Ben je op zoek naar een SUP board of opblaasbare SUP? Wil je regelmatig of juist fanatiek gaan suppen? Ben je een beginner of een expert? ITIWIT helpt je bij het maken van de juiste keuze. Een stand up paddle board kies je aan de hand van de volgende criteria:

Hoe kies ik een SUP board? | Decathlon.nl

De verschillende disciplines van suppen

De juiste SUP-plank kiezen: Een SUP-plank van schuimrubber is ruimschoots voldoende voor vrijetijdsgebruik en rustige tochtjes. Maar je kunt ook een keuze maken op basis van een aantal kenmerken van het board zelf:– De wendbaarheid: dit hangt af van de lijn (de afmetingen) en de shape (de algemene vorm van het board). Hoe kleiner het board, hoe wendbaarder het zal zijn. Het zal daarentegen minder stabiel zijn en dus minder geschikt voor een beginner. Hetzelfde geldt voor een board met een ronde vorm, dat zal wendbaarder zijn maar minder stabiel. De smallere en langere SUP’s zijn geschikt voor beoefenaars die meer belang hechten aan snelheid dan aan surfen op golven.– De stabiliteit: hangt af van de algemene vorm van het board. Hoe ‘volumineuzer’ het board, hoe meer drijfvermogen en dus hoe stabieler. De breedte van het board is ook een factor waar je rekening mee moet houden wanneer het om stabiliteit gaat.

ITIWIT gaat uit van 4 verschillende manieren van suppen: recreatief, touring, race en wave sup

Hoe kies ik een SUP board? | Decathlon.nl

Kies een sup op basis van je niveau

Daarnaast maken we ook een indeling die afhankelijk is van je niveau: Ben je een beginner, gevorderde of ervaren supper? Je kunt kiezen uit een minder groot of smaller board dat sneller zal zijn. Deze boards geven in de regel minder stabiliteit. Bekijk onderstaande overzichten voor nog meer informatie over de verschillende sup disciplines.

Hoe kies ik een SUP board?

Maak een keuze op basis van je gewicht, niveau en materiaal.

Voor al onze SUP boards is er een aanbevolen lichaamsgewicht waarbij de stabiliteit en het drijfvermogen gegarandeerd zijn. Hierbij maken we onderscheid in 3 gewichtsklassen. Hoe groter het board, hoe meer drijfvermogen en stabiliteit het biedt, maar hoe minder wendbaar en reactief het zal zijn. Hoe kleiner het volume, hoe speelers het board zal zijn. Let op: een kleine plank geeft minder stabiliteit.

- < 60 kg  - 60-80 kg  - > 80 kg

Board van epoxy: dit type board is gemaakt van een harde harssoort, bedekt met een Gel Coat-vernis. Dit type board is bestand tegen indrukken, maar de verf zal wel gemakkelijker afbladderen

Board van polyester: dit type board is gemaakt uit een zachtere harssoort. In dit board zitten sneller deukjes, maar het is gemakkelijker te repareren dan een epoxy board. Het gebruik van houten latten maakt het board ook steviger.

Board van schuimrubber: dit type board is gemaakt van polystyreenschuim. Polystyreen vangt de schokken op en beperkt deukjes in het board. Het gebruik van houten latten maakt het board ook steviger

De stevigheid: hangt af van de samenstelling en de erin verwerkte technologieën. 

Hoe kies ik een SUP board?

Accessoires en veiligheid

Je kunt een sup board selecteren op basis van de compactheid en de grootte. Hiermee bedoelen we eigenlijk het meeneem gemak. Er zijn stijve supboards en opblaasbare supboards..Het voordeel van een opblaasbaar supboard is dat het in een rugzak kan en dus heel gemakkelijk mee te nemen is in de koffer van de auto. Een stijf supboard is sterker en stabieler maar neemt meer ruimte in, je hebt dus dakdragers nodig om het te kunnen vervoeren met de auto.

De juiste peddel: Beginners nemen vaak een verstelbare peddel, omdat je dan de lengte kunt aanpassen afhankelijk van je vorderingen. Gevorderde SUP’ers kiezen dan weer best voor een vaste peddel die je op maat moet afsnijden, dat type peddel is immers steviger en lichter. Tip: om de juiste maat van je peddel te kiezen plaats je hem recht voor je, met het blad op de grond. Steek je arm verticaal boven je hoofd, het heft moet tot net onder de pols komen.

Je SUP vervoeren: Een hoes beschermt je SUP-board tegen schokken tijdens het vervoer. We raden aan om je SUP te vervoeren op dakrails of op een imperiaal, om te vermijden dat je auto overvol zit en je zicht belemmerd wordt.

Een waterdichte tas is super handig om je sleutels, een gezonde snack of een klein flesje water mee te nemen op je tochtjes.

De SUP leash: dit is een veiligheidsaccessoire waarmee je je board heel gemakkelijk weer naar je toe trekt na een val. Een SUP-leash moet minstens 3 meter lang zijn, voor een maximale veiligheid. Ter info: je gebruikt best een leash tijdens je tochtjes, zelfs op kalm water zonder golven. En om te SUP’en in de golven gebruik je best een aangepaste leash.

De wax : het gebeurt maar zelden dat je je SUP moet waxen, de meeste SUP-board zijn immers voorzien van een antislippad voor een goede grip. Heeft je board zo geen pad of een pad dat te kort is, dan kan je altijd wat was aanbrengen om te voorkomen dat je uitglijdt op je board.

Een uv-werend T-shirt: om je te beschermen tegen schadelijke zonnestralen raden we aan om een uv-werend T-shirt aan te trekken.

Wetsuit / Thermische isolatie: om zowel te SUP’en in koud water als je te beschermen tegen de wind wanneer je nat bent, draag je best een thermische top of een neopreenpak. Dan nog dit: we raden aan om je altijd met water te besprenkelen, zo beperk je het risico op hydrocutie als je in het water valt na een lange peddelbeurt. Om je voeten te beschermen tegen de kou en tegen scherpe voorwerpen in het water, raden we aan om surfschoenen te dragen.

Een SUP-board wordt gezien als een strandtuig en is dus niet geschikt om verder dan 300 meter van de kust te gaan. Een zwemvest of reddingsvest is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden voor mensen die niet heel goed kunnen zwemmen.

Harde sup plank
irwin-chef-de-produit-stand-up-paddle-itiwit

ERWIN

Product manager stand up paddle

Om zoveel mogelijk plezier aan suppen te beleven heeft ons eigen peddel merk ITIWIT verschillende producten ontwikkelt om zo comfortabel mogelijk te suppen. Compacte en eenvoudige producten die makkelijk op te bergen zijn en daarbij ook nog eens goed te transporteren zijn, zorgen ervoor dat de suppen steeds toegankelijker wordt!