Hoe kies je spatborden?

Wanneer je wilt fietsen na een regenbui of op een drassige ondergrond, ongeacht het terrein, dan zal je een spatbord enorm waarderen. Spatborden beschermen je tegen opspattend vuil en water. Zo kan je met de fiets op het werk verschijnen zonder een waterspoor op je rug, of kan je plezier beleven aan je MTB-ritten met minder opspattende modder.


Spatborden vergelijken 2

Maak je keuze naargelang je gebruik

Stadsfietsen zijn doorgaans uitgerust met lange spatborden dicht bij de wielen. De vorm van het spatbord is perfect afgesteld op de vorm van het wiel en houdt het opspattend water van de banden dan ook maximaal tegen.

Mountainbikes daarentegen zijn vaak uitgerust met kortere spatborden verder van de wielen. Die spatborden zijn ook beter bestand tegen schokken, in het bijzonder het spatbord van het voorwiel. Maar je kan ook lange spatborden plaatsen op je mountainbike voor rustige ritjes op goed berijdbare paden. Voor sportieve en intensieve mountainbikers is het evenwel aangewezen om lichte spatborden te nemen die weinig plaats innemen, zodat ze niet hinderen bij de bruuske bewegingen van de fiets.

De verschillende eigenschappen van spatborden

De compatibiliteit

Het belangrijkste aspect waar je rekening mee moet houden is de compatibiliteit. Sommige spatborden zijn namelijk afgesteld op een bepaalde wielmaat. Andere modellen kies je dan weer naar het vorktype of naar de diameter van je zadelpen.

Het gewicht

Ook het gewicht van de spatborden kan belangrijk zijn. De zwaarste spatborden zijn vaak die met een complex bevestigingssysteem dat vraagt om gereedschap.

Het (de)monteergemak

Het (de)monteergemak zal je volop naar waarde kunnen schatten bij een lekke band.Spatborden die bevestigd zijn met stangen mogen dan stabieler zijn, ze zijn heel ongemakkelijk wanneer je je binnenband langs de kant van de weg moet vervangen. Spatborden die bevestigd zijn aan je zadelpen daarentegen hinderen je helemaal niet.

Tot slot kan je spatborden ook in verschillende vormen vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld heel kort, weinig afgerond en breed zijn, om je beter te beschermen tegen grote, opvliegende deeltjes. Maar ook het omgekeerde is mogelijk, waarbij ze de ronde lijn van het wiel over een grote lengte volgen, om je te beter te beschermen tegen opspattend vuil water.


Spatborden vergelijken