BESCHERM JEZELF TEGEN DE ZON! 

Uv-straling is schadelijk, daarom is het belangrijk je tegen de zon te beschermen. Veilig in de zon met deze 3 tips van Decathlon.

UV-bescherming tijdens het surfen

Surfen, watersport, of zwemmen in je boardshort of bikini is waarschijnlijk de meest aangename en vrije manier om van de zee en het strand te genieten. Lekker zonder wetsuit, geen rekening hoeven te houden met koud water: er bestaat niks beters. Je hebt gelijk, geniet ervan. Geniet veilig van de zon met onderstaande 3 tips.

WAAROM IS BESCHERMING ZO BELANGRIJK ? 

ZONNESTRALEN BEVATTEN UV-STRALEN De ultravioletstralen zijn zo goed als onzichtbaar voor het menselijke oog en veroorzaken geen verandering in gevoelswarmte. We zijn er dus aan blootgesteld, zonder dat we het door hebben. Er bestaan twee types ultraviolet licht
1) UVA Straling die tot diep in de huid penetreert en huidveroudering stimuleert. UVA is de oorzaak van rimpels en bruine vlekjes.
2) UVB Deze straling werkt eerder op de oppervlakte van de huid en stimuleert de productie van melanine. UVB zorgt ervoor dat de je een bruin kleurtje krijgt tijdens de zomermaanden.

JE KRIJGT ER ZONNEALLERGIE VAN Wie een overdosis UVA en UVB binnenkrijgt gecombineerd met te weinig hydratatie loopt risico op een serieuze zonneslag. Zelfs met een mooi kleurtje is het dus aangeraden om je goed te beschermen, zelfs al ben je zogezegd niet gevoelig voor verbranden.

SURFERS LOPEN EXTRA RISICO Wist je dat je vanaf een halfuurtje in de zon al gevaar loopt? Surfers en andere watersporters die een tijdje in zee, of op het strand liggen, lopen dus veel risico. Bovendien heb je tijdens het surfen niet echt door dat je lang in de zon zit, omdat je telkens wordt verfrist door het koude water. Zo kan je eindeloos blijven gaan, zonder dat je op dat moment door hebt dat je schade door de zon oploopt.

Uv protectie

Veilig in de zon? 3 tips

1. Gebruik zonnebrand

Je kunt op het strand niet zonder zonnebrand. Om geen risico te lopen doe je er goed aan je om de twee uur goed in te smeren. Dat wil ook zeggen dat je zo nu en dan uit het water moet komen om die gevoelige zones aan te pakken. Lees: een goede veeg SPF 50 op je neus en vergeet niet om je lippen in te smeren! Maak op de momenten dat je even het water uit bent ook gebruik van de mogelijkheid om even wat te drinken. Zo blijf je gehydrateerd en kun je langer genieten van de golven. 

UV-bescherming voor kinderen

2. Bedek je met uv-werende kleding

Je lichaam bedekken is de beste manier om zonneschade te voorkomen. Onze UV werende kleding biedt permanente en duurzame zonnebescherming voor 1 tot 3 uur, afhankelijk van het model. Onze UV-shirts beschermen je niet alleen tegen de zon, ze gaan ook huidirritatie tegen die je kan krijgen van veelvuldig met je torso tegen de harde wax van je board te schuren, om nog maar te zwijgen van die vervelende plakkende cocktail van zonnecrème en zand op je huid. Je kunt ook surfleggings, of een zonnehoedje dragen. Let wel: kies je een UV werende top met korte mouwen, moet je nog steeds je armen insmeren.

Bedek je voldoende tegen de zon

3. GA DE ZEE NIET IN TUSSEN 12 en 16 uur

De schadelijkheid van UV-stralen is direct gelinkt aan het aantal uren waarin je eraan bent blootgesteld. Wanneer de zon op zijn hoogst staat, zijn de UV-stralen ook het meest intens en schadelijk. Om risico te vermijden doe je er dus goed aan de zee niet in te gaan tussen 12 en 16 uur.

Je kunt ook schuilen in een strandtentje. Onze strandtentjes bieden dezelfde bescherming als onze UV-werende kleding: UPF50+. Ook zit je hiermee lekker uit de wind.

Ga de zee niet in rond de middag
Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

  WOORDJE VAN ANNE-SOPHIE, productmanager dames badkleding bij Olaian

"uv stralen worden steeds sterker, bescherm je huid door het dragen van uv werende kleding tijdens het surfen."

"Nog steeds denken veel mensen dat het alleen schadelijk is voor je huid wanneer je verbrand bent. Dat is niet zo, de onzichtbare uv stralen tasten je huid zonder bescherming gelijk aan. En dus niet pas nadat je te lang in de zon hebt gelegen en je al verbrand bent. Bij Olaian werken we aan uv werende kleding waarmee je goed beschermd bent tegen uv stralen. Daarnaast moet het goed blijven zitten, niet schuren en maken we ook nog eens designs die passen bij je nieuwe bikini of boardshort. Iedereen van onze ontwerpteams surft trouwens zelf. We testen dan ook al onze uv werende kleding eerst zelf voor we ze onderwerpen aan grootschaligere tests met onze partners. "

Tip: Vergeet geen zonnebrand te gebruiken voor je gezicht!

Ook interessant