Hoe kies ik mijn eerste mountainbike?

Discipline, grootte, aantal ritten, prijs... waarmee moet je rekening houden wanneer je comfortabel wil beginnen met mountainbiken op alle soorten terrein?

Mountainbike kiezen 1 Er zijn verschillende MTB's waar je uit kunt kiezen en het is belangrijk om een juiste keuze te maken bij het beoogde doel. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende categorieën die je bij Decathlon kunt vinden.

Waar moet je op letten?

Stel jezelf de volgende vragen als je voor het eerst een MTB wilt gaan kopen.

Wat wil je doen met je MTB?

Mountainbike kiezen 2 Wil je bospaden verkennen en routes met weinig obstakels rijden? Voel je je veeleer aangetrokken tot bergpaden met stenen en ritten waarbij veel techniek komt kijken? Of wil je downhill fietsen? De keuze van je MTB hangt namelijk af van de discipline en van de regio waar je woont. Voor beginnende mountainbikers gaat de voorkeur doorgaans naar een allround en hybride MTB. Hiermee kan je de verschillende terreinen uittesten en geleidelijk ontdekken wat je het meeste ligt.

Welk soort route ga je rijden?

Voor oneffen terrein met veel hoogteverschil kies je best voor een aluminium frame, dat lichter is dan zijn equivalent in staal. Dubbelwandige velgen zijn overigens een must op ruw terrein. Je fiets zal langer meegaan en zo hoef je niet na iedere rit je wielen te richten.

Hoe vaak wil je je MTB gebruiken?

Mountainbike kiezen 3 Het lijkt vanzelfsprekend, maar... als je vaak wil fietsen, dan heb je een stevige, duurzame fiets nodig! Voor een wekelijkse rit is de allrounder RR 340 helemaal wat je zoekt. Spring je regelmatiger op je MTB, kies dan een modelletje hoger, de RR 500. Niet alleen zal je beter presteren, hij heeft ook een langere levensduur, aangepast aan een iets intenser gebruik. Twijfel je nog tussen deze twee modellen? Dit artikel neemt je twijfel weg.

Welk budget heb je ter beschikking?

Mountainbikes voor recreatief gebruik zijn tegenwoordig heel voordelig. Ons advies: besteed een redelijk bedrag aan je eerste MTB, en leg een kleine som opzij voor bijkomende onderdelen, accessoires en uitrusting. Dit kan je helpen: maak je keuze in drie stappen om te weten welk model bij jou past.

DE ROCKRIDER 340: EEN ECHTE ALLROUNDER

De RR 340 is verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs en beschikt over een licht aluminium frame . Het sloping frame is geschikt voor zowel dames als heren, en is uitgerust met een verende vork voor meer comfort. Bovendien beschikt hij over V-brakes, die krachtiger en efficiënter zijn dan normale remmen, zodat je in alle veiligheid kan mountainbiken. Het resultaat? Een allroundfiets waarmee je niet alleen comfortabel op de weg kan fietsen maar ook de bossen kunt induiken. En je krijgt levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur! Voor meer informatie kan je steeds het volledige artikel lezen over de RockRider 340.

BEPAAL DE MAAT VAN JE FIETS EN STEL HEM AF

Mountainbike kiezen 4 Niet alleen de kleren maar ook de fietsen zijn verkrijgbaar in maat S, M, L, XL en XXL (alles hangt af van de modellen en het merk). Om je te helpen bij je keuze, biedt Decathlon een tool om je MTB-maat te kiezen volgens het frame dat het best is aangepast aan je grootte. Wil je in de winkel nagaan of het frame voor jou geschikt is? Spring dan even op de fiets en plaats je voeten plat op de grond. Het kruis moet 6 tot 8 centimeter boven de horizontale buis komen. Om na te gaan of je zadel op de juiste hoogte staat, ga je er even op zitten. De tippen van je beide voeten moeten de grond raken. Als je je zitpositie nauwkeuriger en efficiënter wil afstellen, lees dan ons advies. Ga ook zeker eens langs bij de Decathlon-winkel in je buurt voor een nog betere afstelling op jouw maat.

VERBETER JE ERVARING

Als alles goed is afgesteld, ben je klaar voor de eerste ritten met je MTB. Hoe voelt dat aan? Misschien wil je de begininstellingen aanpassen of fietsonderdelen vervangen? Je kan een ander zadel kiezen of opteren voor een zadelhoes om je zitcomfort te verbeteren. Zorg ook voor aangepaste fietskleding naargelang het weer en/of het terrein om ongemakken te vermijden. Een fietshelm, handschoenen en een fietsbril worden voor het mountainbiken, meer nog dan voor het racefietsen, sterk aanbevolen. Ze beschermen je namelijk bij een val, tegen opvliegend gruis of bij een plotse hindernis. Als je eenmaal weet wat je nodig hebt, dan zal je onmiddellijk plezier kunnen beleven aan je MTB!

Vergelijk de verschillende MTB's

Onderstaande vergelijkingstabellen geven in een oogopslag weer welke fietsen welke specificaties hebben. Het is een handig tool om een juiste keuze te kunnen maken.


recreatieve mountainbikes

sportieve mountainbikes

cross country mountainbikes

all mountain mountainbikes