YOGA IN AL ZIJN VORMEN

Niet iedereen heeft dezelfde wensen en daarom is yoga er in verschillende vormen. Wil jij meer weten over yoga? Ontdek het in dit artikel!

Yoga in al zijn vormen

Yoga is een zeer oude leer die ontstaan is in India en aan de hand van lichaamsoefeningen, houdingen en meditatie harmonie wil brengen tussen lichaam en geest. Het is meer dan zomaar een activiteit, het is een levenshouding waarbij je je volledig van jezelf bewust wordt, je lichaam beter leert kennen en er in harmonie mee leeft.

Yoga is een gebruik dat tal van varianten kent, die passen bij de individuele verlangens en de verschillende aspecten van onze menselijke aard. Eén variant omvat vaak nog een aantal verschillende stromingen. Die diversiteit is geen teken van zwakte, maar een antwoord op de persoonlijke verwachtingen van ieder van ons. Niet iedereen heeft dezelfde wensen en verlangens, en net daarom is yoga er in zo veel verschillende gedaantes. Over het algemeen is yoga te verdelen in twee categorieen: dynamische en zachte yoga.

DYNAMISCHE YOGAVORMEN

Dynamische yogavormen eisen veel van je lichaam en spreken daarom vooral jongeren in goede gezondheid aan. Ze zijn uitermate geschikt voor iedereen die al aan een andere sport doet die veel concentratie, lenigheid en uithoudingsvermogen vergt zoals hardlopen, duiken, surfen of dansen. Yoga is zeer heilzaam in combinatie met andere activiteiten en je ziet steeds meer topsporters die aan yoga doen om hun prestaties te verbeteren. Jongeren die net aan hun eerste baan beginnen zullen ook kunnen genieten van deze disciplines omdat het helpt stress los te laten en nieuwe energie te vinden.

Wat zijn de bekendste vormen binnen dynamische yoga?
L’Ashtanga: deze vorm van yoga is gebaseerd op verschillende yogaseries die aan een vlot tempo worden uitgevoerd. Hij gebruikt verschillende ademhalingstechnieken (Ujjai + Vinyasa). Deze yoga is zeer dynamisch en zal je lichaam zuiveren en ontdoen van gifstoffen.

Hot Yoga: deze vorm van yoga is geïnspireerd op de bikram yoga, die naar haar oprichter werd vernoemd, en wordt uitgevoerd in sessies van 1,5u in een zaal die verwarmd is tot 40°. Deze yoga trekt vooral mensen aan die zin hebben om te bewegen, leniger te worden en veel te transpireren, maar ook die gewicht willen verliezen.

Iyengar: dit is een zeer lichamelijke vorm van yoga, met veel aandacht voor verschillende houdingen, waarbij er ook veel wordt gewerkt met ademhalingstechnieken. Om de perfecte houding te bereiken, gebruiken yogi's voor deze vorm riemen, blokken, muren...

Yoga in al zijn vormen

ZACHTE OF ONTSPANNENDE YOGA

Zachte en ontspannende yogavormen zijn geschikt voor iedereen en voor elke leeftijd, om soepel en in vorm oud te worden! Ze spreken actieve jongeren aan, maar ook gepensioneerden die op zoek zijn naar een gevoel van welzijn; mama's die op adem willen komen en mensen die opgehouden zijn met sporten en rustig aan, zonder risico's voor hun lichaam, het weer willen opnemen...

Wat zijn de bekendste vormen binnen dynamische yoga?
De Hatha yoga: dit is de wijdst verspreide vorm van yoga in het Westen. Ze is ideaal om je lichaam na een lange werkdag rustig te laten ontspannen, tot rust te komen en in slaap te vallen. Ze is gebaseerd op ademhalingstechnieken (pranayama), staande of zittende houdingen (asanas) en dynamische houdingen.

De Yoga Nidra: dit is de meest relaxerende yoga, die verwant is aan de sofrologie. Ze is zeer effectief tegen stress. Deze yoga is gebaseerd op concentratie- en ademhalingsoefeningen.

De Restorative Yoga: in deze discipline wordt heel veel belang gehecht aan de verschillende houdingen. Ze worden lange tijd aangehouden, op muziek, in het halfdonker. Deze yoga is uitermate goed voor de recuperatie en versoepelt het lichaam op een rustige manier. Ze is ideaal voor mensen die aan het revalideren zijn en voor zwangere vrouwen.

Yoga in al zijn vormen