5 KITESPOTS VOOR VERSCHILLENDE WINDRICHTINGEN

Kitesurfen in Nederland kan op verschillende locaties. Omdat je tijdens het kitesurfen afhankelijk bent van de wind, is het belangrijk om je kitespot uit te kiezen op basis van de windrichting. Maar ook is het belangrijk om te weten of de kitespot geschikt is voor beginnende kitesurfers. Wij helpen je op weg! 
In dit artikel bespreken we 5 kitespots die geschikt zijn voor verschillende windrichtingen; Zandvoort, Strand Horst, Schellinkhout, de Zandmotor & Workum.

Kitesurf spots in Nederland

Nederland is een perfect kitesurfland

Nederland heeft veel uitstekende kitesurf locaties. Het waait vaak en langs de kust zijn uitstekende spots te vinden voor zowel de beginnende als ervaren kitesurfer. Naast de prachtige kustlijn hebben we natuurijk ook een aantal perfecte binnenlandspots; wij bespreken er 5 bij verschillende windrichtingen. 

kitesurf zandvoort

ZANDVOORT

Allereerst is Zandvoort een schitterende plek om te kitesurfen op de Noordzee. In Zandvoort zijn veel faciliteiten aanwezig waaronder genoeg gelegenheid om tussen het kitesurfen door koffie te drinken of een hapje te eten.

Zandvoort is een echte zee locatie met de nodige condities welke je alleen op zee vindt. Dichter naar het strand toe ontstaan tijdens vloed kleine lagunes met vlak water, ideaal om je eerste meters op zee te maken. Na kennis gemaakt te hebben met de zee, duik je zo het diepe in met de nodige golven. Hier begint het echte kitesurfen, met fantastische condities om met de golven mee te rijden.

In Zandvoort is het altijd gezellig druk en kan je iedereen om tips vragen om je skills verder uit te breiden.

Op verschillende plaatsen in Zandvoort zijn er omkleed mogelijkheden en douche gelegenheden aanwezig. Ook is deze plek zeer goed toegankelijk met het openbaar vervoer.

WAT ZIJN DE MINPUNTEN VAN DE KITESPOT ZANDVOORT?

Het is een echte zee spot voor kitesurfen. Dit heeft tot gevolg dat het vrij snel diep wordt. Ook is de stroming vrij sterk aanwezig en zul je snel afdrijven, wat tot gevolg heeft dat je regelmatig als beginner de zogenoemde “walk of shame” zal moeten afleggen. Ook kunnen de golven als hoog ervaren worden.

Let goed op waar je mag kitesurfen in Zandvoort, het is namelijk niet overal toegestaan.

WINDRICHTING: ZUIDWEST tot NOORD

kitesurf plank

STRAND HORST

Ideale spot met de windrichting van Noord oost tot noorden wind. Met goede parkeergelegenheden en goede faciliteiten kom je aan niets te kort. Dit is een echte beginnerspot waarbij je honderden meters ondiep water hebt.

De bodem is moddering zonder schelpen, je hoeft dus niet bang te zijn om je voeten open te halen. Het water is over het algemeen vlak en je hebt de ruimte om je vlieger op te laten.

Parkeren is helaas wel betaald op deze spot.

WAT ZIJN DE MINPUNTEN VAN DE KITESPOT STRAND HORST?

Strand horst ligt in het midden van het land aan het veluwemeer. Nadeel van deze locatie is dat het soms vrij vlagerig kan zijn door de kleine eilandjes in het water en de omliggende bomen. Ook kan het hier met mooi weer erg druk worden, omdat strand horst veelal de plek is voor mensen die in het oosten van het land wonen.

Daarbij moet je rekening houden met de vaargeul, waar het verboden is om te kitesurfen.

WINDRICHTING: NOORD OOST tot NOORD

5 kitespots voor verschillende windrichtingen

SCHELLINKHOUT

Schellinkhout is een IJsselmeer spot en ligt 3 kilometer ten zuidoosten van Hoorn in west-Friesland. Het is een zoetwater spot en is goed geschikt voor beginners.

Schellinkhout is een mooie ijsselmeer spot dichtbij Hoorn. Door de ligging in een kom is dit één van de weinige plekken in Noord-Holland waarbij je met westenwind op het IJsselmeer kan kitesurfen.

Je kunt gratis parkeren vlakbij de spot, dus je hoeft maar een klein stukje te lopen met je spullen. Ook is er voldoende ruimte om je kite te launchen (gras) en meestal wel iemand aanwezig om je te helpen. Het is een ondiep water spot, dus tot ongeveer 300 meter ver kun je staan. Dit is natuurlijk ideaal voor beginners. Er zijn ook een aantal kitesurfscholen gevestigd voor als je nog les nodig hebt.

WAT ZIJN DE MINPUNTEN VAN DE KITESPOT SCHELLINKHOUT?

Deze kitespot is erg populair, mede door het vlakke, ondiepe water en door de ligging ten opzichte van Amsterdam. Het is tevens een van de weinige spots aan het IJsselmeer waar met een westenwind gevaren kan worden zonder helemaal naar Friesland te hoeven rijden. Het kan daarom te druk worden, iets wat vervelend is, vooral als je pas net begint met kitesurfen.

De wind kan hier vlagerig zijn, dan is het oppassen geblazen. Neem trouwens zelf wat eten en drinken mee, er zijn geen faciliteiten op deze kitespot.

WINDRICHTING: ZUID - WEST

5 kitespots voor verschillende windrichtingen

De zandmotor

De zandmotor is een lagune vlakbij Kijkduin en leent zich perfect voor kitesurf activiteiten. Je kunt hier met alle windrichtingen kitesurfen maar het best met noordwestenwind. Deze lagune heeft meestal vlak en ondiep water en dit is perfect als je wilt beginnen met kitesurfen. Daarnaast kun je heel gemakkelijk een stap maken naar de zee, zodat je wat meer afwisseling en uitdaging kunt opzoeken. 

 

WAT ZIJN DE MINPUNTEN VAN KITESPORT DE ZANDMOTOR?

Doordat het een populaire spot is, waar ook een aantal scholen actief zijn, kan het wel eens druk worden op deze plek.  

5 kitespots voor verschillende windrichtingen

WORKUM

Je kunt je auto kwijt vlakbij het strand en loop je zo naar de spot met je spullen. 

De kitespot is in het water afgebakend met een soort kunstmatig rif (zandbank), tevens is de spot best ondiep, en kan je overal staan. Hierdoor heb je mooi vlak water en kan elke freestyler en beginner zijn/haar hart op. Hierdoor zijn ook veel kitescholen hier te vinden. Achter de zandbank kunnen nog wel eens met harde wind mooie golven ontstaan. 

Op het strand zijn altijd wel kitesurfers te vinden. Dus mocht je geen buddy hebben die mee kan, er is altijd iemand om je te helpen met je kite oplaten en eventueel hulp te bellen wanneer dit nodig is.

WAT ZIJN DE MINPUNTEN VAN DE KITESPOT WORKUM?

Deze spot is erg populair in Friesland, dus vaak is het in de zomer en in vakanties vaak te druk. In het voorjaar en najaar is het dus ook vaak beter te doen. Voor beginners of een kiteschool cursist kan het erg druk voelen. In het najaar gaat het waterpeil omlaag, waardoor sommige plekken op de spot te ondiep worden, dat is wel oppassen geblazen.

Sportexpert kitesurfen

Ben

Kitesurf expert 

Als jij nog meer kitesurf spots wilt bekijken, check dan de spotkaart van de NKV: https://kitesurfvereniging.nl/spotkaart/.