Hoe kies ik hockeyschoenen?

Omdat wij het heel belangrijk vindt dat je met veel plezier je sport kunt beoefenen, helpen we je graag met het kiezen van de meest geschikte hockeyschoen. Bekijk hier het advies en de tips van Decathlon om de juiste hockeyschoenen te kiezen zodat jij deze fantastische sport optimaal kunt beoefenen!

Goede hockeyschoenen kunnen de kans op blessures verkleinen.

Bij het kopen van hockeyschoenen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten.

Tijdens het hockeyen bent je veel in beweging en moet je veel korte, snelle bewegingen maken. Daarnaast zul je veel moeten draaien en dien je veelvuldig kort te sprinten. Hierdoor worden de voeten behoorlijk zwaar belast en is een goede hockeyschoen van essentieel belang. Het lopen op goede schoenen kan de kans op blessures verkleinen.

De bescherming die een schoen biedt

Bescherming van de schoen en grip van de zool (denk hierbij aan de ondergrond waarop je voornamelijk hockeyt).

Het draagcomfort

Het draagcomfort van de schoen (past de schoen bij je voet).

De stabiliteit

De stabiliteit en de steun van de hockeyschoen.

De schokdemping

De schokdemping van de hockeyschoen is belangrijk (bij elke stap die je zet hebben je voeten trillingen te verduren).

Schokdemping

Omdat je gedurende het hockeyen veel schokken te verduren krijgt is een goede demping belangrijk en verhoogt het je comfort. Tegenwoordig hebben alle merken laboratoria waarin diverse methodes worden getest om schokken te dempen in de hockeyschoenen. Goede hockeyschoenen hebben zowel in de voor- als in de achterzool demping zitten, vaak in de vorm van een gel. De demping die je nodig hebt in je schoen in deels afhankelijk van het type veld waarop je meestal speelt. Watervelden beschikken over meer demping dan zandvelden. Zodoende doe je er goed aan een schoen te kopen met een goede demping als je veelvuldig op een zandveld speelt. Let bij het kiezen van hockeyschoenen op het volgende: schoenen met veel demping zijn over het algemeen een fractie langzamer omdat de kracht die wordt gezet bij het afzetten minder direct overkomt dan bij schoenen waarbij er minder demping is. Dit is een afweging die ieder voor zich kan maken.

Steun en stabiliteit

Een goede stabiliteit is van wezenlijk belang in je hockeyschoen. Dit met name vanwege het feit dat je tijdens het hockeyen zeer wendbaar moet zijn. Door de vele bewegingen kan het zwaar zijn voor je enkels en knieën. Een stabiele schoen voorkomt daarnaast dat je voet schuift in de schoen en voorkomt zo het zwikken van enkels. Sommige schoenen beschikken tegenwoordig over speciale technieken in de schoen om de stabiliteit te verbeteren. Je kunt hierbij denken aan Trusstic (ondersteund de middenvoet) en DUO-max (voorkomt het doorzakken van de voet). Het mooie van het Trusstic systeem (te herkennen aan een soort kruis aan de onderkant van de schoen) is dat het de schoen lichter maakt, maar tegelijk ook stijver.Ook beschikken sommige schoenen over een bredere basis doordat de noppen naar buiten worden verplaatst, dit komt tevens de stabiliteit van de schoen ten goede.Tip: om je schoenen stabieler te maken en ervoor te zorgen dat ze uw voeten meer ondersteunen kunt je zogeheten lusvetering toepassen. Hierbij wordt het extra vetergaatje, wat haaks op het bovenste gaatje staat, gebruikt.

Draagcomfort

Het is belangrijk dat je voet niet schuift in de schoen. Dit voorkomt blaren. Ook is het belangrijk dat je schoenen koopt waarbij je een klein beetje ruimte hebt bij de tenen. Goede schoenen mogen namelijk niet knellen bij de tenen. Steeds meer schoenen maken gebruik van mesh nylon in het bovenwerk. Dit zorgt voor een lichtere (en dus snellere), beter ventilerende schoen.

Grip

Het profiel van een hockeyschoen moet aan twee belangrijke zaken voldoen. Enerzijds is het belangrijk dat de schoen veel grip heeft, zodat je niet snel uitglijdt. Anderzijds moet de schoen ook niet ‘vast staan’ wanneer je probeert te draaien of af te zetten. Bij de meeste schoenen is hier rekening mee gehouden en is er sprake van een zogeheten multi-noppen zool. Deze noppen bieden op kunstgras een optimale combinatie van grip en wendbaarheid.

Martijn

Onze hockeyexpert

- Gebruik je hockeyschoenen enkel op het hockeyveld. Gebruik van de schoenen buiten het veld leidt tot een snellere slijtage van de noppen.
- Trek bij het passen van de schoenen je hockeysokken aan die je ook tijdens trainingen of wedstrijden gebruikt. Passokken kunnen net een fractie dikker of dunner zijn dan de sokken die je gewoonlijk draagt.
- Koop, wanneer je je schoenen in de winkel koopt, je schoenen later op de dag. In de ochtend zijn voeten namelijk dunner dan later op de dag. Zorg er tevens voor dat de schoen niet te strak zit. Als je gaat sporten zetten je voeten namelijk een klein beetje uit.
- Wanneer je scheenbeschermers met enkelbeschermers draagt is het verstandig deze ook aan te doen als je de schoen past. Dit omdat de enkelbeschermers meestal een klein beetje in de schoen komen.
- De duurste schoen is niet altijd de beste. De beste schoen is namelijk voor iedere voet anders.