leash_surf_olaian

Hoe kies je een surfleash?

De juiste surfleash verschilt per type surf board. Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van een surfleash.

Waarom een surfleash?

Of je nu een foam surfplank, een shortboard, een fish of een longboard hebt: een surfleash is altijd een onmisbare accessoire, ongeacht je niveau.

Waarvoor dient een surfleash?

Een surfleash is een accessoire dat je met een bandje aan je enkel vastmaakt, waardoor je aan je surfplank vastzit. Op die manier verlies je je plank niet als je valt. Het is dus uiterst belangrijk om een leash te kiezen die geschikt is voor je surfplank, zowel voor je eigen veiligheid als die van andere surfers.

Dankzij je leash hou je je plank altijd in de buurt!

1. Kies je leash op basis van de lengte van je surfplank

De maat van je leash hangt af van de lengte van je surfplank. Heb je bijvoorbeeld een 6'0 shortboard, kies dan een 6'0 leash. Surf je met een 8'2 Malibu, kies dan een 8'0 leash. 

  • Ik surf met een shortboard

    Heeft je surfplank een lengte van 5' tot 6' (<183 cm)? Kies dan een 6' leash.

  • Ik surf met een funboard

    Heeft je surfplank een lengte van 6' tot 7' (<210 cm)? Kies dan een 7' leash.

  • Ik surf met een malibu

    Heeft je surfplank een lengte van 7' tot 8' (<240 cm)? Kies dan een 8' leash.

  • Ik surf met een longboard

    Is je surfplank langer dan 9' (>300 cm)? Kies dan een 9' leash. 

2. Kies je leash op basis van je niveau

Een beginnend surfer zal eerder kiezen voor een leash die iets langer is dan zijn plank, om te vermijden dat hij tegen zijn plank botst bij een val. Een ervaren surfer wil juist een leash die iets korter is dan zijn plank zodat de leash niet in het water hangt (waardoor je snelheid verliest).

3. Kies je leash op basis van het type golven en je surfspot

leash_surf_underwater_olaian

SPOT MET HOGE GOLVEN:

Gebruik een langere leash zodat je in de golven geen klap krijgt van je eigen surfplank. Er bestaan leashes die specifiek geschikt zijn voor hoge golven. Dankzij hun diameter van >10 mm zijn deze steviger (in vergelijking met de standaard diameter van 7 mm).

leash_surf_rocher

SPOT MET ROTSEN / RIFFEN:

Op riffen wordt aangeraden om een kortere leash te gebruiken, zodat je niet vast komt te zitten op een rots of een koraalrif. Hou de buis van je leash vast als je het water ingaat zodat hij niet in het water hangt.

Opmerking: het komt niet zo vaak voor dat je leash aan een rots blijft haken, zeker niet als je bij vloed surft. Mocht het toch gebeuren, maak het klittenband dan snel los met het rode lipje dat hiervoor bedoeld is.

4. Aan welke enkel maak je je surfleash vast?

Elke beginnende surfer vraag het zich wel af. "Moet ik mijn leash aan mijn linker- of aan mijn rechterenkel vastmaken?"

Voordat je voor de eerste keer het water ingaat, moet je weten dat je je leash altijd moet bevestigen aan de voet die achter op je surfplank staat.

Om te bepalen welke voet dat is, is het belangrijk om te weten of je regular (rechtervoet achteraan) of goofy (linkervoet achteraan) bent. Deze keuze is belangrijk voor je verdere surfcarrière. Denk er dus goed over na.

Veiligheid boven alles

Hou je leash nooit met je hand vast!  Door de trekkracht van je plank en de spanning kan je leash ernstige verwondingen veroorzaken aan je vingers.

Wij raden aan om voor elke sessie te checken of je leash nog in goede staat is en om nooit alleen te gaan surfen. Als je intensief surft, vervang je leash dan iedere twee jaar.

Rol je leash na je sessie niet rond je tail op, want hierdoor kan de buis vervormen en zich tijdens een volgende surfsessie rond je voeten oprollen. Of erger nog: je vin zou kleine scheurtjes in de buis kunnen veroorzaken, waardoor je leash kan breken!

Mocht je leash toch breken, zorg er dan voor dat je altijd een reserveleash in de auto hebt liggen. Op die manier kun je zorgeloos verder surfen.

Hoe maak ik een leash aan mijn surfboard?

Bekijk onderstaande video en leer hoe je een leash aan jouw surfboard bevestigd. 

Ook interessant

Hoe kies ik een surfboard?

Surfboard kopen, waar moet je op letten? Welk surfboard past bij mij?

Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner kan het lastig zijn om een juiste keuze te maken. Wij helpen je graag!

Hoe kies ik een surf wetsuit?

Hoe kies ik een wetsuit en waar moet ik op letten?

De juiste wetsuit is essentieel voor surfen tijdens koud weer. Door de lage temperatuur van het water koelt je lichaam sneller af, een wetsuit zorgt er voor dat je lichaam warm blijft en je langer in het water kan blijven. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

surfen in winter

Surfen in de winter. Wat heb je hiervoor nodig?

Wil jij ook graag in de winter blijven surfen? Wij geven je de juiste tips om je warm te houden in de koude maanden. Lees meer in deze adviesgids.

surf_voyager_planche_housse_olaian

Zo neem je een surfboard mee op vakantie met behulp van een boardbag.

Maak met deze tips je boardbag / reishoes klaar om je surfplanken te beschermen tijdens het transport per vliegtuig. Zo voorkom je brokken bij het begin van je trip!