Tennisschoenen informatiegids | Decathlon

Tennisschoenen Asics Tennisschoenen zijn een van de belangrijkste onderdelen van je tennisoutfit. In deze informatiegids voor tennisschoenen zullen wij vanuit Decathlon jou assisteren in het maken van een weloverwogen keuze. Wij zullen de belangrijkste voorbereidingen die je moet treffen voordat je een tennisschoen gaat kopen doornemen en daarnaast de belangrijkste tips bespreken. Bij Decathlon zien wij het als onze missie om sport toegankelijk te maken voor een breed publiek en daarom bieden wij zeer betaalbare tennisschoenen aan van ons eigen racketsportmerk Artengo.

Onze voeten worden tijdens een potje tennis aardig op de proef gesteld. Het is daarom belangrijk om juiste schoenen te dragen. Snelle en laterale (zijdelingse beweging) bewegingen met een afwisselende druk op beide voeten, om voor iedere bal te kunnen gaan zijn geen uitzondering. Tennissen op hard court, gras en gravel vraagt natuurlijk om een ander type schoen en tennisschoenen moeten ten alle tijden comfortabel en stabiel zijn. Je moet in staat zijn om snel van je plaats af te kunnen komen en het is belangrijk dat tennisschoenen voldoende weerstand bieden en een goede schokdemping hebben.

Tennisschoenen kiezen, waar moet je op letten?

Tennisschoenen moeten goed zitten, maar het is ook belangrijk dat ze blessures voorkomen. Er zijn een aantal criteria waar tennisschoenen aan moeten voldoen en waar je op moet letten als je nieuwe tennisschoenen wilt kopen. De frequentie is een belangrijke graadmeter bij het selecteren van de juiste tennisschoenen. Bij Decathlon maken wij onderscheid in de recreatieve, regelmatige en intensieve speler.

Tennisschoenen

Frequentie

Recreatieve speler

Als je nog een startende tennisser bent en de sport dus nog moet leren kennen, verplaats je je over het algemeen langzamer dan wanneer je langer en vaker speelt. Omdat je al wel alle verschillende kanten op gaat (laterale bewegingen), moeten je tennisschoenen stabiel zijn en genoeg weerstand bieden op het moment dat je je afzet.

Regelmatige speler

Regelmatige tennissers spelen maximaal 2 keer per week tennis tennisschoenen moeten daarom goed bestand zijn tegen het afzetten van je voeten. Ook de stabiliteit is belangrijk, want je verplaats je snel in allerlei richtingen. Een regelmatige speler is daarom op zoek naar tennisschoenen die stabiel zijn, een goede afzet hebben, bestand zijn tegen wrijving en ook nog eens dynamisch zijn. Al een hoop punten om rekening mee te houden dus!

Intensieve speler

Dit type tennisser speelt meerdere keren per week en goede schoenen zijn daarom van groot belang. De snelheid van dit type speler ligt hoger en de bewegingen zullen zich snel afwisselen in verschillende richtingen. Om dit goed op te kunnen vangen zul je stabiele tennisschoenen nodig hebben waarmee je goed kunt afzetten. Ook de intensieve speler heeft dynamische schoenen nodig omdat hij of zij in staat moet zijn om zich snel te verplaatsen.

Tennisschoenen

De belangrijkste criteria van tennisschoenen

Afhankelijk van je niveau kies je een paar Tennisschoenen die aansluiten op je persoonlijke voorkeur. Zoals je ondertussen al weet maken wij onderscheid tussen recreatief, regelmatig en intensief niveau en het is erg belangrijk om te weten wat voor een type speler je bent (of je snel of traag beweegt). Als je traag of juist heel snel over de tennisbaan gaat, heb je schoenen nodig die daar bij passen. Daarnaast is het belangrijk te letten op de ondergrond waarop je speelt want je hebt op het gras een ander profiel nodig dan bijvoorbeeld op hard court of gravel. Hier later meer over.

Een tennisschoen moet voldoen aan een aantal essentiële criteria. Deze criteria zijn van toepassing op de verschillende slagen die je als tennisser uitvoert. Om het niet al te ingewikkeld te maken zullen wij in deze gids onderscheid maken tussen de opslag, de volley, de forehand en de backhand.

Evenwicht bewaren

Je evenwicht is tijdens tennis een super belangrijk element en je kunt je voorstellen dat het vooral tijdens de opslag een van de prioriteiten is. Je tennisschoenen moeten je in staat stellen om goed je evenwicht te houden zodat jij je kunt concentreren op een juiste opslag.

Schokdemping

Doordat jij tijdens een potje tennis aardig wat druk uitoefent op je voeten, is het belangrijk dat je schoenen in staat zijn om deze klappen te kunnen opvangen. Vooral impact op je hiel, de bal van je voet en de binnen en buitenzijde van je voeten zullen het zwaar te verduren krijgen en een goede schokdemping is hierdoor erg belangrijk, ook om eventuele blessures te voorkomen.

  • Hardcourt: op deze ondergrond speel je met een harde vloer waarbij de bal erorm opstuit wanneer die de grond raakt. Het spel gaat erg snel en schokken van je voeten moeten goed worden opgevangen, om blessures te voorkomen. Ook wordt de zool van je schoen warmer; hierdoor slijt de tennisschoen sneller en zul je een duurzame schoen nodig hebben voor je spel op hardcourt.
  • Gravel: deze ondergrond is over het algemeen langzaam en de ondergrond biedt comfort. Rally's zijn vaak wat langer en er komen veel zijwaartse bewegingen in voor waarbij er over het gravel gegleden kan worden. Tennissers zetten zich vaak af en daarom moeten je schoenen een perfecte stabiliteit bieden als je op gravel tennist. Kies voor het tennissen op gravel een zool uit die je de juiste grip geeft zoals een visgraat profiel.
  • Kunstgras: voor tennisschoenen op kunstgras verlies je snel grip als je een te gladde zool hebt. Daarom hebben kunstgras tennisschoenen een grof profiel en bieden zo de juiste grip en steun. Over het algemeen is de zool van een kunstgras tennisschoen groter, daardoor zul je meer grip hebben. Ook zitten er kleine noppen op de zool. Doordat kunstgras banen vaak met zand worden bestrooid, kun je sneller uitglijden, hierdoor heb je kleine nopjes nodig onder je schoenen waardoor je beter kunt afzetten.
  • Tapijt: op deze ondergrond speel je in de hal waarbij het tempo van het spel vaak hoog ligt waarbij spelers zich snel verplaatsen. De juiste schokdemping en stabieliteit zijn hierbij cruciaal en zorgen voor de juiste steun en afzet. De tennisschoenen voor op tapijt hebben een gladde zool.
  • Gras: op natuurgras wordt niet zoveel gespeeld ook doordat het lastig is om dit type ondergrond goed te onderhouden. Op gras vinden de snelste partijen plaats en rally's zijn over het algemeen kort. Tennisschoenen voor gras moeten een uitstekende grip bieden omdat grasbanen vochtig en daarom glad kunnen zijn.

Tennisschoenen