HOE KIES JE EEN FIETSSHIRT VOOR DE ZOMER?

Maak een doordachte keuze uit de vele zomershirts! Kies het ideale shirt voor je fietsactiviteit en de buitentemperatuur. Fiets je recreatief? Een licht shirt is dan wat je nodig hebt. Ben je daarentegen een sportieve fietser of fiets je bij heel warm weer? Dan kies je best voor een comfortabel shirt dat goed verlucht.

De temperaturen en je fietsactiviteit bepalen je keuze

Wanneer het nog niet te warm is of bij recreatieve ritten, kleed je je het best met een shirt in een lichte stof.
Voor langere tochten in het begin van de zomer is het belangrijk dat je shirt een goed ademend vermogen heeft.
Ga je intensief of in volle zomer fietsen, laat je oog dan vallen op een shirt dat niet alleen zeer goed ademt, maar ook goed verlucht en goed aansluit.

Eigenschappen van zomershirts

- Een van de belangrijkste aandachtspunten bij een zomershirt is beslist het ademend vermogen. De mate waarin een shirt ademt, hangt af van de stof waarin het gemaakt is. Een minimaal ademende stof is bijvoorbeeld geschikt in het begin van het seizoen en bij middelmatige temperaturen. Een normaal ademende stof draag je bij warme, maar niet te extreme temperaturen. Een optimaal ademende stof tot slot is ideaal voor heel warm weer en/of voor intense inspanningen.

- Het gewicht hangt eveneens af van het soort stof. Ook dit is een belangrijk aandachtspunt, aangezien een shirt uit een lichte stof veel aangenamer is om te dragen.

- De rekbare vezels bepalen de snit en dus het aansluiten van het shirt. Een aansluitend shirt is belangrijk omdat het de transpiratie dan veel beter kan afvoeren.

- Tot slot heeft de stof ook een invloed op de verluchting. De stof moet namelijk voldoende lucht doorlaten zodat het lichaam niet oververhit raakt.

Andere aandachtspunten

Sommige eigenschappen kunnen een groot verschil uitmaken voor je comfort en zijn dus niet te verwaarlozen. - Met een volledige ritssluiting kan je het shirt volledig openen bij een intense inspanning of wanneer het heel warm is.

- Met zakken op de rug kan je gemakkelijker wat kleine en onmisbare spullen meenemen. Hebben die zakken bovendien een ritssluiting, dan zijn ze nog eens veilig weggeborgen ook.

- Een omsluitende elastiek op de onderrug houdt het shirt goed op zijn plaats en voorkomt dat je huid op die plek verbrandt door de zon.

HOE KIES JE EEN FIETSSHIRT VOOR DE WINTER?

Fietsshirt 1 Wil je ook in de winter plezier beleven op de MTB of racefiets? Dan is een wintershirt een essentieel onderdeel van je fietsuitrusting. Elk shirt beschikt over specifieke eigenschappen: type isolatie, soort stof, ademend vermogen... Kies het shirt dat het beste voor jou en je discipline geschikt is!

Het is inderdaad niet gemakkelijk om onmiddellijk van start te gaan, en daarom helpen wij je graag met het uitkiezen van je eerste fietsshirt.

EEN FIETSSHIRT VOOR ELKE DISCIPLINE

Voor elke discipline en elk weer vind je een aangepast shirt.

Voor fris weer en/of recreatieve ritten is een lichte en soepele stof het meest geschikt

Het shirt moet over een zeer goede thermische isolatie beschikken en goed ademen, wanneer je wil fietsen in koud winterweer en/of sportief fietst. Het moet je warm houden, mag geen koude lucht doorlaten en moet je transpiratie goed afvoeren. Voor intensieve ritten wordt ook een omsluitende band op de rug sterk aanbevolen.

DE VOORNAAMSTE EIGENSCHAPPEN VAN EEN WINTERFIETSSHIRT

winterfietsshirts hebben over het algemeen de volgende basiseigenschappen.

Thermische isolatie

Een sterker isolerend vermogen houdt de koude tegen en de warmte van je lichaam vast. De mate van isolatie wordt bepaald door de stof. Een geruwde stof zal je bijvoorbeeld beter beschermen tegen de koude.

Ademend vermogen

Een shirt met een hoog ademend vermogen voert je transpiratie goed af. Zo wordt het vocht niet vastgehouden in het shirt en vermijd je ook dat koude gevoel van het vocht. Ook hier bepaalt het soort stof de mate waarin je shirt ademt.

Aangepaste snit

Een soepele stof en een nauwaansluitende snit voorkomen dat het shirt te los hangt en er lucht binnenkomt. De shirts bij uitstek op dit vlak zijn shirts uit een rekbare stof . Sommige shirts bieden extra's die het comfort van de fietser verhogen. Die behoren dan ook tot de betere modellen.

DE EXTRA'S VAN EEN WINTERSHIRT

Racefietsen 2 Voor je een definitieve keuze maakt, neem je het best ook even de extra's van elk shirt in overweging. Zelfs als ze niet essentieel lijken, kunnen ze je enorm veel voordeel bieden:

- je zichtbaarheid op de weg is van levensbelang voor je veiligheid. Je moet er dan ook extra aandacht aan besteden in de winter of bij bewolkt weer. Zorg dat je goed zichtbaar bent en draag een shirt met reflecterende banden tijdens het racefietsen;

- zakjes op de rug zijn een grote troef voor een fietsshirt. Zo kan je makkelijk iets te drinken of te eten meenemen zonder een ongemakkelijke rugzak te moeten dragen. Bovendien zijn de ritszakjes erg handig om je sleutels of portefeuille veilig in weg te stoppen;

- een volledige ritssluiting is eveneens een meerwaarde. Je kan het shirt makkelijk aan- en uittrekken, ideaal wanneer je vlug die extra warmte nodig hebt; - het gewicht en de omvang zijn belangrijk wanneer je je uitrusting in een rugzak wil meenemen of wanneer je met je fiets op reis vertrekt.