Outdoor kleding informatiegids. Hoe kies ik outdoorkleding? | Decathlon

Outdoor kleding

Als je je inspant tijdens een pittige wandeling, wordt slechts 20% van de verbruikte energie omgezet in beweging, de overige 80% wordt omgezet in warmte. Als je lichaam te hard opwarmt, dan zet het een aantal afkoelingsmechanismen in gang. Een goed voorbeeld hiervan is dat je lichaam gaat zweten. Zweet dat niet kan verdampen maakt je kleren nat. Daarnaast kan regen ervoor zorgen dat je kleding nat wordt. Dit verklaart het plotse koudegevoel wanneer je pauzeert met natte kleding. Dit noemt men ook wel eens het 'freezing effect' waarbij het lichaam doordat het nat is plotseling afkoelt.

In droge lucht, zonder wind, beweging of inspanning, zal je lichaam van nature de lucht die het omgeeft opwarmen. Zo wordt de temperatuur, hoe fris ook, toch draaglijk. In dezelfde situatie, maar dan met wind, verliest je lichaam zijn warmte zonder evenwel de omgevingslucht op te warmen. In dat geval blijf je het dus koud hebben. Blaast er een stevige wind én zijn je kleren nat, dan zal je lichaam sneller zijn warmte verliezen en zal de frisse lucht ijzig aanvoelen. Het is daarom belangrijk om je op de juiste manier te wapenen tegen deze elementen. In deze informatiegids zullen wij de belangrijkste kenmerken van goede beschermende outdoor kleding bespreken.

 • Afvoer van de transpiratie.
 • Je lichaam op de juiste temperatuur houden.
 • Beschermen tegen wind en regen.

Het beschermingssysteem met 3 lagen

In het ideale geval draag je tijdens je wandeltocht 3 lagen. Dit systeem zorgt ervoor dat je de beste bescherming krijgt tijdens kou, regen en andere elementen van de natuur. Het 3-lagen systeem is opgebouwd uit de volgende lagen:

1. Een t-shirt, een hemdje of een topje. Dit is de kleding die je rechtstreeks op de huid draagt en die het lichaamsvocht moet afvoeren (transpiratie) naar buiten om het lichaam droog te houden.

2. Een fleece, een sweater of een donsjas. Dit is kleding die je draagt over laag 1, om je te beschermen tegen de kou en vocht af te voeren

3. Een waterdichte jas, een windjack of een softshell. De jas of het jack dat je draagt om naar buiten te gaan bij fris weer (lage temperatuur, veel wind) of wanneer het regent beschermt je bij slecht weer.

Trekking kleding voor de afvoer van het lichaamsvocht (transpiratie); 1ste laag

Deze kleding draag je rechtstreeks op de huid en deze kleding moet, afhankelijk van de intensiteit het lichaamsvocht doeltreffend afvoeren en snel drogen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam droog blijft, ondanks de toegenomen zweetproductie. Er zijn verschillende materialen die dit mogelijk maken zoals katoen, polyester en wol.

Katoen (en een mix van katoen & polyester)

Katoen is voornamelijk geschikt voor tijdens lichte inspanningen en het voelt lekekr zacht aan. Daarnaast voert het vocht goed af bij gematigde inspanningen en is het waterafstotend. Helaas droogt katoen traag als het nat is geworden en daarom gebruiken wij vaak een mix van katoen en polyester omdat deze combinatie sneller droogt dan 100% katoen.

Polyester (kunststof)

Polyester is geschikt voor intensieve inspanningen van korte en lange duur en de stof voert het vocht snel af. Het is erg licht en droogt daarnaast erg snel. Het nadeel is dat het gevoeliger is voor de vorming van onaangename geurtjes.

Merinowol

Merinowol is geschikt voor matige tot intensieve inspanningen en het gaat de vorming van slechte geurtjes tegen en dit is een van de redenen dat mensen graag shirtjes van merinowol dragen. Fijne merinowol neemt vocht uitstekend op tijdens matige inspanningen en bij een dikkere weefstructuur biedt deze wolsoort meer warmte. Als merinowol nat wordt houdt het de warmte beter vast alleen droogt het erg traag.

Trekking kleding voor thermische bescherming; 2de laag

De tweede laag trekking kleding draag je voornamelijk om je te beschermen tegen de kou en deze laag moet zorgen dat het lichaamsvocht op elk moment goed afgevoerd kan worden. De tweede laag houdt je lichaam dus droog en warm. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de intensiteit van je inspanning (warmteproductie van je lichaam) kies je een 2de laag. Als de buitentemperatuur hoger is dan kies je natuurlijk voor een minder warme laag en wil je juist dat vocht sneller wordt afgevoerd. Je kunt kiezen uit verschillende materialen zoals polyester mesh (fleece), polyester watten (dons), dons en wol (pulls).

