Hoe en wanneer stretchen?

Hieronder leggen wij je uit hoe en wanneer je het beste kunt stretchen bij het voetballen. Hierdoor ga je goed voorbereid een wedstrijd in en heb je minder kans op blessures tijdens en na de wedstrijd!

Hoe kan ik het beste rekken en strekken?

Stretchen ... onmisbaar als je voetbalt, en een druk besproken onderwerp. Iedereen heeft zo zijn gewoontes en opvattingen over stretchen! Daarom willen we graag uitleggen hoe je goed en juist stretcht, op basis van de vraag: WANNEER stretchen? Anders gezegd, op welk moment tijdens het voetballen ga je stretchen? Om het eenvoudig en efficiënt te houden, maken we een onderscheid tussen 2 vormen van stretching: passief en actief stretchen. Wat is het verschil tussen de twee? Wanneer en hoe stretchen?

Passief stretchen

Een passieve stretching doe je uitsluitend op het einde van een training. Hierbij gaat het erom je spieren te ontspannen en ze te helpen snel te herstellen.~In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken doe je best geen passieve stretching tijdens je training. We raden het zelfs af, want zo verhoogt het risico op spierscheurtjes en -blessures. Je doet er dus meer kwaad dan goed mee.~Als we het hebben over passief stretchen, dan gaat het dus om de stretching aan het einde van je training.~Hoe doe je een passieve stretching? Je moet de spier in kwestie toch zeker 20 tot 30 seconden rekken. Je moet het herstel stimuleren door ze licht onder spanning te zetten, je mag ze dus niet tot het uiterste drijven. Anders neemt de efficiëntie van je~stretching af en daarmee de kwaliteit, en neemt het risico op spierblessures toe. Bovendien stretch je je spieren best als ze zijn afgekoeld, niet als ze nog warm zijn. Kortom, je wacht best een uur tot anderhalf uur voor je stretcht, zo kunnen je spieren eerst helemaal afkoelen.

étirement_kipsta_decathlon

Actief stretchen

Actief stretchen doe je best net na een goede opwarming. Zo ga je te werk: rek de spier 5 tot 6 seconden en doe meteen erna een actieve~oefening. Een voorbeeld: rek je quadriceps 5 seconden en doe daarna wat knieën heffen. Of rek je hamstrings en doe daarna een stukje hakken-billen.~Net zoals bij het passieve stretchen is ook dit een nieuwe methode die haar doeltreffendheid voor of na een training of vlak na een opwarming heeft bewezen.~Na een inspanning spreken we van actief stretchen, zeg maar heel korte rekoefeningen die de spieren weer onder spanning zetten en ze warm houden, in tegenstelling tot bij passief stretchen, waarbij je spieren afkoelen en ontspannen.

étirement_actif_kipsta_foot
voetballen

Diego

Voetbal expert

Voor vragen staat Diego uiteraard voor je klaar: diego.jongen@decathlon.com