Mijn kind wil gaan voetballen. wat heb ik nodig?

Hieronder leggen wij je uit waar je op moet letten als je kind wilt starten met voetbal. Dan weet je zeker dat hij of zij er helemaal klaar voor is de eerste trainingen!

Voetbal kinderen

Heeft je kind de bal ontdekt? Voetbal is een leuke activiteit en een perfecte manier om je kind te laten proeven van een sport, zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen en om zijn psychomotorische ontwikkeling te stimuleren. En voor jou? We geven je enkele tips om je kleine kampioen zo goed mogelijk te begeleiden als hij gaat voetballen. Welke uitrusting moet ik kiezen, hoe help ik hem om zijn beste positie op het veld te vinden en ook, hoe kan ik helpen in het clubleven als ouder? Volg onze tips!

Inhoudsopgave

1. Voetbal: welke uitrusting kies ik voor mijn kind?

Als je je kind de passie voor de bal al met de paplepel ingegeven hebt, weet je misschien al een beetje welke uitrusting en outfit je moet hebben. Als dit niet het geval is of als je eens wat anders wilt dan de klassieke tenuetjes helpen we je graag op weg.

Training en wedstrijd "Als je kind de liefde voor de bal echt niet van jou meegekregen heeft, leggen we je even de basis uit: je kind heeft sowieso een voetbalbroekje en een voetbalshirtje nodig. Meestal zorgt de club wel voor de wedstrijdoutfits. Voor de trainingen kun je naast een voetbalbroekje en een shirt kiezen voor een lange thermobroek en een thermoshirt met lange mouwen. Vooral als je het in de winter koud hebt door alleen nog maar naar de trainingen van je kind te kijken. Onze Kipsta thermokleding houdt de lichaamswarmte vast terwijl het technische textiel het transpiratievocht snel laat opdrogen. Vergeet ook niet een muts en een paar handschoenen ... En naast een voetbalbroekje en een shirt mogen voetbalsokken een scheenbeschermers tijdens geen enkele wedstrijd of training ontbreken! Wist je overigens dat je kind zonder scheenbeschermers niet aan de wedstrijd mag beginnen? Tenzij je je kind op het strand wilt leren voetballen, moet je ook een paar voetbalschoenen aanschaffen.

Voetbal, tussendoortje en sporttas Nu je kind zijn outfit heeft om op het veld zijn vaardigheden te tonen, moet je al zijn spullen nog mee zien te nemen.. Kies een voetbaltas op zijn maat, zelfs als jij er het merendeel van de tijd mee gaat moeten sleuren! Naast zijn voetbaltenue vind je hieronder een lijstje met de dingen die je best in zijn sporttas stopt: een handdoek, een douchegel en slippers voor het douchen na de wedstrijd. Een plastic tas om zijn natte handdoek en voetbaloutfit in te doen dat volledig onder de modder zit na zijn eerste duikende kopballen. Schone kleding, om je auto niet om te toveren tot een modderbad. Een tussendoortje om energie bij te tanken na zijn debuut vol emoties en ontelbare inspanningen. Een voorbeeld? ontbijtkoek, mueslireep, een fruitsapje of chocolademelk.

Bal en voetbaldoel Vraag je je af of we niets vergeten zijn? De club zorgt dan wel voor ballen tijdens de wedstrijden en de trainingen maar je kind zal het meer dan waarschijnlijk niet voldoende vinden als hij de bal één of twee keer per week mag voelen. Koop ook een bal zodat hij buiten (in parken, in de tuin, op het strand) wat kan spelen en hooghouden en als je plaats hebt kan een klein voetbaldoel er ook nog wel bij. En doe zelf lekker mee. Voetbal is voor alle leeftijden!

Wil je kind beginnen met voetbal?

2. Specifieke vormen en materialen

Je hebt nu al een beter idee over de noodzakelijke uitrusting om je kind te laten ervaren hoe leuk voetbal wel niet kan zijn. We geven je wat meer uitleg naar de manier waarop je kind voetbal speelt. En we beginnen met de schoenen:

Voetbal Als je kind graag in de openlucht en op een groot veld wilt voetballen, dan kies je beste voor het klassieke voetbal, buiten en op een grasveld. Kinderen zetten meestal hun eerste stapjes op het veld rond de leeftijd van 6 of 7 jaar. Qua voetbalschoenen kies je best voor schoenen met vaste noppen. Voetbalschoenen met schroefnoppen zijn voor kinderen enkel toegelaten op hoger (nationaal) niveau.

Minivoetbal Het kleine veld en het feit dat er in zaal wordt gespeeld, zorgt ervoor dat kinderen al vanaf de leeftijd van 3 jaar kunnen minivoetballen! Als je je kind al zo jong mogelijk van de voetbalsport wilt laten proeven, raden we je aan om kunstgrasschoenen te kopen. Die schoenen zijn aangepast aan het korte kunstgras van een minivoetbalveld. De bal is kleiner en zwaarder dan een klassieke voetbal wat het korte combinatiespel bevordert.

Zaalvoetbal Zaalvoetbal wordt al vanaf de leeftijd van 4 jaar gespeeld, in de zaal (zoals je waarschijnlijk al uit de naam kon vermoeden). Deze variant helpt kinderen om hun techniek te verbeteren. De bal waarmee gespeeld wordt stimuleert korte snelle combinaties.

In doel Doelman of doelvrouw, het is een speciale positie en een roeping die al vroeg boven water komt. Naast een specifieke uitrusting (handschoenen en een lange outfit met bijkomende bescherming) ziet de wedstrijdvoorbereiding voor een keeper er ook anders uit.

Wil je kind beginnen met voetbal?

3. Ouders van sportieve kinderen of sportieve ouders?

Naast een uitrusting moet je voor je kind ook contributie betalen om bij een club te trainen en te spelen.

Souplesse en mobiliteit Als je kind gaat sporten, hoef je echt niet in je luie stoel te blijven zitten. Je kunt actief aan het leven rond de club deelnemen door kinderen naar uitwedstrijden te brengen en aan sportieve evenementen deel te nemen. Uiteraard doe je dat in samenspraak met de andere ouders. Maar het is vooral het uitgelezen moment om de vooruitgang van je kind met eigen ogen te zien ... En om andere sportfanatieke ouders te ontmoeten.

Fairplay Als je kind gaat sporten moet je niet alleen klaarstaan om hem te begeleiden, maar moet je ook aandacht besteden aan fairplay! Als je zoon of dochter een leuke sport heeft gevonden, is het vooral belangrijk dat hij / zij bijleert en niet zozeer aan het resultaat zit te denken. We weten heus wel dat het wat emoties kan teweegbrengen als je kleine kampioen zijn eerste aannames mist of overtredingen tegen hem gefloten worden. Maar je kind moet er vooral plezier aan beleven!

Ga zelf aan de slag! En als je als supporter bijna elke week een hartaanval moet overleven, zet je misschien beter zelf de stap naar het veld! Volg een opleiding om trainer of scheidsrechter te worden. Het is een uitstekende manier om je kind te begeleiden en ondertussen zelf te gaan sporten.

Soccer_kid_kipsta
voetbalschoenen voor kinderen

Diego

Voetbal expert

Voor vragen staat Diego uiteraard voor je klaar: diego.jongen@decathlon.com