Fleece

Afhankelijk van de weefwijze levert polyester (synthetisch) een dichtere of minder dichte stof op die de lucht vasthoudt en goed isoleert. Het materiaal is warm en ademend en er bestaan verschillende producttypes, afhankelijk van het soort fleece:

 • Klassiek fleece; geruwd langs 1 of 2 kanten.
 • Stretch fleece; met toevoegingen van elastaan.
 • Pull; zonder een geruwde buitenkant.
 • Hybride modellen; een combinatie van verschillende materialen in een product om de juiste eigenschappen te garanderen op de juiste plaats.

Polyester watten

Polyester watten zijn isolerend, compact, lichte en onderhoudsvriendelijk. Een watten vulling blijft warm, zelfs als het nat is geworden. Ook de polyester watten worden op verschillende manieren gebruikt. Jasjes met aansluitende hals kunnen namelijk als tweede laag in de winter en als derde laag (niet waterdicht) in het tussenseizoen worden gebruikt. Het zijn hele lichte, compacte jasje of vestjes die perfect in je rugzak passen en die je mee kunt nemen voor het geval dat het gaat afkoelen. Helaas heeft dit materiaal een beperkt ademend vermogen en zijn ze niet waterdicht.

Dons

De donsvulling bestaat uit donsvlokken (isolerend en samendrukbaar) en veertjes. Hoe groter het donsaandeel (ten opzichte van de veren) in een donsjack, hoe beter de thermische isolatie. Dons heeft een ongeëvenaarde thermische isolatie en het is duurzamer en gelijkmatiger dan synthetische materialen. Daarnaast is het erg licht en compact waardoor het eenvoudig is mee te nemen. Een natte donsvulling gaat vastplakken waardoor het de thermische eigenschappen verliest. Het droogt erg traag en daarom moet je er een waterdichte jas overheen dragen tijdens regen. Je kunt donsjasjes zowel als tweede en derde laag dragen.

Wol

Het voordeel van wol is dat het een thermische isolatie heeft, zacht is, geen geurtjes vasthoudt en wasvriendelijk is.Bij Decathlon gebruiken wij wol alleen als aanvullende stof in de tweede laag.

Trekking kleding voor de bescherming bij slecht weer; 3de laag

De derde laag beschermt je tegen slecht weer en afhankelijk van het weer en je gewoontes heb je een windjack of waterdichte jas nodig. Afhankelijk van je gebruik (matig of intense inspanning) heb je een lichte of goed ademende jas nodig met regelbaar ademend systeem. In de winter zul je een warme jas dragen en in de zomer is dit natuurlijk niet het geval. Bij Decathlon maken wij onderscheid tussen windjacks of softshells en waterdichte jassen.

Windjassen & softshells

Softshells bieden een duurzame bescherming tegen de wind. Deze jasjes zijn erg comfortabel, hebben een winddicht membraan (50% thermische isolatie) en zijn voorzien van elastaan. Deze jasjes kunnen zowel als tweede en derde laag gebruikt worden. Ze zijn waterafstotend en kortstondig bestand tegen lichte regen maar niet waterdicht.

Een windjas met een membraan heeft een buitenlaag en een windstoppend membraan. De fleecetricot zorgt voor warmte en deze jassen beschermen je tegen de wind. Ook kunnen ze zweetdampen goed afvoeren en zijn ze waterafstotend. Hoe beter deze jassen je beschermen tegen de wind, hoe warmer de zijn. Hoe warmer de jassen zijn, hoe minder ze kunnen ademen.

In tegenstelling tot windjassen met een membraan, zijn de jassen zonder membraan minder winddicht maar hebben ze een beter ademend vermogen. Ze hebben een dichtgeweven buitenlaag, beschermen tegen de wind, voeren zweetdampen af en zijn waterafstotend.

