* Wat betekent deze RDS-certificering?
RDS of "Responsible Down Standard" is een wereldwijd certificaat dat door een onafhankelijke instelling wordt uitgereikt aan bewuste merken.
Dit label garandeert dat de herkomst van het dons overeenstemt met onze verbintenissen rond verantwoorde materialen.Onze leveranciers verbinden zich ertoe uitsluitend dons te gebruiken van ganzen en eenden die gekweekt worden voor hun vlees en die gepluimd worden na het slachten.
Meer informatie op: https://www.forclaz.fr/quest-ce-que-la-certification-rds
Vulkracht van de dons/verenvulling
Deze donsjas met een vulling van 85% dons / 15% veren heeft een gegarandeerde vulkracht van minstens 660 cuin (Europese norm).
De vulkracht bepaalt hoe goed dons isoleert doordat het een bepaald volume lucht vasthoudt. Dus hoe volumineuzer het dons (= hoe hoger de cuin), hoe meer lucht het vasthoudt en hoe beter het daardoor isoleert.
De voordelen van een vulling met eendendons en -veren
Dons blijft volumineus en biedt daardoor 3 voordelen voor trektochten:
- Thermische isolatie dankzij de lucht die wordt vastgehouden door het dons en de veren.
- Superlicht: bij een gelijk isolatievermogen is dons lichter dan synthetische wattering. Zo is je rugzak nog lichter.
- Zeer compact samendrukbaar
Als het regent
De stof van de jas is waterafstotend. Waterdruppels glijden over de stof en sijpelen minder snel door zodat je tijd hebt om te schuilen. De jas is echter niet waterdicht. We raden aan om er bij langdurige blootstelling aan regen een waterdichte jas over te dragen.
Hoe was je een donsjas?
In het algemeen is het beter om een donsjas niet te vaak te wassen.
Een paar tips: sluit alle ritsen van je jas en stop hem vervolgens in de wasmachine, op een programma voor synthetische stoffen op 30 °C.
Om je jas mooi dik, donzig en warm te houden, doe je er 2 tennisballen bij.
Opgelet: stel in op laag toerental om te centrifugeren: bij te lang of te hard centrifugeren kan het dons gaan samenklitten.
Hoe laat je een donsjas drogen?
Als je je donsjas uit de wasmachine haalt, kun je de indruk hebben dat al het dons verdwenen is. De beste manier om hem weer mooi volumineus te maken, is hem in de droger stoppen. Doe er 2 tennisballen bij. Draai zeker 2 tot 3 droogcycli.
Als je geen droger hebt, kan je de donsjas op een droogrek laten drogen, dan moet je hem wel regelmatig omdraaien en flink opschudden.
Meer tips vind je op:
https://www.forclaz.fr/comment-entretenir-et-reparer-une-doudoune-en-plumes
Hoe de jas opnieuw waterafstotend maken?
Met de tijd, door herhaaldelijk wassen en door slijtage verliest de waterafstotende behandeling geleidelijk zijn eigenschappen.
Ontdek hier hoe je je jas weer waterafstotend maakt!
Of gebruik een onderhoudsproduct:
https://www.decathlon.nl/p/liquide-reimpermeabilisant-textile-250-ml/_/R-p-308192?mc=8554908
Gewicht van de vulling
XS: 117 g
S: 124 g
M: 130 g
L: 137 g
XL: 146 g
XXL: 157 g
EEN WINKELHAAK OF SCHEUR IN MIJN DONSJAS OF GEWATTEERDE JAS, WAT NU?
Tijdens trektochten is een winkelhaak in je donsjas of gewatteerde jas zo gebeurd. Het goeie nieuws: die kan je repareren! Je kunt de scheur weer dichtnaaien of er een speciale patch op plakken om te vermijden dat de scheur groter wordt of dat het dons en de veren kunnen ontsnappen.
Zie je het niet zitten om die reparatie zelf te doen? Geen paniek! In de Decathlon-ateliers in onze winkels repareren ze met plezier je donsjas of gewatteerde jas.