Hoe kies je de juiste MTB schoenen?

Wil je maximaal plezier beleven aan je MTB-ritten? Dan kies je je schoenen niet zomaar! MTB-schoenen hebben verschillende eigenschappen die je met zorg moet bestuderen. Ben je een doorwinterde mountainbiker of waag je je sinds kort aan MTB-wedstrijden? Dan heb je schoenen nodig die uiterst goed blijven zitten met zeer stijve zolen. Als je daarentegen meer geniet van recreatieve MTB-ritten, zoek dan liever schoenen uit met een optimale verhouding tussen steun en comfort.

Laat je keuze leiden door je MTB-discipline

Schoenen met heel stijve zolen en een veel steun zijn geschikt voor intens mountainbiken of wedstrijden. Wie regelmatig gaat sporten, zal veel belang hechten aan een grote schokbestendigheid van zijn MTB-schoenen. Ook het comfort is belangrijk bij mountainbiken. Kortom, rijd je vooral recreatieve MTB-ritten? Dan zijn de twee doorslaggevende aandachtspunten bij je keuze van je schoenen een goede steun en veel comfort.

De voornaamste eigenschappen van MTB-schoenen

De stijfheid

De stijfheid van MTB-schoenen verwijst naar de mate waarin de zolen zijn verstevigd. Met sterk verstevigde zolen kan je meer kracht overbrengen en trap je veel efficiënter.

De steun

De micrometrische gespsluitingen zorgen voor de nodige steun, net zoals klittenbandstraps. Kies ter hoogte van de hiel voor een sluiting met veters en klittenbandstraps, zodat de schoen goed blijft zitten.

De grip

De grip hangt af van het soort zool. De zolen moeten uitgerust zijn met nopjes om een goede grip te hebben op elk terrein. Crosszolen bijvoorbeeld bieden je een uitstekende grip op drassige ondergronden.

Comfort

Het comfort van je schoenen wordt dan weer bepaald door de binnenzolen. Binnenzolen met EVA-kussentjes zijn op dat vlak ideaal. Bepaalde MTB-schoenen bieden meer comfort aan de tenen voor de sportieve mountainbikers.

Andere aandachtspunten

De sluiting van je schoen beïnvloedt uiteraard het gemak van aanspannen of losmaken. Met klittenbandstraps kan je je schoenen niet alleen heel makkelijk aanspannen en losmaken, maar je kan ze ook afstellen en vlot uittrekken.

Het waterafstotend vermogen (vermogen van de schoen om water te laten afglijden zonder het te absorberen) houdt je voeten droog.

Sommige schoenen tot slot zijn uitgerust met reflecterende delen voor de veiligheid bij beperkte zichtbaarheid.

Hoe kies je de juiste racefiets schoenen?

Racefiets schoenen 1 Raceschoenen zijn een essentieel onderdeel van de basisuitrusting van iedere racefietser. Beginnende, recreatieve of doorwinterde fietser... je raceschoenen kies je met zorg. Niet alleen beïnvloeden ze namelijk je prestaties, maar ook je comfort hangt ervan af.

RACESCHOENEN, MEERDERE DISCIPLINES…

Je fietsschoen is het enige contactpunt tussen je lichaam en de pedaal, en kies je dan ook naar de discipline.

Wil je intensief fietsen, dan gaat de voorkeur naar een schoen met een stijve zool. Met een stijve zool kan je namelijk meer kracht overbrengen bij iedere trap op je pedalen en verhoog je het rendement van je inspanningen. Tegenwoordig zijn de stijfste zolen vervaardigd van full carbon.

Ben je een getrouwe wielertoerist, dan ben je vooral op zoek naar comfort, zowel voor je verplaatsingen op de fiets als te voet. Laat je keuze dan gaan naar een halfstijve zool zonder schoenplaatjes. In tegenstelling tot schoenen met een stijve zool, kan je met deze hybride schoenen, die flexibel zijn aan de voorvoet, ook gemakkelijk stappen.

Ga je graag fietsen op vakantie of ver van huis, dan hou je het best rekening met het gewicht van de schoen. Lichtere schoenen zullen niet alleen minder doorwegen in je bagage maar ook je benen zullen lichter aanvoelen na lange inspanningen.Een meerwaarde die zowel je bagage als je vermoeidheid verlicht!

COMPATIBILITEIT EN STEUN VAN RACESCHOENEN

Racefiets schoenen 2 De compatibiliteit van je fietsschoenen met klikpedalen mag je zeker niet uit het oog verliezen.Ben je een wielertoerist of intensieve wielrenner en gebruik je schoenplaatjes? Controleer dan eerst of je schoenen wel compatibel zijn met de schoenplaatjes SPD of SPD SL voordat je beslist om te kopen.

Tot slot nog een laatste aandachtspunt: de steun van de schoen. De schoen mag niet te breed, maar ook niet te smal zijn ter hoogte van de voorvoet en de hiel. Anders bestaat de kans dat je blessures oploopt.Of je schoen vervolgens de nodige steun biedt voor een groot deel af van de sluitingen. Je hebt schoenen met veters, klittenband of schuifgespen. Met klittenband of gespen kan je vlug in en uit je schoenen, wat best wel handig is als je regelmatig op je fiets springt.

DE EXTRA'S VAN RACESCHOENEN

Bepaalde eigenschappen mogen dan bijkomstig lijken, ze kunnen een enorme meerwaarde betekenen voor je veiligheid en comfort.

Het materiaal

sommige stoffen zijn gemakkelijk te onderhouden, maar niet volledig waterdicht. Wanneer je regelmatig gaat fietsen in de regen of bij koud weer, kies dan voor leer. Dat houdt je voeten droog en warm.

Ademend vermogen

mesh stof verlucht van nature goed. Als je de gewoonte hebt om bij mooi en warm te fietsen, dan zal je een goede verluchting zeker kunnen waarderen.

Reflecterende stroken

racefietsen in het donker is niet zonder risico's. Om zeker te zijn dat je goed zichtbaar bent, trek je het best schoenen met reflecterende stroken aan voor meer veiligheid.


Fietsschoenen kiezen