BESCHERM JEZELF TEGEN DE ZON! 

Uv-straling is schadelijk, daarom is het belangrijk je tegen de zon te beschermen. 

UV-bescherming tijdens het surfen

Surfen, watersport, of zwemmen in je boardshort of bikini is waarschijnlijk de meest aangename en vrije manier om van de zee en het strand te genieten. Lekker zonder wetsuit, geen rekening hoeven te houden met koud water: er bestaat niks beters. Je hebt gelijk, geniet ervan. Maar denk je er ook aan om je te beschermen tegen schadelijke uv-stralen?

WAAROM IS BESCHERMING ZO BELANGRIJK ? 

ZONNESTRALEN BEVATTEN UV-STRALEN De ultravioletstralen zijn zo goed als onzichtbaar voor het menselijke oog en veroorzaken geen verandering in gevoelswarmte. We zijn er dus aan blootgesteld, zonder dat we't doorhebben. Er bestaan twee types ultraviolet licht 
 1) UVAStraling die tot diep in de huid penetreert en huidveroudering stimuleert. UVA is de oorzaak van rimpels en bruine vlekjes. 
 2) UVBDeze straling werkt eerder op de oppervlakte van de huid en stimuleert de productie van melanine. UVB zorgt ervoor dat de je een bruin kleurtje krijgt tijdens de zomermaanden.  

JE KRIJGT ER ZONNEALLERGIE VAN Wie een overdosis UVA en UVB binnenkrijgt gecombineerd met te weinig hydratatie loopt risico op een serieuze zonneslag. Zelfs met een mooi kleurtje is het dus aangeraden om je goed te beschermen, zelfs al ben je zogezegd niet gevoelig voor verbranden.

SURFERS LOPEN EXTRA RISICOWist je dat je vanaf een halfuurtje in de zon al gevaar loopt? Surfers en andere watersporters die een tijdje in zee, of op het strand liggen, lopen dus veel risico. Bovendien heb je tijdens het surfen niet echt door dat je lang in de zon zit, omdat je telkens wordt verfrist door het koude water. Zo kan je eindeloos blijven gaan, zonder dat je op dat moment door hebt dat je schade door de zon oploopt.

Uv protectie

ONZE WARM AANBEVOLEN TIPS TEGEN DE ZON

1. Gebruik zonnebrand

Je kunt op het strand niet zonder zonnebrand. Om geen risico te lopen doe je er goed aan je om de twee uur goed in te smeren. Dat wil ook zeggen dat je zo nu en dan uit het water moet komen om die gevoelige zones aan te pakken. Lees: een goede veeg SPF 50 op je neus !Maak er ook gebruik van om even wat te drinken, voor je terug de golven in gaat.

UV-bescherming voor kinderen

2/ Bedek je voldoende  

Je lichaam bedekken is de beste manier om zonneschade te voorkomen. Onze anti-UV tops bieden permanente en duurzame zonnebescherming van 1 tot 3 uur, afhankelijk van het model. Onze UV-shirts beschermen je niet alleen tegen de zon, ze gaan ook huidirritatie tegen die je kan krijgen van veelvuldig met je torso tegen de harde wax van je board te schuren, om nog maar te zwijgen van die vervelende plakkende cocktail van zonnecrème en zand op je huid. Je kunt ook surfleggings, of een zonnehoedje dragen.Let wel: kies je een anti-UV top kiest met korte mouwen, moet je nog steeds je armen insmeren.

Je kunt ook schuilen in een strandtentje. Onze strandtentjes bieden dezelfde bescherming als onze UV-werende kleding: UPF50+. Ook zit je hiermee lekker uit de wind. 

Bedek je voldoende tegen de zon

3/ GA DE ZEE NIET IN TUSSEN 12 en16 uur

De schadelijkheid van UV-stralen is direct gelinkt aan het aantal uren waarin je eraan bent blootgesteld. Wanneer de zon op zijn hoogst staat, zijn de UV-stralen ook het meest intens en schadelijk. Om risico te vermijden doe je er dus goed aan de zee niet in te gaan tussen 12 en 16 uur. 

Ga de zee niet in rond de middag
Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

  WOORDJE VAN ANNE-SOPHIE, productmanager dames badkleding bij Olaian

"Voor een surfster is het belangrijk dat haar badpak of bikini perfect blijft zitten in de golven, ook al blijft de look uiteraard een belangrijk criterium."

"Doordat ik heb gepraat met honderden surfsters op spots overal ter wereld, ben ik tot het besef gekomen dat het feit dat hun badkleding goed blijft zitten voor hen werkelijk het allerbelangrijkste punt is. Een van hen vertelde me trouwens dat ze zonder leash beslist haar broekje was kwijtgespeeld! Daarom ontwerpen we nu al sinds 3 jaar badpakken en bikini's die bestand zijn tegen de golven en voor elk figuurtype. Iedereen van ons ontwerpteams surft trouwens zelf, en we testen dan ook al onze badpakken en bikini's eerst zelf voor we ze onderwerpen aan grootschaliger tests met onze partners."

Tip: draag ook een UV-shirt tegen de zon

Ook interessant