Wil je helemaal tot rust komen? Dan is een huttentocht ideaal! Je loopt dagen door de bergen en ziet elke dag weer een nieuw uitzicht. Daarbij ontdek je een veel groter berggebied dan wanneer je een dagtocht maakt. Doordat je meerdere dagen een trekking maakt blijf je vaak op gelijke hoogte waardoor je niet door het dal hoeft.

Past een huttentocht wel bij mij?

Tijdens een huttentocht ga je weer even helemaal back to basic. Je hebt er nauwelijks internetverbinding, de omgeving is niet helemaal volgebouwd en het mooiste is de natuur om je heen. Iedereen kan een huttentocht doen, zowel beginners als gevorderden. 

Past een berghut bij mij?

Wat is de beste tijd van het jaar om op huttentocht te gaan?

De beste periode voor een huttentocht is vanaf half juni tot en met half oktober. Rond deze tijd ligt er geen sneeuw op de paden en zijn alle wegen toegankelijk voor wandelaars. Sommige tochten kun je het hele jaar doen, maar die liggen vaak wat lager in de bergen.

Plannen is het halve werk

Kosten huttentocht

De kosten die je maakt tijdens een huttentocht hangen vooral af van het aantal benodigdheden die je meeneemt. Je betaald sowieso voor de overnachting in een hut. Als je je eigen eten meeneemt is het al wat goedkoper, omdat je dan niet voor avondeten hoeft te betalen. Hou er wel rekening mee dat je niet te veel meeneemt. Hoe meer je mee neemt, des te zwaarder je rugzak is.

Daarbij is het ook belangrijk om van te voren te reserveren. Als je tijdens het hoogseizoen drukke tochten gaat bewandelen, kunnen veel hutten al vol zitten. Reserveren doe je vaak via de mail of per telefoon. Hierdoor ben je zeker van een slaapplek.

Een goed weetje is dat wanneer je lid bent van een alpinisme vereniging, zoals de NKBV, je 50% korting krijgt bij overnachtingen. Door lid te zijn bij een vereniging draag je bij aan het onderhoud van de hutten en paden in de bergen.

Fit wandelen

Hoe bereid je je het beste voor op een huttentocht?

Ze zeggen ook wel een goede voorbereiding is het halve werk. Maar wat moet je dan voorbeiden? Denk hierbij aan een wandelkaart, een gids die up to date is en natuurlijk een goed conditie.