fietsendrager

Hoe kies je de juiste fietsendrager? 

Ga je op vakantie en wil je je fietsen meenemen? Dan is een fietsendrager onmisbaar. Ontdek hier de verschillende mogelijkheden en handige tips.

Als je een fietser in hart en nieren bent, komt er ongetwijfeld een moment dat je je fiets wil vervoeren: als je met vakantie gaat, aan de start van een wedstrijd wil verschijnen of wanneer je ver van huis een ritje wil maken. Er bestaan drie manieren om je fiets met de auto te vervoeren: met een fietsendrager op het dak, met een fietsendrager op de kofferbak, met een fietsendrager op de trekhaak. De prijs van een fietsendrager varieert van 50 tot meer dan 200 euro. Je keuze hangt af van verschillende factoren: je budget, de frequentie van gebruik, het model van auto en het aantal fietsen dat je wil transporteren.

Fietsdrager op het dak

1. Fietsendrager op het dak

Dit is zonder twijfel het populairste en ook het oudste model. Een fietsdrager op het dak van je auto is heel toegankelijk en kan op elke auto worden gebruikt. Als je niet meer dan 3 fietsen vervoert, is dit de voordeligste oplossing, zeker als er balken op je dak zijn geïnstalleerd. Met dit systeem blijft de zichtbaarheid door de achterruit optimaal. Je moet er wel rekening mee houden dat je meer brandstof verbruikt en dat je bijvoorbeeld ook geen elektrische fiets kan vervoeren. Een fiets van meer dan 20kg op het dak van een auto plaatsen en er weer afhalen, is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Je hebt wel het voordeel dat je kofferbak altijd vrij blijft en je onderweg bij alle reisspullen kan. Hou wel rekening met de extra hoogte wanneer je onder een brug of een parkeergarage in rijdt. Meet vooraf de hoogte van je auto en van je fietsen. Je kan de fietsendrager die zich op het dak van je auto bevindt op twee manieren bevestigen:

- Met de volledige fiets, inclusief het voorwiel.

- Met de voorvork van je fiets. In dit geval moet je het voorwiel in je kofferbak bewaren.

fietsendrager op het koffer

2. Fietsendrager op de kofferbak

Dit is de meest voordelige oplossing, maar is beperkt tot maximaal 3 fietsen. De fietsdrager wordt met behulp van een riem bevestigd. Je hebt helemaal geen balken op je dak of een trekhaak nodig. Dit systeem heeft twee nadelen:

- Je kan niet meer in je kofferbak.

- De zichtbaarheid door de achterruit is beperkt.

Bovendien is de veiligheid bij sommige auto’s (voornamelijk 4-deurs) niet gegarandeerd. De plaatsing kan, afhankelijk van het type auto, ook lastig zijn. Bovendien worden je achterlichten en nummerplaat bedekt. Je zal dus een systeem moeten kopen om een extra nummerplaat met lichten te bevestigen. De fietsendrager die je op de kofferbak plaatst, is vooral geschikt voor korte autoritten, want de riemen kunnen loskomen. Je moet ze dan ook op regelmatig controleren. Neem je tijd om de fietsdrager te bevestigen en zorg ervoor dat je alle kanten controleert: boven, onder, links en rechts. Let er verder ook op dat je je fietsen beschermt met een mousse, want de riemen en de schokken van de auto kunnen soms krassen op de kaders veroorzaken.

3. Fietsendrager op de trekhaak

Dit systeem is de meest veilige en stabiele oplossing voor lange trajecten. Je kan dit ook zonder problemen meerdere keren gebruiken. Als je al over een trekhaak beschikt, is dit zonder twijfel de beste keuze. Binnen het assortiment van de fietsendragers die je op de trekhaak bevestigt, zijn er twee modellen:

- De ‘hangende’ fietsendrager voor regelmatig gebruik

- De fietsendrager op een platform voor lange ritten

fietsendrager op een platform

4. De fietsendrager op een platform

Als je een fietsendrager op een platform in huis haalt, kan je 3 of 4 fietsen vervoeren. Je hoeft je verder geen zorgen te maken over extra brandstofverbruik en de plaatsing van de fietsen verloopt heel vlot omdat alles op ooghoogte is geïnstalleerd. Deze fietsendrager is een investering waarvan je lang geniet hebt. Let erop dat je de maximale draagkracht (tussen 50 en 60 kg) niet overschrijdt. Trekhaken kunnen vooral een grote trekkracht uitoefenen, maar zijn minder geschikt voor verticale lasten.