Hoe kies je een fietspomp?

Een goede pomp is onmisbaar. Ze is uiteraard het basiselement in je herstelkit voor als je lekrijdt, maar ook voor een regelmatig onderhoud van je fiets kan je niet zonder. Je vindt ze in verschillende soorten: handpompen nemen minder plaats in en zijn lichter, maar voetpompen zijn dan weer preciezer en hebben een groter vermogen.


Fietspomp

Hand- of voetpomp?

Een handpomp is uiterst handig om bij je te hebben wanneer je eropuit trekt. Ze zijn licht en klein, en dus gemakkelijk mee te nemen op je fiets. Je moet je er dan wel bij neerleggen dat ze minder precies en doeltreffend zijn. Bovendien kan het vanaf een bepaalde druk moeilijk worden om nog op te pompen. Kortom, ze zijn ideaal in een noodgeval maar nu niet bepaald aangewezen voor regelmatig gebruik. Thuis verkies je dan ook best een stevige pomp met een dubbele voet en een manometer om de druk te controleren. Ga ook eens na of de plaats waar je je voetpomp bewaart wel geschikt is (roest, vocht enz.).

De verschillende aandachtspunten

Je fietspomp moet uiteraard passen op het ventiel. Fietspompen passen op Presta- en/of Schrader-ventielen. Let er dus zeker op dat de fietspomp overeenkomt met het ventiel van je binnenbanden.

Het pompvermogen

Het pompvermogen verschilt naargelang de pomp. Handpompen hebben meestal een lager pompvermogen dan voetpompen. Bovendien is het vanaf een hoge druk heel moeilijk om met een handpomp nog druk toe te voegen.

Het gewicht

Ook het gewicht verschilt. Een voetpomp is zwaarder en neemt meer plaats in beslag, terwijl een handpomp veeleer licht is. Je vindt al handpompen van amper 39 gram!

De pompprecisie

De pompprecisie hangt af van de manometer. Over het algemeen zijn voetpompen uitgerust met een wijzermanometer. Sommige handpompen beschikken dan weer over een digitale manometer.

De compactheid

De pompprecisie hangt af van de manometer. Over het algemeen zijn voetpompen uitgerust met een wijzermanometer. Sommige handpompen beschikken dan weer over een digitale manometer.

De stabiliteit

De stabiliteit is dan weer veeleer eigen aan een voetpomp. Aluminium of gietijzeren voetpompen met een dubbele voet bieden je meer stabiliteit en dus ook meer efficiëntie bij het oppompen, waardoor ze sterk aan te bevelen zijn.


Fietspomp vergelijken