WAT IS TRAILRUNNING? | DECATHLON

Trailrunning Wij geven je graag informatie en advies over trailrunning en alles wat daar bij komt kijken. Bekijk hier alle informatie en tips van DECATHLON om de juiste trailrunning schoenen en kleding te kiezen, gebaseerd op je stijl en je gebruik, en alles wat je nog meer nodig hebt om deze sport fantastische sport te beoefenen!

Trailrunning staat voor 'off-road hardlopen': door de natuur, over smalle paadjes (Trails) rennen en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Steeds meer lopers zoeken deze uitdagingen op.Op zoek naar meer beleving in plaats van de massalopen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te genieten van de omgeving. Trailrunnen is mountainbiken maar dan zonder fiets.

KIES DE JUISTE SCHOENEN

Net als bij hardloopschoenen bestaan er grote verschillen tussen verschillende trailrunning schoenen. Dit is bijvoorbeeld heel goed merkbaar als je naar de zool kijkt. Het profiel van de zool is een stuk groffer. Dit zorgt er voor dat je veel grip hebt, zowel tijdens het omhoog als omlaag lopen. Het is dan ook erg belangrijk om goed te bedenken wat je wilt en wat je verwacht van een schoen. Wanneer je trailrunning wilt gaan ontdekken, raden we je de Ekiden Active aan. Wanneer je al wat ervaring met het traillopen hebt, raden we eerder de eliofeel en XT Bindari aan. Wanneer je fanatieker en langere stukken loopt of gaat lopen, zou je voor de Kiprun serie gaan van Kalenji. Van Salomon kan je kijken naar bijv. de speedcross. Het verschil tussen al deze schoenen, is met name de manier waarop deze zijn opgebouwd en aan welke eisen ze voldoen. Iemand die trailrunning wilt gaan ontdekken, heeft minder specifieke verwachtingen dan iemand die al jaren fanatiek trails loopt.

KIES DE JUISTE KLEDING

Voor trailrunning is er door Kalenji een speciale kledinglijn ontwikkeld. Dit is gedaan omdat de eisen en verwachtingen van trailrunners anders zijn dan die van hardlopers op de weg. Tijdens het lopen van trails neem je vaak extra energierepen en gelletjes mee. Om dit gemakkelijk mee te kunnen nemen zit er in elk kleding stuk dan ook minimaal 2 zakjes. Dit zorgt voor extra gemak. Ook binnen deze kledingrange zijn er verschillen tussen de kleding. Van meer basic kleding tot kleding met 6 extra vakjes om zowel drinken als eten mee te kunnen nemen.

KIES DE JUISTE ACCESSOIRES EN BENODIGDHEDEN

Naast schoenen en kleding zijn accessoires erg belangrijk bij het traillopen. Als trailloper ben je vaak langere tijd onderweg, waardoor het aan te raden is om eten en drinken mee te nemen. Afhankelijk van de tijd en intensiteit waarop je loopt kan je meerdere keuzes maken.

DRINKEN

Om drinken mee te kunnen nemen, kan je voor 3 verschillende opties kiezen. Namelijk kleine flesjes in een band, een rugtas met waterzak of losse opvouwbare flesjes die in kleding mee te nemen is. De keuze kan je maken op basis van hoeveel water je nodigt hebt tijdens trainingen en wedstrijden en wat je het prettigst vintd lopen. De keuze zal dan ook voor iedereen verschillend zijn.

ETEN

Naast het meenemen van drinken, is eten ook van wezenlijk belang. Aangezien traillopen veelal langere tijd duren (meer dan een uur), verbrand je een hoop energie. Het is dan erg prettig om dan tijdens het lopen wat energie extra te kunnen nuttigen. Dit kan zowel een reep als een gelletje zijn, of door middel van een sportdrank met extra energie. Hier zijn meerdere smaken in verkrijgbaar, dus op basis van persoonlijke voorkeur kan je hier een keuze in maken.

