Roeien is een van meest effectieve manieren van trainen die je in de sportschool tegenkomt. Dat komt doordat je hiermee niet één bepaalde spiergroep, maar je volledige lichaam traint. Roeien is daarmee bijna een garantie voor een verbeterde conditie. Geen wonder dat de roeitrainer in de sportschool zo vaak bezet is.
Het kan wat dat betreft handig zijn om zelf een roeitrainer in huis te halen. Je koopt dan een uiterst effectief trainingsmiddel en je hoeft in de gym niet langer te wachten tot je aan de beurt bent. En in tegenstelling tot wat veel mensen beweren, hoeft zo’n apparaat, waarmee je dus allerlei roei-oefeningen uitvoert, helemaal niet zo gek veel ruimte in beslag te nemen. Sommige varianten zijn zelfs inklapbaar. Wat de beste keuze voor jou is? Dat hangt af van persoonlijke wensen en voorkeuren. Je kunt gaan voor een inklapbare roeitrainer voor thuis of checken met welke variant je het beste kunt afvallen. Lees in ieder geval hieronder verder over de verschillende voordelen van inklapbare roeitrainers.
We noemden er hierboven eigenlijk al twee, maar willen de voordelen van een roeitrainer toch nog even voor je op een rijtje zetten:
Dit is het grote voordeel van een inklapbare roeitrainer: je traint er je hele lichaam mee. Dit komt omdat zo’n trainer maar liefst 90% van je spieren gebruikt. Veel meer dan bij bijvoorbeeld fietsen of hardlopen. De enige sport die op dit terrein in de buurt komt, is zwemmen. Maar je kunt niet zomaar een zwembad in je huis laten plaatsen.
De beste roeitrainer is een ideale manier om aan je conditie te werken. Door af te wisselen in tempo, bijvoorbeeld door middel van verschillende sprintjes, merk je al snel dat trainingen steeds eenvoudiger gaan. Die conditie kun je niet alleen gebruiken bij nieuwe roeisessies, maar ook tijdens allerlei andere work-outs.
Waar je bij trainingsschema's met gewichten nogal eens moet uitkijken voor onder meer gewrichtspijn is het risico op blessures bij een roeitrainer miniem. Je zit doorgaans stevig op je stoel en er moet wel iets heel raars gebeuren, wil je van het apparaat vallen. Voor de meeste mensen is het dus veilig te gebruiken.
Een roeitrainer belast tenslotte alleen je spieren. Je krijgt daarmee geen schokken op je gewrichten en dat is erg handig voor mensen die snel last hebben van polsen, knieën of enkels.
Een ander, voor velen erg belangrijk voordeel van de roeitrainer is dat je er nogal wat calorieën mee verbrandt. Dat komt omdat de trainer in wezen een cardio- maar ook een krachttoestel is. Je traint er je conditie én je spieren mee – en dat komt het aantal verbrande calorieën alleen maar ten goede.
Doordat de roeitrainer een ware calorieverbrander is, verbruik je tijdens een gemiddelde sessie op het apparaat behoorlijk wat energie. Dat is ook goed nieuws voor de vetverbranding, want dit gaat daardoor sneller dan bij andere sporten. En dat niet alleen. Omdat je zoveel spiergroepen tegelijkertijd traint, gaat de vetverbranding ook na het sporten gewoon door.
Dit is natuurlijk alleen het geval als je hierbij ook een juist voedingspatroon aanhoudt. Wie na zijn of haar work-out niet op de calorieën let, maakt weinig kans op zichtbare resultaten.
Oefeningen? Is een roeitrainer dan niet alleen bedoeld voor roeien? Absoluut, maar zelfs binnen die tak van sport kun je best de nodige afwisseling aanbrengen. We hebben een aantal suggesties voor je:
Een van de beste trainingen die je met behulp van een roeitrainer kunt doen, is de zogenoemde intervaltraining. Je wisselt hierbij intensieve sessies af met periodes waarop je rustig vooruit kabbelt. Dat zorgt voor meer kracht én meer conditie. Bovendien merk je waarschijnlijk dat je eerstvolgende sessie hierdoor stukken makkelijker verloopt. Winst op alle vlakken dus.
Een krul neigt al wat meer naar een fitnessoefening zoals je die gewend bent. Roei hiervoor zoals je dat altijd doet, maar zorg ervoor dat je je knieën richting je borst trekt – niet richting je buik. Breng ze daarna weer terug naar de gebruikelijke positie. Een aanrader voor je buikspieren.
De term langzame trainingen klinkt je wellicht als muziek in je oren, maar laat je niet foppen. Deze training is misschien minder intensief, maar het is daarbij wel de bedoeling dat je het ook langer volhoudt. Een half uur of een uur bijvoorbeeld. Dit zorgt voor meer uithoudingsvermogen. Een interessante vorm van cardio.
Ja, ook een plank is uit te voeren met behulp van een roeitrainer. Zet je handen hiervoor op de plaats waar je normaal zit en beweeg deze heen en weer. Dit is een slimme oefening voor je core.
Sprinttrainingen nemen korte en krachtige roeisprints als basis voor het verhogen van de intensiteit. Dit zorgt voor een betere conditie, maar ook voor meer kracht.
