HOE ONDERHOUD IK MIJN YOGAMAT?

Zweet, transport, verschillende ondergronden... Een yogamat moet vaak veel doorstaan. In dit artikel vind je tips om je mat schoon te houden!

Onderhoud yoga mat

Iedere yogamat heeft een antisliplaag. Je wil namelijk niet wegglijden tijdens een houding.  Het is een kunst om je mat schoon te maken met een product dat bacteriën doodt, maar de grip van je matje niet aantast.

LEKKER SIMPEL: DE MAT SPRAY 

De makkelijkste manier om je yogamat schoon te maken is met een speciale yogamat cleaner. Deze spray je op je matje, waarna je het matje afneemt met een vochtige doek. De essentiële oliën in onze Decathlon Mat Spray geven je mat ook meteen een fris geurtje. De spray is bruikbaar voor alle matjes van Decathlon. Als je yogavormen beoefent waarbij je veel zweet, kun je het best standaard een flesje spray in je sporttas bewaren. Huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn doorgaans niet geschikt om je yogamat mee schoon te maken. Sommige bestandsdelen in traditionele schoonmaakproducten, kunnen het materiaal, de antisliplaag en de kleur aantasten. Met een speciaal ontwikkelde mat spray loop je dat risico niet. Wie wil, kan zelf een mat cleaner maken met gedemineraliseerd water en een eigen selectie van essentiële olieën. Via Google kun je verschillende recepten vinden.  

Yoga Mat Spray

REISMATJES: IN DE WASMACHINE

Als je je matje veel meeneemt, of gebruik op outdoor-locaties zoals het strand of het park, dan is een spray vaak niet genoeg. Om die reden kun je de Decathlon Travel Mat ook in de wasmachine stoppen.  Kies voor een verfijnd programma op 30 graden, en je yogamat komt als nieuw uit de wastrommel. Let op! Gebruik deze methode enkel als je matje erg vuil is. Tussendoor gebruik je gewoon een vochtige doek in combinatie met een mat cleaner.  

Reismat Yoga Was

OPROLLEN EN OPBERGEN NA GEBRUIK 

Na je yogasessie en je schoonmaakbeurt laat je alles even drogen en rol je daarna je matje op. Voorkom dat je matje geplooid blijft liggen, want dat kan blijvende vouwen veroorzaken. Verder bewaar je je mat best op een donkere, koele plaats. Een yogatas vormt een ideale bescherming tegen zonlicht.  Zonlicht zorgt er namelijk voor dat het materiaal en soms ook de kleur aangetast wordt.  Vooral de matjes gemaakt van (natuur)rubber, zoals de travel mat, de studio mat en de rubber-jute mat, “drogen uit” en verliezen hun grip-laagje door langdurige blootstelling aan de zon

Yoga mat opbergen

LATEN LEVEN... 

Een yogamat mag leven. Hoe meer je je matje bovenhaalt, hoe meer je dit ook zal zien. Het is helemaal normaal dat je na enkele maanden - of jaren - gebruikssporen ziet. Je matje evolueert mee met jouw practice. De levensduur hangt af van het type mat, het gebruik en  het onderhoud. Als je je mat goed verzorgt, kun je perfect een aantal jaren op dezelfde mat oefenen. Zie je scheurtjes in het materiaal? Heb je minder grip dan voorheen? Dan wordt het misschien tijd om een nieuwe mat aan te schaffen. 

Hoe onderhoud ik mijn yogamat?

NAMASTE!