Hoe kies ik spikes voor atletiek?

Spikes zijn speciale schoenen voor de atletiek. Spikes zijn schoenen met puntjes onder de zool zodat je meer grip hebt op de atletiekbaan en beter kunt afzetten.

Soorten spikes: Voor elk onderdeel zijn er verschillende spikes, er zit verschil in de schoen maar ook in de lengte en het aantal puntjes. Voor elke verschillende discipline binnen de atletiek zijn er verschillende soorten spikes. De keuze is gebaseerd op de grip en comfort en de ondergrond waarop gelopen wordt.

Welk type ondergrond?

1. Op een droge ondergrond:

Voor op de atletiekbaan worden spikespuntjes gebruikt met een lengte van 6mm en 9mm. Puntjes met een lengte van 9mm hebben meer grip, maar zijn bij langere afstanden minder comfortabel.

 

2. Voor een natte ondergrond.

Voor het lopen op een natte, gladde ondergrond worden langere puntjes gebruikt voor een betere grip. Voor op de atletiekbaan zijn dan 9 mm puntjes voldoende, voor het lopen in het bos met een natte ondergrond kunnen puntjes worden gebruikt met een lengte tot 15 mm voor extra grip.

Freek

Product manager atletiek

Voor de technische onderdelen op de atletiekbaan zoals hoogspringen en speerwerpen mogen spikepuntjes worden gebruikt met een lengte van 12mm voor een betere afzet.