ACCESSOIRES

Naast de waterzakken, flesjes en dergelijke zijn er nog meer accessoires die handig kundig zijn tijdens het traillopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stokken. Wanneer je op bergachtig terrein loopt, heb je vaak te maken met flink stijle klimmen en afdalingen. Stokken kunnen je dan goed helpen bij het houden van grip.

Een trailloop goed voorbereiden?

Omdat de aard van het terrein steeds verschilt, vraagt een trail om een specifieke voorbereiding. Een aantal fundamentele principes in verband met de training en het materiaal moeten echter steeds worden nageleefd. Al te vaak stellen traillopers zich ermee tevreden om lange stukken te lopen op een parcours dat ze al oneindig keer hebben herhaald. Het is natuurlijk geruststellend om op bekend terrein te zijn, het voelt comfortabel om hier te trainen. Maar het is niet de beste manier om vorderingen te maken en zich voor te bereiden op de komende krachtproef. De voorbereiding voor een trailloop moet, voor een goed evenwicht, altijd onderdelen van de klassieke running bevatten. Je moet natuurlijk lange stukken lopen om je uithoudingsvermogen te ontwikkelen, maar daarnaast moet je ook meer rond kwaliteit werken en dat doe je voornamelijk door intervaltrainingen in je weekschema in te plannen.

Lange sessies

Leren volhouden! Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste voor traillopers van elk niveau. De training heeft nog meer effect wanneer je in de natuur kunt lopen. Behendigheid, gecontroleerd risico's nemen, stabiliteit bij de afzet zijn allemaal elementen die je ontwikkelt ver van asfalt of gebaande wegen. De eerste bedoeling van de lange loopsessies blijft echter om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Het heeft geen zin om te proberen snel te lopen of om voortdurend van snelheid te veranderen. Als je loopt aan het tempo dat je jezelf hebt opgelegd, moet je nog in staat zijn om een gesprek te voeren en in alle omstandigheden perfect helder kunnen denken. Vergeet niet dat bij trails vaak een heel langdurige inspanning wordt gevraagd. Langer dan drie uur. Soms zelfs zes tot acht uur. Je moet je lichaam er dus aan wennen om langzaam uit zijn reserves te putten. Je moet ook leren regelmatig en verstandig te eten en te drinken om een plotse hongeraanval of een beginnend vochttekort te vermijden, want die kunnen vervelende gevolgen hebben. Een goede trailloper is in de eerste plaats een loper die zijn lichaam niet in gevaar brengt

Interval training

De training voor een trailloop lijkt in dit opzicht op die van een marathonloper of van lopers die op asfalt lopen. Met de sessies wordt gestreefd naar een verbetering van de MAS, dat wil zeggen de snelheid waarbij het zuurstofverbruik maximaal is. Net als bij de langere loopsessies train je ook hier bij voorkeur in de natuur. En dan vooral op oneffen terrein. Kies een helling van ongeveer 300 m en wissel de intensiteit van de inspanning af: sterke inspanning bij het stijgen, minder vermoeiend bij afdalingen. Dit heeft verschillende bedoelingen: niet alleen hart en bloedvaten sterker maken, maar ook de houding en looptechniek verbeteren. Tot slot kun je op de stukken naar beneden, zo belangrijk voor traillopers, werken aan je controle van richting en snelheid, ook al loop je die stukken langzaam.

Drempeltraining

Nog een andere trainingstechniek die beslist aan te raden is: een drempeltraining is bedoeld om het lichaam te wennen aan een matige tot stevige inspanning (op ongeveer 80 tot 90% van de maximale hartslag). Net als bij de training op een helling mag je nooit vergeten voldoende op te warmen. Loop tussen de tien en de twintig minuten - met daartussen periodes waarin je recupereert door te lopen aan een tempo dat maar half zo snel is. Vertraag of stop met deze training als je je er niet goed bij voelt.