Unselected
Bien choisir ses chaussures de football

Hoe kies ik voetbalschoenen?

Bij het kiezen van de juiste voetbalschoen is het belangrijk om te letten op het materiaal, een goede demping en stabiliteit. Vaak vinden voetballers lichte voetbalschoenen erg prettig, omdat deze een goede wendbaarheid bieden en je een betere tractie hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste schoen te kiezen bij de ondergrond waarop je speelt. Oftewel, welke type zool heb ik nodig?

Unselected

Bij Decathlon kun je terecht voor deze verschillende type voetbalschoenen. Voetbalschoenen voor natuurgras, zaalvoetbalschoenen, kunstgrasschoenen en voetbalschoenen met een schroefnop. In dit artikel leggen we je uit welke voetbalschoenen je nodig hebt op kunstgras en alle andere ondergronden. Je vindt bij Decathlon verschillende merken zoals Kipsta, Adidas en Puma. De collectie is zeer breed, zodat we voor elke type voetballer een paar schoenen hebben.

Unselected

Verschillende voetbalschoenen

Er worden veel verschillende materialen gebruikt voor voetbalschoenen, zoals verschillende synthetische materialen en natuurlijke materialen zoals leer. Daarnaast zijn er veel verschillende zoolconstructies. Er worden afkortingen gebruikt om de verschillende type kicksen aan te duiden. Deze afkortingen hebben altijd betrekking op de noppen en de zool (zoolconstructie). De meest voorkomende afkortingen zijn; FG (firm ground), MG (multi ground), TF (turf) en SG (soft ground). De FG’s en MG's zijn geschikt voor verschillende ondergronden en worden gezien als allround schoenen. De SG’s worden gebruikt op zachte, natte en drassige velden. De TF kicksen zijn ontworpen voor korte kunstgrasvelden en harde ondergronden, dit zijn bijvoorbeeld harde velden door vorst en gravel velden. Door de kleine korte noppen zijn ze erg geschikt voor deze soorten ondergrond. De MG’s zijn momenteel erg populair, dit komt doordat veel verenigingen kunstgrasvelden laten aanleggen en deze schoenen zijn geschikt voor kunstgras en natuurgras. Het grote voordeel van kunstgras is dat voetbalwedstrijden bijna altijd door kunnen gaan, geen afgelaste wedstrijden meer! Maar toch zullen de meeste voetballers zeggen dat ze toch het liefst op natuurgras spelen. In het onderstaande schema zul je een handig overzichtje vinden waarbij het eenvoudig is om te zien welke voetbalschoenen je nodig hebt bij welke ondergronden.

Unselected
Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

1. Fg (firm ground) en mg (multi ground)

Alleskunners en allround voetbalschoenen, voor het gebruik op natuurgras en lange kunstgrasvelden. Ook te gebruiken op natte velden die niet te drassig zijn. In principe kun je met dit type voetbalschoenen in bijna alle weersomstandigheden voetballen. Let wel op dat deze kicksen sneller zullen slijten op een kunstgrasveld doordat de neus van de schoen vaak verlijmd is met de zool. Door de rubber nopjes of zand in het kunstgras slijt de neus sneller en kan de zool sneller los gaan laten. Je kunt deze schoenen herkennen aan de langwerpige of ronde noppen. De noppen zijn van rubber en zullen op een zacht nat veld minder grip geven, omdat er modder tussen de noppen kan blijven hangen. Dit is bij de langere schroefnoppen minder snel het geval.

Unselected
Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

2. Hg/tf (hard ground/turf)

Korte kunstgrasvelden kunnen stug en hard zijn en daarom is het belangrijk om hier een juiste schoen bij te kiezen. Doordat turf / hard ground voetbalschoenen korte kleine noppen hebben, bieden ze voldoende grip op een kort kunstgrasveld, ook al heeft het geregend. Daarnaast zijn deze schoenen ook het beste om te gebruiken op harde velden door vorst en gravel velden. Een voordeel van deze schoenen is dat de punt vaak verstevigd is door een stiksel, iets wat de slijtage verminderd. Decathlon heeft een ruim assortiment aan kunstgrasschoenen van verschillende merken.

Unselected
Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

3. In (indoor) zaalvoetbalschoenen

Indoor- of zaalvoetbalschoenen zijn speciaal voor futsal (zaalvoetbal) gemaakt. Deze schoenen zijn vaak licht en hebben geen noppen. De zool is speciaal voor het gebruik in de zaal gemaakt en geeft niet af. Doordat zaalvoetbal op een vlakke houten of kunststof vloer wordt gespeeld is het belangrijk dat er geen noppen op de schoenen zitten, door de vlakke rubberzool heb je de meeste grip. De futsal schoen is speciaal ontworpen voor een snelle, technische balbehandeling. Zaalvoetbal wordt gespeeld in een zaal met teams van 5 spelers. Een wedstrijd duurt 2 x 25 minuten en het spel wordt gespeeld met een speciale plofbal. Een normale bal stuitert veel te hoog op en haalt de snelheid uit het spel. Een goede techniek is daarom erg belangrijk, net zoals het gebruik van de juiste zaalvoetbalschoenen.

