CROSSTRAINING: IDEAAL OM THUIS AAN JE CONDITIE TE WERKEN

Ontdek het hier

thuis crosstraining

Crosstraining is niet meer weg te denken uit de fitnessclubs. Deze trainingsmethode is de perfecte keuze voor iedereen die heel snel zijn algemene lichaamsconditie wil opkrikken, dankzij de verschillende oefeningen binnen een beperkte tijdspanne.

Sporters gebruiken ze in het bijzonder om hun zwaktes weg te werken en zware trainingen beter te verteren. In dit artikel vertelt Domyos, ons fitnessmerk, je alles over deze trendy trainingsmethode, die hot blijft!

WAT IS CROSSTRAINING?

Crosstraining of functionele training is de perfecte aanvulling op de klassieke krachttraining, waarbij je doelgericht een bepaalde spiergroep sterker maakt. In een paar jaar tijd is deze heel toegankelijke en trendy sport uitgegroeid tot dé methode om snel weer in vorm te komen. Crosstraining verschilt van andere methodes omdat: 1) De intensiteit hoger ligt dan bij een klassieke training. Dit komt door de opeenvolging van oefeningen, waarbij alle spieren worden gemobiliseerd, en door de kortere hersteltijd (hoe hoger de intensiteit, hoe moeilijker de oefeningen). 2) De functionele bewegingen alle spierketens aanspreken om een natuurlijke beweging te maken zoals hardlopen, springen, duwen, werpen, trekken, etc. 3) De grote variatie aan oefeningen de sessies afwisselend en leuk maakt. Die drie principes maken van crosstraining een unieke en heel doeltreffende methode.

crosstraining domyos

5 GOEDE REDENEN OM MET CROSSTRAINING TE BEGINNEN

Lees snel verder

DE DUUR VAN DE SESSIES

De sessies zijn heel kort en dus ideaal voor mensen die niet veel tijd hebben om te sporten. Door 3 keer per week ongeveer 30 minuten te trainen worden je hart en longen merkbaar sterker, krijg je voelbaar meer kracht in je spieren, slinkt je vetmassa en kweek je meer spiermassa.

DE DOELTREFFENDHEID EN DE MERKBARE VORDERINGEN

Of je nu een beginnende of ervaren sporter bent, al je fysieke kwaliteiten worden uitgedaagd tijdens een standaard weekje crosstraining. Iedereen heeft er baat bij! Een hardloper bijvoorbeeld zal er op het vlak van cardio niet op vooruit gaan (maar zeker ook niet slechter van worden), maar zal wel zijn kracht, snelheid en explosiviteit kunnen verbeteren. 

ONTWIKKELEN EN ONDERHOUDEN VAN JE FYSIEKE CAPACITEITE

- een beter algemeen uithoudingsvermogen

- meer weerstand in je spieren

- kracht

- souplesse

- snelheid

- wendbaarheid

- coördinatie

- evenwicht

- strakkere, sterkere spieren

GEVARIEERDE EN SPEELSE OEFENINGEN

De algemene doelstelling van crosstraining is een perfecte balans tussen kracht en uithoudingsvermogen. Elke sessie is anders opgebouwd, om niet in routine te vervallen. Zo blijf je gemotiveerd om je helemaal te geven!

VOOR CROSSTRAINING HEB JE WEINIG MATERIAAL NODIG

Wil je aan crosstraining doen, investeer dan niet in zwaar materiaal of in een hele lijstaan fitnesstoestellen. Uiteraard zijn er wel een aantal materialen je die kunnen helpen bij je crosstraining workout. Duwende bewegingen, zoals push-ups, kan je uitvoeren met de Push Up Gain. Voor trekoefeningen kun je een een trekstang gebruiken. Oefeningen om aan je vormspanning te werken kan je uitvoeren met de Domyos Strap Training. Voor de zogeheten functionele bewegingen maak je gebruik van kettlebells, medicijnballen of een verzwaard vest om de moeilijkheidsgraad te verhogen.

HOE VERLOOPT EEN SESSIE CROSSTRAINING?

Een klassieke sessie crosstraining duurt ongeveer 1 uur. De sessie is opgedeeld in de volgende onderdelen: - De opwarming, om je lichaam voor te bereiden op een inspanning - De sessie zelf, waarbij cardiovasculaire oefeningen worden afgewisseld met spiertraining - De cooling-down: actieve recuperatie, relaxatie, zelfmassages, diepgaande versterking… Je merkt het, crosstraining is een functionele trainingsmethode en de perfect keuze om al je fysieke kwaliteiten naar een hoger niveau te tillen. Gebruik ze als aanvulling op je normale sport en je zal beter presteren!

crosstraining met een tauw