onderscheid tussen hoge wandelschoenen en lage wandelschoenen.

Welke wandelschoen je nodig hebt hangt af van enkele factoren. Zo zijn er mensen die ten allen tijde een voorkeur hebben voor hoge wandelschoenen, terwijl er ook mensen zijn die alles op sandalen doen. De omgeving waar je gaat wandelen is erg belangrijk bij het type schoen dat je wilt kiezen. Je kunt namelijk in de bergen, op vlak terrein of in de sneeuw wandelen. Wij hebben voor ieders wat wils! Bij het wandelen blijft altijd een voet in contact met de grond. Hij wordt op twee punten ondersteund waarbij twee krachtpieken optreden: de hielslag en de teenafzet. Het is dus belangrijk om specifieke wandelschoenen te kopen. Daarom geven we je advies om je te helpen de juiste keus te maken.

Wie op zoek gaat naar nieuwe wandelschoenen zal vaak terecht komen bij een buitensportwinkel zoals Decathlon. Vaak zijn er veel verschillende schoenen aanwezig en dit aanbod kan nogal overweldigend zijn. De grote wand met heel erg veel schoenen kan voor sommige mensen verwarrend zijn en daarom vinden wij het vanuit Decathlon erg belangrijk om alvast wat adviezen te geven die je kunt gebruiken om een juiste keuze te maken. Vaak zijn wandelschoenen gerangschikt van A t/m D, waarbij A de lichtste categorie is en D de zwaarste schoenen zijn. Dit verschil in licht en zwaar zit hem niet alleen in het gewicht.

Lichte wandelschoenen zijn gemaakt voor wandelingen op voornamelijk vlak en plat terrein zonder al te veel oneffenheden, zeker niet met een zware rugzak. Vaak is dit type schoen goed genoeg voor wandelingen in Nederland zoals het Pietenpad met voornamelijk een dagrugzak. De B categorie is al een stuk zwaarder en wij adviseren om dit type schoen te gebruiken als je met een zwaardere rugzak gaat wandelen op geaccidenteerd (heuvelachtig) terrein. De C categorie bestaat uit schoenen die ook geschikt zijn voor flexibele stijgijzers. Deze schoenen bieden veel enkelbescherming, zijn steviger en zijn over het algemeen zwaarder uitgevoerd. Tot slot bestaat de D categorie uit de zwaarste schoenen die er zijn. Deze schoenen zijn uitstekend geschikt voor stijgijzers en zijn zo zwaar uitgevoerd qua zool dat die zool zo inflexibel is dat je er ook mee kunt ijsklimmen (met stijgijzers).

Bij Decathlon hebben wij het net even iets anders ingedeeld maar kun je dezelfde schoenen terugvinden. De wandelschoenen van Decathlon worden geclassificeerd in lage en hoge wandelschoenen. Daarnaast hebben wij sandalen, trailrunning schoenen en sneeuwschoenen. Deze indeling zul je ook bij ons in de winkel tegenkomen, net zo gemakkelijk.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een wandelschoen?

  • Bescherming
  • Een schuin aflopende hiel
  • De buigzaamheid van de zool
  • De vorm van de zool
  • Het profiel (ook van de hak)
  • Buigzaamheid
  • Torsiestijfheid
  • Gewicht

Wat zijn de voordelen van leren schoenen?

  • Betere ventilatie dus de schoenen ademen beter
  • Een betere voethygiëne

Wat raden wij af?

Wij raden het af om hikingschoenen te gebruiken voor wandeltochten. Deze schoenen zijn namelijk te zwaar en dit type schoen is niet buigzaam genoeg. Daarnaast willen sommige mensen hardloopschoenen gebruiken voor het wandelen. Deze schoenen staan vaak naar voren gebogen wat niet goed is als u gaat wandelen en wat voor ongemak kan zorgen. Controleer de slijtage van uw schoenen regelmatig, want die kan uw houding doen veranderen waardoor u last kunt krijgen van uw voeten of uw rug.