Een roeitrainer is zeer geschikt voor zowel jong als oud. Heel belangrijk bij het gebruik van een roeitrainer is dat de beweging goed wordt uitgevoerd. Dit gaat namelijk bij veel mensen nog steeds fout. De juiste beweging is een combinatie tussen een trekbeweging met de armen, waarbij je tegelijkertijd een drukbeweging met de benen maakt. Omdat je verschillende bewegingen maakt, train je met een roeitrainer ook je coördinatie. Ze zijn nog altijd razend populair omdat je ontzettend veel spieren tegelijk traint, het is dan ook best een zware full body workout. Wanneer je de oefening goed uitvoert zul je zowel je benen, armen, rug, billen als schouders trainen.
Een roeitrainer met water gebruikt de weerstand van water om de natuurlijke weerstand van het roeien op open water te simuleren. Verschillende componenten werken samen om je een realistische ervaring te bezorgen. Het hart van deze houten roeitrainer is een watertank. Door te beginnen met roeien breng je de draaiende schijf in deze watertank in beweging. Deze draaiende schijf ondervindt weerstand die vergelijkbaar is met de weerstand die je voelt als je op een meer of rivier zou roeien. Daarnaast ervaar je ook een natuurlijk golvende beweging zoals je deze ook zou voelen bij het roeien op open water. Het geluid van klotsend water maakt de ervaring helemaal af. Dit geluid voegt een ontspannend element toe aan de training, iets wat je niet hebt met een gewone roeitrainer.
Bij gewone apparaten is de weerstand vaak afhankelijk van de snelheid van de roeibeweging. Bij een roeitrainer met water kan je de weerstand eenvoudig aanpassen door meer of minder water in de tank te doen. Zodoende pas je de weerstand aan je niveau aan. Naarmate je beter wordt in het roeien, doe je meer water in de tank. Een roeitrainer met een watertank heeft minder bewegende delen dan een roeitrainer met luchtweerstand of magnetische weerstand. Daardoor vragen ze minder onderhoud en gaan ze vaak langer mee dan een andere roeitrainer.
Een roeier is een veelzijdig fitnessapparaat dat je een volledige work-out biedt. Door te trainen met een roeitrainer activeer je meerdere spieren, waardoor je tijdens het roeien werkt aan je kracht, uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid. Tijdens het roeien met een roeitrainer zijn de spieren van je rug het meest actief. Je gebruikt intensief de brede rugspier wanneer je de riemen naar je toetrekt. Ook de spieren van je core hebben baat bij een roeitraining. Om de stabiliteit tijdens het roeien te behouden, span je onbewust je buikspieren aan. Zo ontwikkel je tijdens het roeien een sterke core, wat een goede houding bevordert en zelfs helpt bij het verminderen van rugklachten.
Je gebruikt tijdens het roeien op een roeitrainer ook de spieren in je benen. Wanneer je jezelf wegduwt tijdens het roeien maak je gebruik van de hamstrings, kuitspieren en quadriceps. Tegelijkertijd span je de bilspieren aan. Het gevolg is meer spierkracht en een beter uithoudingsvermogen in de onderste ledematen. De laatste spiergroepen die profiteren zijn de spieren van de armen en schouders. Om de roeiriem naar je toe te trekken, gebruik je de biceps en de triceps, ondersteund door de deltaspieren. Regelmatig roeien draagt dan ook bij aan de ontwikkeling van kracht in de armen en de schouders en een mooie definitie van die spieren.
Een roeitraining is niet enkel goed voor je spieren, je cardiovasculaire systeem ondervindt er ook voordelen van. Tijdens het roeien stimuleer je de hartslag en ademhaling, waardoor de bloedsomloop en je algehele cardiovasculaire gezondheid worden verbeterd. Na verloop van tijd merk je dat je uithoudingsvermogen verhoogt. Bovendien vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Ook is roeien een oefening met lage impact. In vergelijking met hardlopen en andere vormen van lichaamsbeweging worden de gewrichten tijdens het roeien minder belast. Daardoor is roeien geschikt voor sporters van alle leeftijden en niveaus.
Dagelijks roeien heeft tal van positieve effecten op je lichaam. We vertellen je graag hoe roeien op zowel fysiek als mentaal vlak je vele voordelen biedt. Om te beginnen is trainen op de roeitrainer een uitstekende cardiovasculaire oefening. Door dagelijks te roeien verbeter je de bloedtoevoer naar verschillende delen van het lichaam, versterk je de hartspier en verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Je algehele conditie verbetert en in het dagelijks leven voel je dat je meer energie hebt. Ook krijgt je metabolisme een boost van een regelmatige training op de roeitrainer.
Roeien is een work-out die meerdere spiergroepen aanspreekt. Tijdens elke roeibeweging gebruik je spieren in je benen, armen, rug en core. Als je dagelijks roeit, bouw je snel kracht op in al je spieren en krijg je een mooie definitie van de spieren. Bovendien verbruik je meer calorieën met roeien dan met sommige andere vormen van cardio zoals hardlopen en dansen, waardoor de work-out ook helpt bij het afvallen.
Naast de fysieke voordelen heeft een dagelijkse training op de roeitrainer ook positieve effecten op de mentale gezondheid. Wanneer je regelmatig beweegt, komen er endorfines vrij. Deze gelukshormonen hebben een positieve invloed op je stemming en stressniveau. Dagelijks roeien zorgt ervoor dat je even je problemen vergeet en je je helemaal concentreert op de beweging. Als je eenmaal in het ritme van het roeien zit, heeft het een kalmerend effect, waardoor je minder stress en angst ervaart. Zo kan het integreren van roeien in je dagelijkse routine leiden tot een gezonder en evenwichtiger leven.