HOE KIES JE EEN KAMPEERSLAAPZAK?

Je wil een slaapzak kopen, waar moet je dan allemaal op letten? Hieronder vind je onze tips voor het uitkiezen van de juiste slaapzak.

tb-slaapzak

1. JE SLAAPZAK KIEZEN

Het is uiteraard onmogelijk om een slaapzak te hebben voor elk type overnachting. Maar twee of drie slaapzakken zouden in het algemeen genoeg moeten zijn voor alle situaties. Om te beginnen, weet dat het normaal is om het soms een beetje te warm of een beetje te koud te hebben. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Houd ook in je achterhoofd dat de ene persoon de andere niet is. De één zal misschien naakt in zijn slaapzak kruipen, terwijl de ander misschien liever een T-shirt draagt om geen kou te hebben. Kortom, vertrouw vooral op jezelf om te bepalen wat voor jou geschikt is, eerder dan de goede raad van anderen te volgen.

Je moet dus testen en experimenteren. Daarvoor hoef je absoluut niet in de bergen te zijn. Het is perfect mogelijk om tests te doen in het bos bij jou in de buurt, in je tuin, of zelfs op het balkon van je appartement. Je zal daar al veel lessen uit kunnen halen.

2. DE PERIODE BEPALEN WAARIN JE VERTREKT

De periode waarin je gaat kamperen, zal de keuze van je slaapzak voor een groot deel bepalen. Het is logisch dat je in de zomer een andere slaapzak gebruikt dan in de winter. In de bergen is de vijand 's nachts eerder de kou dan de warmte.

We zoeken dus een slaapzak die de warmte van het lichaam vasthoudt. Als je het te warm hebt, kan je altijd nog een paar laagjes uitdoen of de slaapzak openen. Houd er wel rekening mee dat het te warm hebben ervoor kan zorgen dat je gaat zweten en dus afkoelen… Probeer overmatig zweten dus te vermijden.

bivak-tent-koppel

3. SLAPEN IN EEN TENT OF ONDER DE STERREN?

Zodra je de periode hebt bepaald, kun je je de volgende vraag stellen: slapen in een tent of onder de sterren? (Als je de sterrenhemel wil zien, is het beter zonder tent…). Als je in een tent slaapt, stijgt de omgevingstemperatuur van de slaapzak met een paar graden. Bovendien komt een tent bij neerslag goed van pas. Er bestaat echter ook een tussenoplossing: de slaapzakhoes, die goed zijn werk doet bij wind, sneeuw en lichte regen, maar niet echt efficiënt is als het hard regent.

4. SYNTHETISCHE OF DONZEN SLAAPZAK?

De essentiële vraag is: donzen of synthetische slaapzak? Jammer genoeg is er geen pasklaar antwoord. En opnieuw zal het afhangen van jou. Beide soorten slaapzakken hebben hun voor- en nadelen. Het is aan jou om te kiezen welke criteria het zwaarst wegen.

DONS

DE NADELEN
• Over het algemeen duurder.

• Als hij nat wordt (regen, condensatie, transpiratie), verliest hij zeer snel zijn warmte en droogt hij erg langzaam. Bovendien zorgt vocht ervoor dat hij dit rendement onherstelbaar kwijtraakt.

• Kortere levensduur. (Vergeet dus niet om hem thuis buiten de compressiezak te bewaren)

DE VOORDELEN
• Vederlicht.

• Beste samendrukbaarheid (dus meer plaats in de rugzak).

• Beste warmterendement.

dons

SYNTHETISCH

DE NADELEN
• Zwaarder (voor hetzelfde volume).

• Minder samendrukbaar.

• Lager warmterendement.

DE VOORDELEN
• Goedkoper (over het algemeen en voor soortgelijke warmterendementen).

• Vochtbestendiger.

• Langere levensduur.

synthetisch

Tips

Een interessante tip die voor beide soorten slaapzakken geldt, is te slapen in een lakenzak gemaakt van zijde. Je wint er opnieuw een paar kostbare graden mee en het vocht komt niet in de slaapzak terecht (een extra voordeel is dat je alleen de zijden lakenzak hoeft te wassen).

Over het algemeen is dons de beste keuze wanneer je gaat kamperen in de winter bij extreme kou en geen neerslag verwacht of als je in een tent gaat slapen (je moet er wel goed op letten dan hij niet vochtig wordt). Ben je echter in een minder koude streek en is er kans op regen en vocht, dan is de synthetische slaapzak interessanter.

Expert kamperen

Martijn

Expert kamperen

Voor vragen staat Martijn uiteraard voor je klaar: martijn.cober@decathlon.com