SKI ONDERHOUD

De juiste onderhoud van je ski's is erg belangrijk. Lees deze tips om zo lang mogelijk plezier van je ski's te beleven!

Skis onderhouden

Waarom is het belangrijk je ski's te onderhouden?

Ski onderhoud is erg belangrijk wanneer je de trotse eigenaar bent van je eigen paar ski's. Door goed zorg te dragen voor je materiaal ben je er zeker van dat het langer meegaat en dat je beter presteert op de piste. Tijdens het skiën krijgen je ski's van alles te verduren. Sneeuw, ijs en als je pech hebt hier en daar zelfs een steentje. Genoeg reden om einde van het seizoen te kijken waar je ski's behoefte aan hebben. Hieronder leggen we uit hoe je dit kan doen. Ski's waxen en slijpen.

1. GRONDIG REINIGEN van de ski's

Het belag van je ski's wordt zwaar op de proef gesteld: steentjes, stof, teer, restjes wax... Het is van essentieel belang dat je al die onzuiverheden verwijdert alvorens je de ski's waxt. Anders zou het vuil wel eens kunnen vastkoeken aan het belag. Hiervoor gaat er niets boven een ontwaxmiddel.

Ski onderhoud | Hoe onderhoud je jouw ski's | Decathlon.nl

2. SKI'S SLIJPEN

Goede zijkanten aan je ski's zijn essentieel om comfortabel en veilig te skiën. Wij raden aan om ze te laten slijpen door een vakman, bijvoorbeeld in de ateliers van de Decathlon-winkels die ze professioneel zullen slijpen, afgestemd op je niveau.

Je kan ze ook zelf scherp houden door met een slijper met regelmatige bewegingen langs de kanten te gaan, van nose tot tail. Vraag zeker advies in het atelier, we helpen je graag verder.

Ski onderhoud | Hoe onderhoud je jouw ski's | Decathlon.nl

3. SKI'S WAXEN

Waxen dient om het belag te onderhouden en te beschermen, maar het verbetert ook het glijvermogen van de ski's.

Je hebt hiervoor een waxijzer nodig, een blok wax, een plastic krabber en een borstel met haren in nylon en brons. Om de ski's goed vast te zetten, heb je een werktafel nodig.

Als het waxijzer warm is, kan je de wax langzaam laten smelten en over het volledige belag druppelen. Vervolgens verdeel je de druppels zorgvuldig met het waxijzer. Let op: laat het hete waxijzer nooit langer dan een paar seconden op dezelfde zone staan, zo kan je je belag ernstig beschadigen! Laat rusten (minstens 30 minuten) en schraap vervolgens alle overtollige wax eraf. Ga er tot slot over met een borstel met nylon en brons haren voor een mooi egaal resultaat.

Goed om te weten: om niet bedwelmd te raken door de giftige dampen die vrijkomen tijdens het waxen, doe je dit uitsluitend in een goed verluchte ruimte.

Ski onderhoud | Hoe onderhoud je jouw ski's | Decathlon.nl
Ski onderhoud | Hoe onderhoud je jouw ski's | Decathlon.nl

EN WE KUNNEN HET NIET VAAK GENOEG HERHALEN: PROFESSIONALS HELPEN JE GRAAG. KOM LANGS OM DE JUISTE WAX TE KIEZEN. ER BESTAAN DRIE VERSCHILLENDE SOORTEN WAX:

Ski onderhoud | Hoe onderhoud je jouw ski's | Decathlon.nl
Ski onderhoud | Hoe onderhoud je jouw ski's | Decathlon.nl

Ski zelf onderhouden

Van het reinigen tot het waxen en slijpen: iedereen kan zelf zijn ski's onderhouden op voorwaarde dat je over de juiste uitrusting beschikt en werd opgeleid door professionals. Sommige winkels hebben een ski-atelier. Meer informatie vind je bij je Decathlon-winkel.