Lage wandelschoenen

Onze lage wandelschoenen zijn vooral ontwikkeld voor wandelingen of tochten van korte tot middellange afstanden op vlak tot licht hellend terrein. Zij zorgen voor de juiste steun en grip hebt op de ondergrond waar je wilt gaan wandelen.

Over het algemeen geven lage schoenen je iets minder steun (op enkele uitzonderingen na) dan hoge wandelschoenen. Daarom raden wij lage wandelschoenen aan op vlak of licht hellend terrein. Veel van onze lage wandelschoenen zijn beschikbaar in een waterdichte uitvoering (Novadry). Decathlon heeft zelfs een reeks speciaal ontworpen om extra comfort te bieden tijdens je wandeling; onze Flex reeks. Dit type schoen is zo ontworpen dat ze de afrol van de voet perfect volgen, dit komt de ergonomie en dus het comfort meer dan ten goede.

Binnen de A categorie schoenen of lichte hikingschoenen, zijn heel veel verschillen. Maar er is een overeenkomst: het gewicht. Een lichte A categorie schoen dient eigenlijk niet veel meer wegen dan 450 gram. Er zijn natuurlijk lichtere schoenen, voor de wat lichtere toepassingen (lichte rugzak) en er zijn zwaardere schoenen voor een wat zwaardere rugzak. De meeste A schoenen zijn laag (mede vanwege het gewicht). De meeste lage A schoenen hebben geen enkelondersteuning want ze worden vaak gebruikt voor relatief eenvoudig terrein. Wat kun je dan wel van een A schoen verwachten? Dat de schoen makkelijk en comfortabel loopt en dit kan op verschillende manier. In de eerste plaats door de voorkant van de schoen flexibel te maken zodat de schoen eenvoudig buigt onder de bal van je voet zodat de schoen prettig afrolt. Een andere methode is de vorm van de zool. Door de zool te vormen als een banaan, zal de schoen bij het neerzetten doorrollen. Dit kan dus ook het geval zijn bij een stijve schoen die op de juiste manier gevormd is.

Een ander belangrijk aspect waar je op kunt letten is de mate van bescherming. Een gemiddelde A schoen heeft een goede bescherming op de neus, meestal van rubber of een laag leer en meestal ook bij de hak. De zolen van een A schoen hebben vaak een minder diep profiel ten opzichte van zwaardere schoenen. Dit komt doordat je met dit type schoen vaak minder tractie nodig hebt. Wat een goede A catergie wandelschoen moet hebben is een goed hakprofiel voor het nodige remvermogen voor als je berg afwaarst loopt. Bij veel A wandelschoenen lopen de veters door nylon veterogen. Nylon veterogen zijn in principe net zo stevig als stalen veterogen slijten nauwelijks, ook niet bij het per ongelijk raken van een steen. Als tip willen wij graag aangeven dat je tijdens het passen direct een comfortabel gevoel moet krijgen bij het aantrekken van je schoenen. Als de pasvorm goed is geeft dit vaak al aan dat de schoen comfortabel zal lopen.

Let op! Mensen die geneigd zijn om op de binnenkant van hun voet te lopen kunnen dit als zeer onaangenaam ervaren.


Lage wandelschoenen heren


Lage wandelschoenen dames

Trailrunning schoenen zijn ook een type lage en lichte wandelschoenen maar dan voor hardlopers die door bossen willen hardlopen of voor personen die snel over bergpaden willen lopen / rennen zoals bijvoorbeeld veel in de alpen gebeurd.

Hoge wandelschoenen

De hoge wandelschoenen zijn ontworpen voor zwaardere en langere trektochten. Zij lenen zich perfect om ruw en hellend terrein te verkennen. Onze hoge wandelschoenen zijn over het algemeen stijver en hebben meer grip.