Unselected
hockeyschoenen

4. Sg (soft ground)

Als het hard heeft geregend en de velden zijn erg nat of drassig adviseren wij om langere noppen te gebruiken. Soft ground voetbalschoenen zijn in dit geval de juiste keuze en bieden de meeste grip tijdens de regenachtige dagen op velden die slecht bespeelbaar zijn. Vaak is het mogelijk om de (ijzeren) noppen te verwisselen waardoor je kunt afwisselen met rubberen (nylon) noppen. Echter door het lage aantal noppen (6 tot 8) is de stabiliteit minder en wordt dit type schoen minder vaak gebruikt. Keepers kunnen deze schoenen vaak waarderen, omdat ze een minder groot risico hebben om uit te glijden.

Unselected
Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

5. Ag (artificial ground)

Tegenwoordig heeft bijna elke voetbalvereniging wel één of meerdere kunstgrasvelden tot haar beschikking. Dit betekent dat de kans groot is dat jij op een kunstgrasveld komt te spelen. Ook tijdens competitiewedstrijden is de kans groot dat je tegenstanders op kunstgras spelen. Je zou eraan kunnen denken een paar artificial ground schoenen aan te schaffen. Dit type schoen kan soms ook op gras gebruikt worden, maar het is belangrijk om in te schatten of de zool voldoende grip geeft op gras. Vaak hebben deze schoenen kortere noppen die anders van vorm en anders geplaatst zijn, zodat je niet vast komt te staan op het stugge kunstgras. Deze schoenen zul je tegenwoordig niet heel veel meer terug zien op de velden. Dit heeft 2 redenen. De nieuwe kunstgrasvelden zijn tegenwoordig sterk verbeterd. Ze hebben een zachtere ondergrond gekregen en hoger kunstgras. Hierdoor is het vaak mogelijk om ook met FG voebalschoenen op deze velden te voetballen. Daarnaast zijn er ook MG schoenen ontwikkeld, waarmee je beter op kunstgras en natuurgras uit te voeten kan dan de AG schoenen. 

Unselected

Verschillende materialen

Zoals je hebt gezien is er een ruime keuze te maken als het gaat om voetbalschoenen. Er zijn naast de verschillen in zoolconstructie een aantal verschillen in het bovenwerk van de schoen. Verschillende materialen hebben verschillende voordelen en prijzen dus let hier goed op voordat je een keuze maakt. Over het algemeen is het materiaal van voetbalschoenen onder te verdelen in leren en synthetische materialen.

Leren voetbalschoenen

Tegenwoordig zijn er minder voetbalschoenen met een leren bovenwerk. Dit komt, omdat ze meer onderhevig zijn aan slijtage en je ze dus beter moet onderhouden. Duurdere modellen maken gebruik van kalfsleer of rundleer en zelfs kangoeroeleer wordt gebruikt. Kalfsleer en kangoeroeleer is erg soepel en vormt zich naar je voeten. Vaak betaal je meer voor dit materiaal, maar je krijgt er natuurlijk ook wat voor terug! Het voordeel is dat leren voetbalschoenen erg fijn zitten, omdat ze de vorm van de voet aannemen. De schoen zal dus erg comfortabel aanvoelen en daarnaast een goed balgevoel geven. Leren voetbalschoenen zullen (licht) uitlopen dus houd hier rekening mee als je gaat passen. Als je denkt dat de schoen te groot is en hij loopt waarschijnlijk nog uit kun je beter voor een kleinere maat kiezen. Leren schoenen moeten wel goed worden onderhouden en zullen zich tijdens de regen volzuigen waardoor de schoenen erg zwaar worden. Je kunt de schoen inspuiten met een onderhoudende spray die ook waterafstotend is, maar dit zal nooit 100% effectief zijn. Ook zal dit type schoen sneller slijten op het stugge kunstgras. Wanneer je leren schoenen voor het eerst gaat gebruiken kun je ze voor gebruik onder de kraan houden waardoor ze naar je voet gaan vormen.

