Wat is de beste fiets voor in de stad?

Een stadsfiets, hybridefiets, vouwfiets, MTB, racefiets, e-bike, BMX, wat is nu eigenlijk de meest geschikte fiets voor in de stad? Om je te helpen te achterhalen wat je juist nodig hebt en om de juiste stadsfiets te kiezen, zetten we hier alvast even de voordelen van elk model op een rijtje, afhankelijk van het gebruik!

Stadsfiets kiezen

Fietsen in de stad en in je vrije tijd op een fiets met dubbel nut!

Combineer een fietstocht in de stad of in je vrije tijd met een MTB of racefiets, of ga voor een hybridefiets, die biedt het beste van beide. Op die manier kan je frisse buitenlucht opsnuiven, regelmatig sporten én naar je werk fietsen met een en dezelfde fiets! Let wel op wanneer je je fiets achterlaat, zeker als je voor een model uit het midden of het hogere segment hebt gekozen.~~Er zijn fietsers die ervoor opteren om dezelfde fiets te gebruiken om te sporten en om zich te verplaatsen in de stad, maar anderen hebben liever voor elke situatie een aparte fiets. In dat laatste geval kies je voor je ritjes in de stad best voor een fiets die niet te veel in het oog springt, en een fiets naar jouw smaak voor je vrijetijdstochtjes!

Stadsfietsen en hybridefietsen: gemaakt voor in de stad

Hybride- en stadsfietsen zijn in de eerste plaats gemaakt voor ritjes in de stad, maar ze zijn ook perfect voor je woon-werkvervoer. Dit zijn bijzonder handelbare stadsmussen. Je kan er ook een mandje, een bagagedrager of een kinderstoeltje op monteren, zowel voor- als achteraan.~~Op deze modellen zit je doorgaans mooi recht, zodat je rug het niet te zwaar te verduren krijgt. Perfect dus voor in de stad, want je bent er ook beter zichtbaar door. Verkies je comfort boven inspanning, dan overweeg je misschien best een elektrische fiets.

Retro, met klasse of trendy...in de look van stadsfietsen is vaak wat meer tijd gekropen. Ze hebben meestal wel minder versnellingen dan een hybridemodel. Woon je in een stad met best wat glooiende wegen, dan neem je best een hybridefiets met een dubbel of drievoudig kettingblad. Zo ben je beter gewapend voor langere ritten. En het leuke is dat zo'n hybride zich ook helemaal thuis voelt buiten de stad.

Vouwfiets

Een vouwfiets, handig en gemakkelijk!

Een vouwfiets is perfect geschikt voor de stad en voor korte ritten. Het is de ideale fiets voor mensen die maar weinig plek hebben om hun fiets te stallen. En wil je het openbaar vervoer combineren met de fiets, dan zijn vouwfietsjes al helemaal perfect. Je klapt de fiets gewoon op en neemt hem mee op de bus, de trein, de metro of de tram, zonder meerkosten!

MTB: tochten in de vrije natuur of naar het werk met dezelfde fiets

Mountainbikes zijn sportieve vrijetijdsfietsen die je ook perfect kunt gebruiken om je dagelijks te verplaatsen in de stad. Het zijn comfortabele fietsen, mét vering en voldoende versnellingen.~~Het stuur zit vrij laag, voor een doeltreffende fietshouding die ideaal is om kilometers te malen. Die liggende houding is vaak wel lastig voor mensen met rugproblemen.~~Een tip: gebruik je een MTB in de stad, kies dan voor semi-slick- of slickbanden voor meer comfort. Daarna hoef je enkel je offroadbanden of -wielen te monteren voor ritjes in de natuur.

Racefietsen: de snelste, maar niet perse de handigste voor in de stad!

Racefietsen zijn bijzonder handig als het op snelheid aankomt, dankzij het stijve frame en het lichte gewicht. De aerodynamische zithouding is tot in de puntjes uitgewerkt, zodat je doeltreffend trapt.~~Maar die liggende houding is niet echt bevorderlijk voor je zichtbaarheid in het verkeer. Voor ritten van meerdere tientallen kilometers trek je best een fietsbroekje met zeem aan: het zadel van een racefiets is dun, en speciaal ontworpen voor gebruik met zo'n broekjes.

Wat is de beste fiets voor in de stad?

HERVÉ

Fietsspecialist bij B'TWIN

Welke fiets je ook kiest, let erop dat je een model kiest dat is aangepast aan je lichaamsbouw en afgestemd op je gebruik. Laat je gerust bijstaan door een van de fietsadviseurs in je Decathlon-winkel. En vergeet ook het gepaste slot niet!