Waterdichte jassen

De waterdichte jassen van Decahtlon hebben of een waterdichte coating of een waterdicht membraan. De regenjassen met een waterdicht membraan voelen soepel aan, zijn erg duurzaam, zijn uiterst waterdicht en ademend. Er wordt als het ware een extra laagje aangebracht op de binnenkant van de stof aan de hand van een lamineer proces waardoor de jas extra waterbestendig wordt. Waterdichte jassen met een coating hebben een binnenkant die is gecoat met een PU-pasta. De pasta vormt een waterdichte barrière waardoor je niet of nauwelijks nat zult worden. De gecoate stof is minder soepel en is over het algemeen wat voordeliger. Een coating is super handig want het water rolt van de kleding zonder dat het erin dringt. Het probleem is dat het niet blijvend waterdicht is want zodra de waterdruk oploopt kan het water er doorheen komen. Dit kan bijvoorbeeld bij een vouw het geval zijn en dan volstaat de waterafstotendheid niet om het water buiten te houden. Een waterafstotende coating is dus niet meer dan een aanvulling op andere technieken.

De waterdichtheid van een stof

Om de waterdichtheid van een stof te beoordelen, wordt de stof getest en gekeken hoe goed het materiaal is bestand tegen waterdruk, uitgedrukt in mm waterkolom (deze test is gebaseerd op de ISO-norm 811). Hoe beter de stof bestand is tegen een hoge waterdruk, hoe waterdichter de stof is. Een stof die geen druppeltje water doorlaat onder een waterkolom van 5 meter (5000mm) heeft dus een waterdichtheid van 5000mm. Waterdichtheid wordt ook wel eens uitgedrukt in Schmerber; 5000mm = 5000 Schmerber. Verwar de waterdichtheid van een stof niet met die van de jas. Als de naden niet afgedicht zijn, de ritsen niet bedekt of er zijn andere ontwerpgebreken, dan kan je jas met een waterdichtheid van 20.000mm nog steeds water doorlaten. Het gaat dus om het totaalplaatje van de jas en daar horen ook de naden en de ritsen bij.

Het ontwerp van een waterdichte jas

Om een jas als waterdicht te kunnen bestempelen, moet het voldoen aan een aantal ontwerpbeginselen. Ten eerste moet de stof waterdicht zijn. Daarnaast moeten de naden en ritsen waterdicht zijn. De ritsen kunnen waterdicht gemaakt worden door siliconen coating of met een beschermflap. Er zijn verschillende mogelijkheden om een jas waterdicht te maken en dus water buiten te houden. Een goede kap (capuchon), een staande kraag en verstelbare mouwen zullen helpen om regen tegen te houden.

Het ademend vermogen van een stof is de capaciteit om het transpiratievocht van het lichaam af te voeren naar buiten. Dit vermogen wordt gemeten aan de hand van de RET (Resistance Evaporative Transfert). De RET geeft de weerstand weer: hoe lager het cijfer is, hoe meer een stof ademt. Een RET tussen 6 en 12 is heel erg ademend, een RET tussen 12 en 20 is ademend en een RET boven de 20 is niet ademend. Onze kledingstukken zijn erg ademend met een RET tussen 7,2 en 12.

Sommige mensen denken dat de best ademende waterdicht stoffen in staat zijn om al je zweet af te voeren tijdens een intensieve inspanning. Dit is niet het geval. Tijdens serieuze inspanningen is het zweet afvoerende vermogen van een jas vaak niet voldoende en moet het ademende vermogen van de jas worden aangevuld met ventilatieopeningen die slim op de jas zijn geplaatst en die aan te passen zijn door middel van ritsen.

Waterafstotend

Waterafstotend is de mate waarin het water van de stof afglijdt zonder dat het wordt geadsorbeerd. Waterafstotend wil niet zeggen dat de stof waterdicht is. Na een paar keer gebruiken neemt de waterafstotend van de stof langzaam af en wordt het water geabsorbeerd over de hele dikte van de stof. Bij waterdichte stoffen wordt het water tegengehouden door de coating of het waterdichte membraan. Je zult een waterafstotende laag regelmatig moeten vernieuwen tijdens de levenscyclus van een kledingstuk. Je kunt het waterafstotende vermogen herstellen door het kledingstuk in te spuiten met een waterafstotende spray.

Elke lichte Quechua-regenjas is waterdicht en ademend. Daarnaast worden alle jassen uitgebreid getest onder de regendouche en pas nadat ze geslaagd zijn worden deze jassen in productie genomen. Quechua maakt zoveel mogelijk gebruik van hoogwaardige materialen waarbij alle blootgestelde naden waterdicht moeten zijn met speciale ontwerp oplossingen om onze gebruikers zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Er zijn verschillende waterdichtheidsniveau’s die allemaal verschillend bestand zijn tegen neerslag:

 • 2 = 1 uur lang bestand tegen 60 l neerslag/m²/uur.
 • 3 = 2 uur lang bestand tegen 60 l neerslag/m²/uur.
 • 4 = 3 uur lang bestand tegen 100 l neerslag/m²/uur.
 • 5 = 4 uur lang bestand tegen 450 l neerslag/m²/uur.