Kunststof voetbalschoenen en Synthetisch leer

Kunststof schoenen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig en zijn vormvast. Dit type voetbalschoenen zijn er in verschillende prijscategorieën en vaak zijn de instapmodellen niet duur. Vooral voor mensen die de sport willen uitproberen en voor voetballers die de sport niet dagelijks beoefenen zijn kunststof voetbalschoenen een perfecte oplossing. De schoenen zijn vaak licht en bieden voldoende steun. Het is wel belangrijk om je doel voor ogen te hebben voordat je een schoen gaat kopen, want sommige goedkopere modellen zullen wat minder controle bieden, iets wat geen probleem is voor de recreatieve voetballer. Voor de meer ervaren voetballers hebben wij kunststof voetbalschoenen in het hoge segment. Dit type materiaal staat bekend als synthetisch leer en voetbalschoenen met synthetisch leer geven je een goed balgevoel en zijn zelfs lichter dan gewoon leer. Een groot voordeel is dat dit materiaal minder onderhoud vereist (tov normaal leer) en tijdens de regenachtige dagen zal dit materiaal geen vocht opnemen. De duurdere modellen zijn bijna niet van echt leer te onderscheiden en zijn bijna net zo soepel als echt leer. Synthetisch leer slijt minder snel dan echt leer, maar geeft minder balcontrole dan echt leer.

Unselected

Onderhoud van je voetbalschoenen

Na een wedstrijd is het belangrijk om je kicksen weer voor te bereiden op de volgende wedstrijd, maar het is natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je schoenen zo lang mogelijk mee gaan, zodat je het uiterste uit je schoenen kunt halen. Over het algemeen kun je natte voetbalschoenen laten drogen door er krantenproppen in te doen. Als de kranten het vocht uit de schoenen hebben getrokken kun je er weer nieuwe proppen in doen, net zolang totdat je schoenen droog zijn. Leg je schoenen nooit op de kachel, want dit kan scheurtjes in het materiaal veroorzaken. Vooral bij leren schoenen kunnen deze scheuren je schoenen verknallen. Het is ook verstandig om je kicksen uit je voetbaltas te halen, omdat ze dan sneller drogen. De zooltjes zijn vaak eenvoudig uit je schoenen te halen en kunnen zo goed gedroogd worden. Als je dit niet doet bestaat het risico op schimmelvorming boven het voetenbed. Om de juiste vorm van de schoen te behouden kun je een schoenenspanner gebruiken, maar ook de kranten kunnen een juiste pasvorm garanderen.

Voor een optimale verzorging van je leren voetbalschoenen kun je een verzorgingsmiddel gebruiken. Hierdoor blijft het leer sterk en soepel. Spoel je leren schoenen niet af met water, maar probeer het vuil met een doek of zachte borstel eraf te poetsen. Synthetische schoenen kun je gewoon met water afspoelen en het materiaal hoeft niet ingevet te worden. Kunststof schoenen zijn dus eenvoudig te onderhouden en ook dit materiaal kan het best drogen met krantenproppen in de schoen. Invetten heeft geen zin, want het materiaal neemt het vet niet op. Probeer het materiaal schoon te maken met een vochtige doek, waarna je de schoen kunt laten drogen op kamertemperatuur (niet op de kachel).

Unselected
sportexpert voetbal

Diego

Sportexpert voetbal

Voor vragen staat Diego uiteraard voor je klaar: [email protected]

Unselected

Bekijk onze gerelateerde sportadviezen

Hoe maak je je voetbalschoenen schoon?

Hoe je voetbalschoenen onderhouden?

Je voetbalschoenen schoonmaken, er zijn leukere dingen. En toch, je kan maar beter voor je schoenen zorgen als je niet elk jaar een nieuw paar wilt kopen.

Mijn kind wil gaan voetballen. Wat heb ik nodig?

Mijn kind wil gaan voetballen. Wat heb ik nodig?

In dit artikel lees je wat je nodig hebt als je kind wilt beginnen met voetballen. Voetbalschoenen, voetbaltenue en sporttas, wij geven je enkele tips.

Hoe kies ik voetbal producten?

Hoe kies ik producten voor voetbal?

Hallo, mijn naam is Diego Jongen, 35 jaar oud en ben op dit moment werkzaam voor KIPSTA. Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam binnen Decathlon. In dit artikel vertel ik hoe ik mijn producten voor voetbal kies.

Hoe kies ik een voetbal?

Hoe kies ik een voetbal?

Zonder een bal kun je niet voetballen. Het is belangrijk om de juiste soort bal te kiezen bij het type voetbal dat je speelt. Kipsta heeft een ruim assortiment aan voetballen zoals vrije tijd voetballen, competitie ballen en we hebben ballen voor zowel veldvoetbal als zaalvoetbal.

Hoe kies ik een voetbaldoel?

Hoe kies ik een voetbaldoeltje?

Dankzij de geheel stalen structuur en de eenvoudige montage (op elkaar aansluitende buizen) zijn de voetbaldoeltjes van Decathlon bestand tegen verschillende weersinvloeden. Ontdek hier alle tips!

Hoe kies ik voetbalschoenen?

Hoe kies ik voetbalschoenen?

Voetbalschoenen of kicksen zijn er voor verschillende ondergronden en je kunt onderscheid maken tussen gras, kunstgras en zaalvoetbalschoenen.