3 tips om je keerpunten te verbeteren

Verbeter je keerpunt met onze 3 tips!

natation_ambiance

ELKE BORST- OF RUGCRAWLZWEMMER VREEST TOCH EEN BEETJE DE BERUCHTE ROL BIJ HET KEERPUNT. GEEN NOOD, HIER ZIJN 3 TIPS VOOR EEN GESLAAGD ROLKEERPUNT ONDER WATER.

GESLAAGD KEREN: BACK TO BASICS

Kleine herinnering: alleen bij borst- en rugcrawl rol je bij het keren. Het komt je snelheid en vloeiendheid enorm ten goede ... op voorwaarde dat je de techniek goed onder de knie hebt uiteraard. Is dat niet het geval, dan wordt het al snel een heus karwei. Om correct te rollen, moet je de 4 belangrijke fases van deze oefening beheersen. Ze zijn technisch, maar zeker niet onmogelijk met wat training. De 4 stappen voor een geslaagd rolkeerpunt.

- De aanzet:Op een paar meter van de muur voer je je zwemsnelheid iets op. Let wel op dat je niet té snel gaat. Richt je hoofd niet op, houd je ogen gewoon goed open om niet tegen de muur te zwemmen. Je hoofd, mooi in de as van je lichaam, dient als stuur. Het zorgt voor een snelle rolbeweging. Met je laatste armslag moet je extra snelheid aan je zwembeweging geven. Ter info: de ideale afstand om je koprol in te zetten, is wanneer je je arm kunt strekken en de muur raken. Is dat niet zo, vermijd dan vooral dat je je blesseert en keer gewoon om!

- De tuimeling:Vlak bij de muur rol je je hoofd op je borst, gevolgd door je schouders, om een tuimeling te maken onder het water. Je kin moet je borst raken. Je armen lopen mooi gestrekt naast je lichaam en je knieën zijn zo ver mogelijk ingetrokken om vervolgens krachtig te kunnen afzetten. Tijdens het rollen komen je benen normaal gesproken een beetje boven het water. Je lichaam mag vooral niet te diep onder water gaan. Het moeilijkste is ongetwijfeld om mooi in de as van je lichaam te tuimelen en .... geen water in je neusgaten krijgen natuurlijk.

- De afzet:Nu je onder water hangt na je rotatie, zet je stevig af met je voeten. Duw krachtig tegen de muur, met de voeten naast elkaar, om snelheid te maken. Gebruik die snelheid om op je buik te draaien en door het water te schieten. Opgelet, tuimelen en draaien doe je op twee aparte momenten. Je moet nooit draaien voor of tijdens het afzetten!

- De onderwaterfase:Voor een geslaagde onderwaterfase, moet je hydrodynamica optimaal zijn: lichaam opgespannen, armen gestrekt naar voren , benen opgespannen. Laat je gewoon door het water glijden. Als je dit goed doet, ga je tijd winnen. En je spieren krijgen bovendien even een welverdiende break.  

Goed nieuws: de techniek voor borst- en rugcrawl is dezelfde, op één detail na. Keren bij rugcrawl doe je door op een meter of minder van de muur, op je buik te draaien. En vervolgens maak je gewoon je koprol, net zoals bij de borstcrawlcrawl.

FOCUS (OOK) OP JE ADEMHALING

Bij zwemmen is goed ademen de basis. En ook bij je rolkeerpunten is dat niet anders. Terwijl je keert, moet je je ademhaling opsplitsen: lang inademen voor je onder water draait, en traag uitademen op het moment van je koprol. Buiten adem raken of, erger nog, water binnenkrijgen via de neus, kan je snel uit je concentratie brengen en de controle doen verliezen. Hier zijn nog een aantal ademhalingstips voor het keerpunt:

- Voor je je koprol inzet, adem je voldoende lucht in. Het lijkt misschien logisch, maar denk eraan dat je onder water even zult moeten wachten voor je weer kunt ademen. Ook goed om te weten: afzetten met je benen kost heel wat zuurstof.

- Op het moment van de koprol tot aan de onderwaterfase blaas je rustig uit via de neus. Zo vermijd je dat je neus vol water loopt.

Nog een laatste tip, niet alleen nuttig in het water: oefen elke dag even om uit het water je ademhaling te controleren.

respiration_ambiance

HET GEHEIM VAN EEN GESLAAGD KEERPUNT: OEFENEN, OEFENEN EN NOG EENS OEFENEN

Je rijgt de baantjes aan elkaar. En de rolkeerpunten. Maar nog altijd loopt het één op de twee keer slecht af. Wat als je er nu eens wat meer op zou oefenen? Een paar handige drills kunnen misschien wel helpen.

Deze oefening kan je gerust in het ondiepe doen. Anderhalve meter volstaat. Je hebt ook een zwemnoodle nodig. Die dient als referentiepunt.

Om te beginnen zwem je eerst een paar meter borstcrawl, om vervolgens onder de noodle door te rollen. Zwem rustig maar wel energiek. Het gaat er om te wennen aan de beweging die je maakt met je hoofd en romp en te leren om ze in de as van je lichaam te houden. Dat is dé eerste stap van een geslaagd keerpunt. Gebruik deze oefening ook om extra te focussen op je ademhaling.

Zodra je je wat meer op je gemak voelt, doe je de oefening zonder noodle. Waag je nu ook af en toe wat dichter bij de muur, om te leren afzetten met de voeten en te draaien, om het volgende baantje in te zetten. Dat is de tweede stap van je rolkeerpunt.

Herhaal deze oefening zo vaak als dat het nodig is. En niet vergeten: herhaling is de sleutel tot succes. Zet hem op, ik geloof in je!