Hoe zit het nou precies met Gore-tex?

Over het algemeen zijn onze producten vergelijkbaar met producten van het Gore-tex label. Er worden hoogwaardige en stabiele materialen gebruikt en alle eindproducten worden gevalideerd op de prestaties de ze leveren. Er worden strikte ontwerpregels nageleefd en er zijn controles tijdens het productieproces. Het verschil met Gore-tex is dat wij vanuit Decathlon ons eigen waterdichte label gebruiken namelijk de NOVADRY® technologie.

Onderhoud van outdoor kleding

Waterdichte jassen

Waterdichte jassen van synthetisch materiaal en softshells kunnen in de wasmachine worden gewassen op 30 graden op het synthetische programma. Gebruik hierbij geen wasverzachter en laat de jassen drogen op een kleerhanger of 10 tot 15 minuten in een droogtrommel om de waterafstotende coating te herstellen. Laat je regenjas nooit chemisch reinigen, behandel het niet met bleekwater en leg het niet op een warme radiator.

Tips voor het juiste onderhoud van je donsjas

Heb je een donsjas gekocht maar weet je niet hoe je hem moet onderhouden? Geen paniek, wij geven je de nodige tips voor het juiste onderhoud van je donsjas. Emmanuelle, onze productmanager van de X-light donsjassen helpt je een handje om nog langer te kunnen genieten van je aankoop!

In eerste instantie adviseren wij om de donsjas naar een stomerij te brengen waar de jas wordt gereinigd en weer fris zal zijn voor gebruik. Maar je kunt je donsjas natuurlijk ook zelf onderhouden; dit scheelt een hoop gedoe en het bespaart geld. Het is wel belangrijk om de instructies goed op te volgen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je donsjas. De video legt in drie stappen uit hoe je de jas het best kunt wassen en drogen.

Stap 1: Het wassen van je donsjas

De x-light donsjas kan met het synthetische programma op 30°C worden gewassen. Wij adviseren om de jas samen met andere kleding te wassen zodat de jas zijn vorm niet verliest. Was de jas samen met twee schone tennisballen zodat het dons tijdens het wassen goed kan luchten.

Stap 2: Na het wassen

Nadat je de donsjas uit de wasmachine gehaald hebt, zal het lijken alsof het dons is verdwenen. Dit is natuurlijk niet het geval, het dons zit nog in de jas alleen het is door het wassen erg plat geworden. Tijdens het drogen van de donsjas zal de oude vorm weer terugkomen!

Stap 3: Het drogen van de donsjas

Dit is de laatste en tevens de belangrijkste stap! Gebruik tijdens het drogen van je jas het synthetische programma; dit is namelijk de beste manier om de veertjes weer goed op te schudden zodat de oude vorm weer wordt teruggewonnen.

Wij adviseren om tijdens het drogen ook weer schone tennisballen toe te voegen zodat de jas goed opgeschud kan worden. Het is natuurlijk ook mogelijk om andere kledingstukken in de wasdroger toe te voegen. Het doel is om het dons goed te laten luchten en de donsvlakken weer goed te verdelen voor een juiste vorm van de jas. Emmanuelle geeft aan dat het erg belangrijk is om het dons goed te laten drogen en daarom de jas twee à drie keer te laten drogen waardoor de vlakken van de jas hun oude vorm weer aannemen. Voel na het drogen even goed op de donsvlakken van de jas en maak zelf een inschatting of de jas goed gedroogd is. Vervolgens kun je de jas opkloppen zodat het dons zich weer gelijkmatig verdeeld in de vakken.

Als je geen wasdroger hebt dan kun je de jas gewoon aan de waslijn drogen. Het kan wel een aantal dagen duren (4 dagen) voordat de jas gedroogd is en let erop dat je de jas regelmatig omdraait en uitschudt zodat de veertjes niet aan elkaar gaan kleven. Leg je donsjas tijdens het drogen nooit op de verwarming!

Let op! Als de veertjes niet goed gedroogd zijn, zullen de natte veertjes in de vlakken aan elkaar blijven kleven en zullen er balletjes ontstaan. Het is bijna onmogelijk om deze balletjes weer uit elkaar te halen.