Afhankelijk van de hoogteverschillen en de intensiteit van je tocht is het aan te raden om te kiezen voor een stijvere schoenen. In vele gevallen wordt de stijfheid van een schoen aangeduid met een letter; van A voor zeer soepel tot E voor enorm stijf. Bij Decathlon geven we dit op een andere manier aan. De stijfheid van de schoen kun je herkennen aan het getal in de naam; hoe hoger het getal, hoe stijver de schoen.

De meest stijve schoenen zijn geschikt voor alpinisme en dienen dan ook voor het zware werk! Als je serieuze wandelingen gaat maken in warme temperaturen, dan adviseren wij fresh reeks aan van onze hoge wandelschoenen. Deze schoenen zijn extra licht en hebben een extra ademend vermogen!


Hoge wandelschoenen heren


Hoge wandelschoenen dames

De juiste wandelschoenen kiezen voor het beoogde gebruik

Er zijn 4 soorten wandelingen. En elk soort wandeling heeft zijn eigen kenmerken en behoeftes.

De dagelijkse wandeling

De dagelijkse wandeling is de wandeling die u elke dag maakt zonder erbij na te denken. Het gaat om de afstand die u loopt tot het treinstation of het metrostation of naar uw werk. Schoenen voor de dagelijkse wandeling zijn schoenen die u de hele dag draagt. Uw schoenen voor de dagelijkse wandeling moeten dus comfortabel en ademend zijn.

De ontspanningswandeling

Voor deze rustige wandeling heeft u soepele schoenen nodig die u kunt dragen bij uw dagelijkse kleding. U zult de voorkeur geven aan een sportieve en ongedwongen stijl. Uw schoenen moeten het mogelijk maken om tijdens de hele wandeling op comfortabele wijze te kunnen lopen. Een ademende schoen met ventilerende netstof of ademend leer is hierbij ideaal.

De sportieve wandeling

De sportieve wandeling vereist een stevige pas. Daarom moet u sportieve en technische schoenen kiezen waarmee u flink door kunt lopen. De schoenen moeten uw bewegingen begeleiden en u helpen om snel te lopen. Decathlon raadt u aan om voor dit soort wandeling lichte schoenen te kiezen die goed aansluiten bij de vorm van uw voeten waardoor u energiek kunt wandelen en bewegingsvrijheid heeft.

Nordic walking

Nordic walking is een manier van wandelen die over het algemeen niet op wegen plaatsvindt. Daarom raadt Decathlon u aan om schoenen te kiezen met noppen en die waterdicht, licht en soepel zijn en stevig genoeg om u te beschermen tegen obstakels zoals kiezelsteentjes of stokken.

Wandelschoenen voor kinderen

De eerste schoenen

Een baby zet zijn eerste stapjes tussen de 9 en 18 maanden. Maar hoewel hij al een beetje kan lopen, hoeft u hem niet meteen schoenen te geven. We raden u aan om specifieke wandelschoenen te kopen als uw kind helemaal alleen kan lopen.

De juiste maat

Om de maat van de voet van uw kind te meten, kunt u het best een voetmeter gebruiken. Wij raden het af om tweedehandsschoenen voor uw baby te kopen. Gebruik ook geen schoenen die door een grote broer of zus gedragen zijn. Die schoenen hebben al de vorm aangenomen van een andere voet en hebben dus niet de vorm van de voet van uw baby.

Wanneer heeft uw baby nieuwe schoenen nodig?

Tussen de 9 en 24 maanden groeit de voet van een baby 3 cm. Daarna groeit de voet gemiddeld één centimeter per jaar. Daarom is het belangrijk om regelmatig nieuwe schoenen te kopen, ongeveer 3 keer per jaar.

Welk soort schoenen kan ik het best nemen voor mijn kind?

Decathlon heeft verschillende opties als het gaat om schoenen voor kinderen en babies. Newfeel en Quechua zijn hierin twee belangrijke passiemerken waar je terecht kan voor verschillende schoenen, speciaal voor de eerste stapjes van kinderen maar ook wandelschoenen voor kinderen.


Wandelschoenen kinderen


Hoge wandelschoenen kinderen