Onderhoud van je fiets

Een fiets die goed onderhouden wordt, werkt beter, biedt minder weerstand en laat je gemakkelijker trappen. Om inspanningen en vermoeidheid door slecht lopende mechanische onderdelen te vermijden, denk je best aan deze kleine checks en handelingen:

 

1) Regelmatig je banden oppompen.

Zo blijft het raakvlak van je banden met de ondergrond beperkt, en ondervind je dus minder weerstand.

 

2) Regelmatig schoonmaken en smeren

Door je fiets geregeld schoon te maken, na te kijken en te smeren, is hij beter beschermd en zal je vlotter trappen.

De onderdelen van je fiets gaan zo ook niet roesten, lopen vlotter en gaan minder snel stuk. Een versnellingsapparaat dat vlekkeloos werkt, wielen in topconditie... het zijn allemaal zaken die je het leven op de fietsen best wat aangenamer maken.

Nog een voordeel: door je fiets regelmatig schoon te maken gaat hij langer mee en vermijd je torenhoge kosten omdat je je fiets moet laten repareren of, erger nog, moet vervangen.

Onderzoek tijdens de vaste checks je frame en alle onderdelen op gebreken. Indien nodig, ze verhelpen. Geen idee hoe? Neem er dan even ons artikel bij over de vereiste controles aan je stadsfiets.

Laat je fiets eerst goed drogen, smeer dan het versnellingsapparaat, maak een paar omwentelingen met de pedalen op elk kransje en schakel daarbij voortdurend om de olie gelijkmatig te verspreiden. Olierestanten verwijderen met een droog doekje. Gebruik je immers te veel olie, dan blijft er vuil aan je ketting kleven en gaat ze vastlopen.

Kortom, door je fiets regelmatig een kleine onderhoudsbeurt te geven, zal je minder weerstand ondervinden en kom je dus ook fris als een hoentje aan op je bestemming.

Spaar je krachten

1) Je trapfrequentie

Je moet een goede trapfrequentie aanhouden om een aanvaardbare snelheid te halen. Om die te meten, tel je gewoon het aantal omwentelingen dat een van je benen op 10 seconden tijd maakt. Dat vermenigvuldig je met 6, en zo ken je het aantal omwentelingen per minuut.

Een trapfrequentie van 60 omwentelingen per minuut is zeker goed. Let er wel op dat je niet te zwaar trapt, kies voor een soepel, licht verzet. Om deze cadans te behouden, hoef je je niet te hard in te spannen en haal je toch een mooie kruissnelheid.

 

2) Het weer

Afhankelijk van het weer is de kortste weg niet altijd de minst vermoeiende. Bij felle wind bijvoorbeeld kan het aangewezen zijn om die kronkelende route tussen de huizen te nemen, zo ben je toch iets meer beschut.

 

3) De juiste versnelling

Fietsen in de stad gaat vaak met horten en stoten: je komt verkeerslichten en obstakels tegen, je moet regelmatig halt houden... Best vermoeiend, want je moet je elke keer weer op gang trekken. Dan anticipeer je best op een stop, zo hoef je je niet te zwaar in te spannen wanneer je weer vertrekt.

Kies voor een iets kleinere versnelling net voor je voet aan de grond zet, om nadien gemakkelijker weer op te trekken.

 

4) De aerodynamica

Met een betere aerodynamica fiets je doeltreffender en gemakkelijker. En daar hoef je heus geen tests voor in de windtunnel te doen, kies gewoon een houding waarmee je de wind minder kans geeft om je af te remmen. Het perfecte compromis tussen comfort en aerodynamica is dan wel een must, het is niet de bedoeling dat je hinder gaat ondervinden van je houding. Kies ook voor kleding die op maat is van je gebruik en wat beter aanspant, om te vermijden dat ze in de wind flappert en het trappen bijzonder zwaar maakt.

Met deze handige tips maak je van je dagelijkse fietsritten een leuke fysieke activiteit, zonder je extreem in te spannen. Welke tips heb jij nog om je minder in te spannen op de fiets? Aarzel niet om ze met ons te delen!