5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter

Hardlopen in de winter vergt iets meer voorbereiding. Het weer is over het algemeen wat grilliger en de temperaturen zijn een stuk lager. Voordat je de deur uitgaat moet je dus goed nadenken over wat je aantrekt. Kleed je je te warm aan, dan ga je zweten. Kleed je je te koud aan, dan wens je dat je al thuis was. Met deze 5 tips ben je goed voorbereid en voorkom je irritaties tijdens het hardlopen in de winter.

5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter

Tip 1: Maak gebruik van meerdere laagjes

Als je gaat hardlopen in de winter dan krijg je te maken met verschillende weersomstandigheden. Je kan plotseling een regenbui over je heen krijgen en af en toe kan ook de zon doorbreken. Daarbij is het in de winter een stuk kouder dan in de zomer. Hier moet je allemaal rekening mee houden als je gaat hardlopen in de winter. Wij raden daarom ook aan om gebruik te maken van meerdere lagen. Meerdere lagen hardloopkleding werkt beter dan één enkele laag. Als je meerdere lagen draagt dan kan je eventueel nog een laag uittrekken tijdens het hardlopen als je het te warm krijgt.
Als je gebruikmaakt van meerdere lagen hardloopkleding dan raden wij drie verschillende lagen aan: een basislaag, een middenlaag en een toplaag.

5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter

Basislaag: functionele onderkleding

De basislaag is de onderste laag en deze heeft als belangrijkste functie het afvoeren van transpiratievocht. Tijdens het hardlopen komt er veel warmte vrij en als dit niet goed genoeg kan worden afgevoerd resulteert dit in transpiratie. De basislaag is dan ook gemaakt van materiaal die in staat is om transpiratie zo snel mogelijk af te voeren en de warmte te behouden. De functionele onderkleding staat het transpiratievocht af aan de middenlaag om zo droog te blijven. Zo koel je niet snel af tijdens het hardlopen. De basislaag dient nauw aan te sluiten op het lichaam.

5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter

Middenlaag: Isolerende laag

De middelste laag heeft als belangrijkste functie het warm houden van het lichaam. Daarbij moet de middenlaag de transpiratie van de functionele onderlaag goed afvoeren en droog blijven, om afkoelen te voorkomen. De tweede laag zorgt er dus voor dat het lichaamswarmte vasthoudt. Daarbij moet het wel in staat zijn om de overtollige warmte, welke vrijkomt tijdens het sporten, af te staan.

5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter

Toplaag: beschermende laag

De toplaag heeft als belangrijkste functie het beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hierbij moet je denken aan wind en regen. De toplaag is idealiter wind- en waterdicht, maar moet wel goed ademend zijn. Wij lossen de tegenstrijdigheid van waterdichtheid, maar wel ademend steeds beter op door betere materiaalkeuze. Je wilt namelijk niet dat je extra gaat zweten doordat je een beschermende hardloopjack aan hebt.

Tip 2: Bescherm je hoofd en handen


Tijdens het hardlopen in de kou verlies je veel warmte, met name bij de onbedekte delen zoals de handen en het hoofd. Om het warmteverlies te beperken tijdens het hardlopen in de winter moet je deze goed beschermen met zowel hardloophandschoenen als een hardloopmuts. Kies daarbij voor een muts en handschoenen die niet te dik zijn, om extra transpireren te voorkomen.

5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter
5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter

Tip 3: Bescherm je hals tijdens het hardlopen

Naast het beschermen van je hoofd en handen is het ook fijn zijn om bij de echt koude dagen je hals te beschermen tijdens het hardlopen. Als de kou op je keel slaat kan je problemen ondervinden bij het ademhalen door de koude lucht. Je hals bescherm je door middel van een hoge col of een nekwarmer. Ook hierbij moet je opletten dat je een nekwarmer kiest die niet te warm is en goed ademt om extra transpiratie te voorkomen.

5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter
5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter

Tip 4: Ontdek of een bodywarmer iets voor je is

Behalve het gebruik van een drielagensysteem kan je ook kiezen voor een bodywarmer als toplaag. De bodywarmer dient niet als beschermende laag tegen regen, maar is bedoeld om je warm te houden tijdens het hardlopen. Ook biedt het goede bescherming tegen de wind. Daarbij geeft de bodywarmer meer bewegingsvrijheid rondom de armen, door het ontbreken van mouwen. Een bodywarmer is dus ideaal om je romp warm te houden.

5 tips voor juiste hardloopkleding in de winter

Tip 5: Zorg dat je opvalt, met name in het donker

Hardlopen in de winter betekent ook dat je ongetwijfeld af en toe gaat hardlopen in het donker. In de winter zijn de dagen korter en wordt het dus eerder donker. Als je even gaat hardlopen na het werk betekent dit automatisch al dat je ‘s avonds gaat hardlopen wanneer het niet meer licht is. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Je zichtbaarheid vergroot je door het dragen van hardloop verlichting, zoals met een run light. Dit is een hardlooplamp met een lamp op je rug en een felle lamp op je borst, zodat je ziet waar je loopt. Naast de juiste hardloopverlichting is het ook belangrijk dat je heldere kleuren draagt die beter zichtbaar zijn in het donker. Naast felle kleuren zijn reflectiestrepen ook belangrijk om de zichtbaarheid te vergroten. Reflectiestrepen op je kleding weerkaatsten het licht van je medeweggebruikers, zodat je nog beter zichtbaar bent. Doordat je goed zichtbaar bent voor je medeweggebruikers loop jij veilig in het donker hard.

Extra tips:

Bekijk de weersvoorspellingen
Voordat je een rondje gaat hardlopen is het belangrijk om even de weersvoorspellingen te bekijken. Met name in de winter, wanneer het wat kouder is, dan wil je niet voor verrassingen komen te staan. Als het plotseling gaat regenen tijdens je lange duurloop dan koel je erg snel af als je hier niet op voorbereid bent. Dit gaat niet alleen ten koste van je prestatie, maar je wordt ook sneller ziek door een verlaagde weerstand. Doordat het in de winter kouder is, is dit belangrijker dan in de zomerperiode, wanneer de temperaturen over het algemeen wat hoger zijn.

Langere warming-up
Als je gaat hardlopen in de winter dan is het verstandig om een langere warming-up te doen. Doordat het kouder is buiten, duurt het over het algemeen wat langer voordat je echt warm bent. Door een langere warming-up zorg je ervoor dat je het lichaam voorbereid op de te komen inspanning.

Kortere cooling down
Tegenover een langere warming-up staat een kortere cooling down. Doordat het buiten kouder is zul je sneller afkoelen na het hardlopen. Het is daarom niet verstandig om veel extra tijd buiten in de kou te besteden aan een cooling down. Het is beter om de cooling down wat in te korten.

Hardlopen in de winter hoeft helemaal niet vervelend te zijn, maar kan juist heel leuk zijn. Als je goed rekening houdt met het weer en deze tips volgt dan blijf je de hele winter met plezier veilig hardlopen.

Hardlopen in de winter hoeft helemaal niet vervelend te zijn, maar kan juist heel leuk zijn. Als je goed rekening houdt met het weer en deze tips volgt dan blijf je de hele winter met plezier veilig hardlopen.