Hoe kies ik een tennisracket?

Tennisracket Het is erg belangrijk om een goed tennisracket te gebruiken. Niet alle tennissers weten waar ze op moeten letten bij het kiezen van een racket. Bij het kiezen van een tennisracket zijn onderstaande aspecten van belang en wij van Decathlon willen jullie graag een advies geven zodat je precies weet wat de belangrijkste indicatoren zijn waar je je keuze op kunt baseren. Bij Decathlon hebben we tennisracketes van Artengo, Babolat, Head en Wilson. Ben je een fanatieke tennisser, of is de tennissport nog nieuw voor jou? Voor het spelplezier maakt het niet zoveel uit maar wel voor de keuze van je racket. Een tennisspeler kiest zijn racket in de eerste instantie op basis van speelfrequentie.

Verschillende type tennisspelers

Bij Decathlon onderscheiden wij tennisspelers in drie verschillende typen:

De recreatieve speler

Dit type speler speelt 1 keer per jaar tot 1 keer per maand op niveau 7, 8 of 9. Voor een recreatieve speler adviseren wij een lichtgewicht racket die power kan geven aan de slagen zonder al te veel techniek.

De regelmatige speler

Dit type speler speelt 1 keer per maand tot 2 keer per week op niveau 3, 4, 5, 6 of 7. Voor een regelmatige speler adviseren wij een racket van gemiddeld gewicht met het zwaartepunt in de kop, die power en controle kan geven aan de slagen.

De intensieve speler

Dit type speler speelt 2 tot 5 keer per week op niveau 1, 2 of 3. Voor een intensieve speler adviseren wij een racket van zwaarder gewicht met een kleiner blad en het zwaartepunt in de handgreep. Het racket kenmerkt zich door controle en precisie.

Tennisracket kiezen

Het gewicht van een tennisracket

We kunnen drie gewichtsklassen onderscheiden:

Lichtgewicht

Dit zijn de rackets van 270 gram of lichter. Lichte rackets zijn makkelijk hanteerbaar en geven makkelijk power aan de slagen mee.

Gemiddeld gewicht

Dit zijn rackets tussen 270 en 295 gram. Deze rackets geven een combinatie van power en controle. Deze rackets zijn geschikt voor een grote groep spelers.

Zwaargewicht

Dit zijn rackets van 295 gram of zwaarder. Deze rackets geven spelers meer balversnelling en controle mee. Hiervoor is wel meer techniek nodig. Deze rackets zijn niet aan te raden voor beginnende spelers.

Bladgrootte

Tennisracket2 We onderscheiden de volgende bladformaten:

Oversize

Met een bladformaat groter dan 677 cm². Dit is een groot bladformaat met een grote sweetspot (dit is de ideale plek om de bal te raken). Deze rackets zijn licht en geven veel power.

Midplus

Dit typer racket heeft een bladformaat tussen 626 en 677 cm². Dit is een standaard bladformaat met een ruime sweetspot. Het racket geeft een mix tussen power en controle.

Midsize

Deze rackets hebben een bladformaat van 625 cm² of kleiner. Dit is een klein bladformaat wat de speler veel controle en gevoel geeft. De rackets hebben een kleine sweetspot, wat een goede techniek en timing vereist.

Het balanspunt van een racket

Een racket kan verschillende balanspunten hebben. Dit geeft aan hoe het gewicht over het racket is verdeeld.

Top weight

Een top weight racket (341 - 380 mm), heeft het balanspunt bovenin het racket. Deze rackets geven meer power aan de bal.

Even balanced

Een even balanced racket (321 - 340 mm), heeft het balanspunt middenin het racket. Deze rackets geven veel controle en een gemiddelde dosis power.

Handle weight

Een handle weight racket (290 - 320 mm), heeft het balanspunt onderin het racket. Deze rackets zijn makkelijk wendbaar. Dit geeft een verhoogde balcontrole en relatief minder power.

Gripmaat voor de juiste grip

Je kunt de juiste gripmaat bepalen door de rackethand te meten van de top van de ringvinger tot aan de tweede handlijn.

 • 100 - 102 mm = gripmaat L0
 • 103 - 105 mm = gripmaat L1
 • 106 - 108 mm = gripmaat L2
 • 109 - 111 mm = gripmaat L3
 • 112 - 114 mm = gripmaat L4
 • 115 - 117 mm = gripmaat L5

Een andere manier om je gripmaat te meten is om het racket normaal vast te houden. De gripmaat is juist als de wijsvinger tussen de handpalm en de vingertoppen geplaatst kan worden. Tip: Bij twijfel is het beter om een maat kleiner te kiezen. Een grip dikker maken kan bijvoorbeeld door middel van een overgrip, maar een grip verkleinen is helaas niet mogelijk.

Overgrip kiezen voor nog meer comfort

Voor een extra fine tuning aan je racket kun je een overgrip overwegen. Dit type grip zorgt voor nog meer comfort en je kunt hierbij kiezen uit:

Overgrip voor comport

Ben je op zoek naar een overgrip voor comfort en duurzaamheid en vind je het fijn om een zachte en gladde overgrip te gebruiken dan kun je het beste kiezen uit een overgrip voor comfort.

Overgrip voor grip feel

Ben je op zoek naar een overgrip waar je veel balgevoel mee krijgt en vind jij duurzaamheid belangrijk. Kies dan voor een overgrip met zachte nopjes.

Vochtopnemende overgrip

Ben je op zoek naar een overgrip met een goede vochtabsorberende werking om het zweet af te voeren? Je kunt dan het beste kiezen voor een overgrip met perzikhuid.

Tennis overgrip

Tennisrackets voor kinderen

Bij kinderen is het belangrijk dat het racket de juiste maat heeft. Onderstaande lichaamslengtes geven aan welke bijbehorende racketformaten geschikt zijn:

 • 0 - 100 cm : 43 - 49 cm of 17 t/m 19 inch
 • 100 - 120 cm : 53 cm of 21 inch
 • 120 - 132 cm : 58 cm of 23 inch
 • 132 - 143 cm : 63 cm of 25 inch
 • 143 - 150 cm : 66 cm of 26 inch
 • > 150 cm : senioren formaat

Als het kind rechtop staat, met de armen langs het lichaam en het racket in de hand, mag het racket niet de grond raken. Het racket moet iets onder de enkels komen.

Tennisracket kinderen

Overzicht van onze tennisrackets

In het overzicht hieronder kun je in een oogopslag zien welke tennisrackets wij bij Decathlon verkopen.

Tennisrackets vergelijken