HOE KIES JE EEN RUGZAK VOOR JE KIND?

Waar moet je op letten en wat gaat er mee? 

"Is je rugzak al ingepakt?" De voorbereiding van een kamprugzak wordt vaak uitgesteld, en loopt al snel op de avond voor het vertrek uit op ergernis. Als je een goede voorbereiding van je rugzak overslaat, kan dat ervoor zorgen dat je kind opbreekt in de loop van zijn kamp. Voor we daaraan toe zijn, is de keuze van de juiste rugzak nog belangrijker. Die rugzak zal beslissen wat je kind zoal meeneemt en vooral hoeveel gewicht er onderweg wordt meegedragen.


Het doel van je zoektocht:  een rugzak vinden die zo licht mogelijk is, maar groot genoeg zodat het belangrijkste mee kan. 

1. DE PERFECTE RUGZAK!

Voor een dagtocht van 4 uur of eentje van 8 uur neem je nooit dezelfde rugzak. Bekijk eerst wat de duur van je tocht is voordat je een rugzak koopt of er eentje vult. Blijven vullen omdat er plaats is, is absoluut geen goed idee. Voor een hike van 4 uur raden we een rugzak van 10 tot 15 liter aan. In de winter mag dat er eentje van 20 liter zijn. Voor een dagtocht kan je het beste naar een rugzak van 20 tot 25 liter kijken. Ga je voor groter, riskeer je te veel mee te willen nemen. Kies een rugzak op maat van je kind en let erop dat hij verticaal aanpasbaar is met de lengte van de rug van je kind. Het comfort van je kind staat centraal, zij dragen tenslotte het ding de hele dag mee. TIP: Begin niet zomaar aan alle riemen te trekken. Ontdek hier hoe je een rugzak aanpast aan een kinderrug.

2. VERDELEN, VERDELEN, VERDELEN

Het is aangeraden om niet over de 10 % of 15 % van het gewicht van je eigen kind te gaan. Doe je dat toch, is dat funest voor de wervelkolom van je kind in de groei. Bovendien is de kans heel groot dat er pijn aan de rug of schouders komt aan het einde van een actieve dag. Wetende dat een volwassen persoon 25 % van zijn gewicht kan dragen, kan je de inhoud van een rugzak verdelen onder de aanwezige mensen. Over het algemeen is het vooral water en voedsel die zwaarder wegen en het gewicht bepalen. Het is vooral de droge voeding die de meeste en nodige calorieën bevat, ga dus eerder voor lichte graanrepen of  gedroogd fruit. Probeer ook zoveel mogelijk verpakking te verwijderen van de etenswaren. Zo kan je beter het eten verdelen onder de groep en zo sleept je kind ook zo min mogelijk afval mee. Een goede verdeling van de inhoud is niet altijd een kwestie van gewicht. Het gaat er ook om dat je een goede evenwicht bewaart, zodat de rugzak comfortabel draagt. We raden aan om de meest zware zaken dicht tegen en in het midden van de rug te plaatsen. Die zone wordt gezien als het zwaartepunt. Let erop dat alles goed vastzit, zodat er tijdens de tocht niks gaat bewegen of vervelend lawaai gaat maken. Denk ook aan de snelle toegankelijkheid van water, iets tegen de kleine honger, regenkledij of bescherming tegen de zon (zonnecrème, pet, muts) of de plotse koude (windstopper of regenjas). Een waterzak is een super-oplossing met een handige drinktube die via de rug van je rugzak aan je schouderriem wordt gehaakt. Een waterfles doet evengoed dienst. TIP: Kijk voordat je vertrekt of je een waterfles kan bijvullen onderweg. Zo hoef je niet bij het begin al een hele watervoorraad mee te sjouwen. 1 liter is een goed begin.

3. WAT MOET ER MEE?

• Rugzak 10 tot 20 liter (afhankelijk van de duur van het kamp of de tocht en het weer)

• Kleine snacks (graanrepen, koekjes, gedroogd fruit en noten)

• Waterzak + 1L waterfles (stimuleert het drinken zonder daarvoor te moeten stoppen)

• Papieren zakdoekjes of toiletpapier

Bonus: Zakmes (enkel wanneer je kind de gepaste leeftijd heeft hiervoor)  

Zomerkleding

• Lichte sneldrogende broek

• Comfortabel t-shirt

• Pet of zonnehoed die de nek beschermt

• Zonnebril 

• Lichte fleece (voor wanneer het plots kouder wordt)

• Lichte gemakkelijke regenjas

• Aangepaste wandelschoenen met grip / cross contact (met veters en goede enkel-ondersteuning)  

Veiligheid

• Hoofdlamp

• Isolatiedeken

• Kleine EHBO-kit

• Zonnemelk of zonnebrand 50+

• Kaart + kompas

Belangrijk: Opgeladen telefoon met noodnummers