SURFVAKANTIE? WAT JE ALLEMAAL MEE MOET NEMEN

Voordat je aan je surfvakantie gaat beginnen, is het belangrijk om te weten wat je allemaal mee moet nemen. Hier vind je alles wat er op je volgende surftrip in ieder geval in je tas moet zitten!

surfvakantie

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je zeker meenemen als je op surftrip vertrekt?

REGEL NUMMER 1: NEEM NIET TE VEEL MEE OP JE SURFTRIP

Of je nu met de auto, de trein of het vliegtuig reist, het transport is altijd een beetje een beproeving: een overvolle boardbag en een veel te zware rugzak maken het je vanaf het begin van je reis al behoorlijk lastig. Terwijl je eigenlijk ook wel weet dat je de hele surftrip lang hetzelfde T-shirt zult dragen... Dus hou je bij het klaarmaken van je boardbag, aan deze ene regel: reis licht! Print een checklist af voordat je vertrekt: Met een checklist kun je het overtollige schrappen, zonder het belangrijkste te vergeten. Zo vermijd je dat je een hele surftrip lang vanaf het strand teleurgesteld naar de golven moet zitten kijken:

Surfvakantie? Wat je allemaal mee moet nemen

SURFMATERIAAL

Voor in het water

SURFPLANK

De omstandigheden kunnen veranderen tijdens je surftrip. Om altijd surfplezier te kunnen beleven, kun je het best twee surfplanken meenemen:

- Een brede surfplank met voldoende volume zoals een longboard om te surfen op kleine golven.~- Een smallere surfplank zoals een shortboard of een bodyboard voor de holle, krachtige golven.

Heb je te weinig plaats in de auto? Neem dan een tussenliggend model: een veelzijdig foamboard!

surf_trip_family

NEOPREEN WETSUIT

Het kan nuttig zijn om twee neopreen wetsuits mee te nemen. Niet alleen om tussen twee sessies een droog pak aan te kunnen trekken, maar ook in het geval dat de weersomstandigheden ineens veranderen. Informeer naar de temperatuur van het water op je bestemming. Op deze manier kun je de juiste dikte kiezen voor je neopreen wetsuit. In het tussenseizoen kunnen twee neopreenpakken van pas komen:

- Een pak in neopreen 4/3 mm : als je het makkelijk koud hebt en voorrang geeft aan thermisch comfort
- Een neopreen surfpak 3/2 mm of een shorty 2/2 mm : als je bewegingsvrijheid belangrijk vindt en de de watertemperatuur meer dan 17 °C bedraagt.
- Surfschoenen en handschoenen: als je in koud water gaat surfen of op een 'reef break' (en geschaafde voeten wilt vermijden), neem dan een paar neopreen surflaaren mee.

combinaison_surf_olaian

SURFLEASH

Niets is zo erg als een surfleash die breekt zonder dat je een reserve exemplaar bij de hand hebt. Neem 3 surfleashes mee met verschillende lengtes die passen bij de planken waar je mee gaat surfen.

olaian_surf_leash

SURFVINNEN

Het laatste dat je wilt, is dat je een surfvin verliest en daarna op het strand moet toekijken hoe je vrienden zonder jou golven pakken. Net zoals bij het breken van je leash, kun je dit beter voorkomen en reservemateriaal meenemen:

- Een extra set surfvinnen. Zeker als je surfplek een reef break is die ver verwijderd ligt van de surfshops.
- Een set met andere surfvinnen, om de surfmogelijkheden van je plank te veranderen.

SURFWAX

Neem voldoende waxblokjes mee op je surftrip. Je kunt niet zonder als je gaat surfen en ze nemen weinig plaats in. LET OP: kies je wax in functie van de watertemperatuur van je surfplek.

EEN BODYBOARD

Het kan gebeuren dat de surfomstandigheden niet overeenkomen met de voorspellingen. Misschien een goed moment om bodyboarden te ontdekken? Met een bodyboard kun je heerlijk spelen in de golven. Ook als de golven tegenvallen.

palmes_bodyboard_olaian

OORDOPJES

Oordopjes kun je tijdens je surftrip voor dingen gebruiken: om je oren te beschermen tegen binnendringend water (en het risico op exostose te voorkomen) en om beter te slapen tijdens de reis of in lawaaiige jeugdherbergen.

EEN ZWEMPAK OF BOARDSHORT

Geef de voorkeur aan badkleding die ontworpen is om te surfen en beter bestand is tegen de kracht van de golven gedurende je surftrip dan je zwembroek voor het strand.

maillot_surf_olaian

ZONNECRÈME / UV-WERENDE RASHGUARD / HOEDJE

Als er mooie golven zijn, is het natuurlijk moeilijk om deze te weerstaan ... Denk er wel aan om je ieder uur in te smeren met waterproof zonnecrème, draag een uv-werende rashguard als de watertemperatuur het toelaat, een petje of een hoedje en surf niet langer dan 2 uur achter elkaar.

Surfvakantie? Wat je allemaal mee moet nemen

SURFMATERIAAL

Voor uit het water

BOARDBAG SURFPLANK

Hoe meer spullen je in je boardbag stopt, hoe beter je surfplank beschermd is tegen schokken. Vermijd te veel lege ruimte in je boardbag: gebruik noppenfolie en je surftuitrusting (surfpakken, handdoeken, poncho, kleding) als bescherming.Houd bij het kopen van een boardbag rekening met je bedoelingen en bestemming:

- Een boardbag met draagriem: Ideaal als je meerdere kilometers te voet of met de fiets door de duinen moet om je surfplek te bereiken.
- Een boardbag voor surfreizen: als je meerdere surfplanken meeneemt en met het vliegtuig reist
- Een boardsock: hij beschermt je materiaal niet tegen schokken, maar omdat hij zo dun en licht is neemt hij weinig extra plaats in: ideaal als je met een kleine auto of met de fiets reist. Hij beschermt je surfboard tegen de zon en je autostoelen tegen wax en zout water.

Surfvakantie? Wat je allemaal mee moet nemen

REPARATIESET VOOR SURFPLANK

Het kan iedereen overkomen: je surfplank wordt beschadigd tijdens een surftrip. En als je op een wat afgelegen plek surft, kan het lastig zijn om een shaper te vinden die je helpt met de herstelling. Denk er dus aan om een reparatieset voor surfplanken en epoxy- of polyesterhars mee te nemen. De compacte vorm neemt weinig plaats in en het product is makkelijk te gebruiken doordat de hars droogt door eenvoudige blootstelling aan uv.

EEN VINSLEUTEL

Het is wellicht beter om meerdere vinsleutels mee te nemen, want ze zijn zo klein zijn dat je ze makkelijk kunt verliezen tijdens je surftrip.

WETSUIT BAG

- Een wetsuit bag, of plastic bak voor je surfpak is handig om je natte surfpak te vervoeren en te vermijden dat er water in je auto komt. Nog een praktisch voordeel: door je wetsuit direct rechtopstaand in de wetsuit bag uit te trekken vermijd je dat je pak beschadigd of vuil wordt op de grond van de parkeerplaats.

Surfvakantie? Wat je allemaal mee moet nemen

PONCHO EN/OF HANDDOEK

Er zijn verschillende manieren om je na het surfen om te kleden. Tenzij je je graag in de auto in allerlei bochten wringt, is de beste manier om je om te kleden en af te drogen de combinatie van een poncho en een handdoek.

poncho_surf_pratique

EEN PAAR TEENSLIPPERS

Onmisbaar als je in de zomer over het zand wilt lopen zonder je voeten te verbranden