Environmental labelling

Door environmental labelling laten we zien hoe de milieu-impact van producten te vergelijken is. Ontdek hieronder meer informatie over hoe wij de impact van producten transparanter maken.

Wat is Environmental labelling?


Environmental labelling is het systematisch classificeren van de milieu-impact van goederen of diensten. Bij Decathlon voorzien we onze producten van een score van A t/m E die de impact op het milieu weergeeft in vergelijking tot vergelijkbare artikelen. A is de beste score in de productgroep, E is de slechtste score.

We passen dit systeem vrijwillig toe en ontwikkelen het samen met de Franse overheid en enkele andere Franse winkelketens. In het artikel hieronder wordt in meer detail uitgelegd hoe environmental labelling precies in zijn werk gaat.


Één label om de milieu-impact van consumentenproducten te kunnen vergelijken


Met environmental labelling maken we inzichtelijk welke producten minder belastend zijn voor het milieu. Zo stimuleren we onze designers duurzamere producten te ontwerpen en bieden we de consument de mogelijkheid om bewuster te consumeren. In samenwerking met het Franse ministerie van duurzame vernieuwing en bedrijven zoals Casino, Frankrijks tweede supermarktketen, beoordelen we de milieu-impact van onze producten volgens een gestandaardiseerde methode.

We beoordelen de impact van het product voor de gehele levenscyclus, van het winnen van de grondstoffen tot de afvalverwerking fase.We kijken naar de milieu-impact van ieder van deze fasen in de levenscyclus van het product. We analyseren de impact op klimaatverandering (kg eq. CO2 ), watervervuiling (eutrofiëring van zoet water en marine wateren (kg eq. P En kg eq. N), luchtvervuiling (kg eq. PM2.5), en uitputting van grondstoffen (kg eq. Sb).

Omdat een fiets niet met een sok te vergelijken is hebben we alle artikelen ondergebracht in groepen die onderling te vergelijken zijn. Een t-shirt met lange mouwen vergelijken we met alle t-shirts met lange mouwen. Lage schoenen vergelijken we met andere lage schoenen en kinderfietsen met andere kinderfietsen. De beste 12,5% in aantallen krijgen het A label, de volgende 25% krijgen het B label, de middelste 25% het C label, de volgende 25% het D label, en tenslotte de laatste 12,5% het E label.

Om een goede verdeling te kunnen maken en een gemiddelde impact per vervuilingsbron vast te stellen moeten er ten minste 6 producten per familie worden beoordeeld. Dus we moeten ten minste 6 t-shirts met lange mouwen beoordelen voordat we een schaalverdeling vast kunnen stellen en de producten een environmental label kunnen geven. Niet alle producten zullen van een label voorzien kunnen worden. Soms hebben we niet genoeg artikel binnen een vergelijkbare categorie in het assortiment ter vergelijking om een betrouwbare schaal vast te stellen.


Een A label product is dus de beste in zijn klasse wat de milieu-impact betreft, net zoals een A label wasmachine of auto de beste is in een vergelijkbare categorie. Deze schaal wordt voor enkele jaren vastgezet zodat de designers verbetering kunnen maken. Indien dit in de toekomst betekent dat alle producten een A scoren dan is dat natuurlijk geweldig maar wordt vergelijken weer moeilijk. Dan kan er besloten worden opnieuw een verdeling te maken en een nieuwe schaal vast te stellen op de gemiddelde milieu-impact die de producten dan hebben.