Fietstassen en fietsmanden: hoe kies ik de juiste?

Een fietsmand en een fietsrugzak zijn geen overbodige accessoires voor een fietser. Integendeel, ze maken je het leven gemakkelijker en zijn in bepaalde situaties zelfs onmisbaar. Hier vind je alvast enkele tips om een weloverwogen keuze te maken...

De fietsmand en fietstas

Fietsmanden vind je in polyester of in staal en bevestig je aan het stuur of op de bagagedrager. Ze zijn uitgerust met verschillende compartimenten en omsluitende elastieken. Dit maakt ze uiterst handig en bijgevolg erg geliefd bij de stadsfietser. De fietsrugzak en fietstas gebruik je veeleer voor fietstochten buiten de stad of op de weg. Je kan er gemakkelijk je EHBO- en herstelkit in meenemen.

De fietsrugzak

In de stad komt een kleine tas steeds van pas. Die hindert je niet bij het fietsen en je spullen zijn steeds binnen handbereik. Voor langere fietstochten kies je best een grotere rugzak. Met de brede schouderriemen in EVA-schuim kan je het gewicht zacht verdelen op je rug. De rugzak sluit perfect aan op je lichaam dankzij een verstelbare draagriem of een borstriem. Denk eraan om na te kijken of de zak goed verlucht zodat je minder transpireert!


Fietstas

Basiscriteria

Bij je aankoop van een fietstas, een fietsmand of een fietsrugzak let je het best op de volgende dingen:

  • De compatibiliteit van je tas, mand of zak en je fiets. Niet alle fietsmanden zijn uitgerust met een universeel bevestigingssysteem. Let vooral ook op het maximale draagvermogen van je bagagedrager.
  • Verlies je zichtbaarheid niet uit het oog! Geef de voorkeur aan een fietsmand, tas of rugzak met reflecterende stroken of een optioneel verlichtingssysteem.
  • Het gewicht is belangrijk. Kies bij voorkeur een lichte tas, mand of rugzak zodat je je fiets niet extra belast. Je zal minder energie verspillen én je behoudt een betere controle over je fiets.
  • De waterdichtheid is essentieel voor fietszakken of -tassen. Verkies dus materialen zoals polyester die bedekt zijn met een waterdichte coating.

Fietsmand