Wat houdt ons precies warm?

De 2e laag in ons lagen systeem staat in het teken van warmte isolatie. Maar hoe functioneert dit en hoe kun je nu zien welk product warmer is dan de ander en van welke materialen wordt dit gemaakt?.

Quechua

Materialen

De meest gebruikte materialen voor warmte isolatie in kleding zijn:

- Dons (natuurlijk)

- Syntetische watten (kunststof)

- Fleece (kunststof)

Techniek

Als lucht kan circuleren zal het altijd warmte wegvoeren en dus zorgen voor afkoeling. Bovengenoemde materialen kunnen warmte isoleren door lucht “vast te houden”. Bij veren gebeurt dit door het pluizige onderste deel van de veer (dons). Synthetische watten worden gemaakt van holle vezels die de lucht vasthouden en bij fleece wordt het gedaan door de stof aan de binnenzijde op te ruwen.

 

Je ziet ook steeds vaker kledingstukken met een speciale structuur aan de binnenzijde, dit is speciaal ontworpen om het ademend vermogen en de mogelijkheid tot het vasthouden van lucht te optimaliseren.

Isolatie waarde

Bij de materialen wordt de warmte isolatie op verschillende wijzen aangegeven, het is dus niet makkelijk om appels met peren te vergelijken.

 

Dons wordt aangegeven met “Cuin” of “Fill Power”, hierover meer bij de kledingcomponenten.

 

Fleece wordt aangegeven met een dichtheid van “gram per vierkante meter”.

 

Slaapmatten worden aangeduid door middel van de “R-waarde”.

 

Bij al deze waardes geldt, des te hoger des te beter de warmte isolatie. Houd alleen wel goed in gedachte dat een product dat heel goed isoleert vaak minder goed ademd, kijk dus altijd of er een “RET waarde” wordt aangegeven (zie waterdichtheid en ademend vermogen) en wat de gebruiker nodig heeft in combinatie met de 1e en 3e laag.