Squashracket kiezen

Hoe kies ik een squashracket?

Of je nou net begint met squash, of het al regelmatig speelt, Decathlon heeft squashrackets voor iedereen. Elk racket heeft verschillende eigenschappen en functies voor elk type speler. Ontdek de verschillen tussen de rackets om het product te kiezen dat het beste bij je past.

Bij het maken van de keuze voor je squashracket moet je rekening houden met het gewicht, de balans, bladgrootte en het materiaal. Maar vergeet ook niet het te kijken naar het niveau en de speelwijze van de speler. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je een racket koopt dat goed bij jou past.

Gewicht

Gewicht is de meest bepalende factor bij het kiezen van een squashracket. Het gewicht van squashrackets loopt dan ook erg uiteen, zo heb je ze van 105 gram tot wel 200 gram. Handig om hierbij te vermelden is dat het hier meestal gaat om het gewicht van alleen het frame, dus zonder grip, bumperset en snaren. Dan, wat merk je van het verschil in gewicht? Lichte rackets hebben als voordeel dat ze erg wendbaar zijn, waardoor je sneller je racket in positie kunt brengen en kunt slaan. Je raadt het misschien al: voor lichtere rackets heb je een betere techniek nodig. Zware rackets hebben als voordeel dat ze meer kracht bieden en stabieler voelen op impact, dit maakt ze dan ook geschikt voor beginnende squashers. Met een zwaar racket lever je wel in op hoe snel je klaar kunt staan om de bal te retourneren. 

Merk je dat je vaak te laat bent of uit positie bij het slaan van de bal? Kies dan een zwaarder racket. Merk je dat je je racket niet op tijd klaar hebt bij het slaan van de bal en is je techniek in orde? Kies dan voor een lichter racket. Dit is precies tegenovergesteld aan tennis waarbij je een zwaarder racket wilt hoe hoger je niveau is.

sr960

Balans

Na gewicht is balans hetgeen waar je het meest rekening mee moet houden. We zeggen wel eens: ‘Als ik je twee rackets geef en je houdt ze voor je uit, één van 0,5 kg met al het gewicht in de top en één van 1,0 kg met al het gewicht in de grip, vertel jij mij iedere keer dat het racket van 0,5 kg zwaarder voelt.’ Dit is natuurlijk overdreven maar er zit wel een kern van waarheid in.

Balans wordt ook meestal berekend zonder grip, bumperset en snaren, net als het gewicht. Balans heeft veel invloed op de ‘swingweight’ van een racket. Vrij vertaald houdt swingweight in hoe zwaar een racket voelt tijdens een zwaai. Een laag balanspunt (laag swing weight, head light) gemeten vanaf de buttcap onderaan de grip zorgt ervoor dat jij het racket makkelijk kan bewegen waardoor je overal snel tussen kunt springen. Tegelijkertijd kan het balletje ook het racket makkelijk bewegen, wat weer zorgt voor minder kracht. Ook hiervoor geldt dat een betere techniek vereist is. Een hoog balanspunt (hoog swing weight, head heavy) zorgt weer voor meer stabiliteit op impact, een betere ‘plow through’, dus meer kracht. Hoog balanspunt is meestal aan te raden voor beginnende squashers of gevorderde spelers op zoek naar extra kracht. Dan heb je ook nog rackets met hun balans in het midden van het spectrum, zogenaamde ‘even balanced’ (=34 cm) rackets, deze bieden een beetje van beide werelden. Hoe weet je nou wat juist is voor jou? Zolang je techniek goed is, is persoonlijke voorkeur leidend. Is je techniek nog niet waar je hem wilt, dan raad ik aan naar rackets met een hoog balanspunt (>34 cm) te kijken.

squash

Bladgrootte

Bladgrootte wordt niet veel mee geëxperimenteerd in de squashwereld. De meeste squashrackets hebben een snarenbed van 500cm² en ik zie niet zo snel een reden om hier vanaf te wijken. Dat gezegd hebbende, verschillende bladgrootte hebben zo hun voor- en nadelen. Rackets met een groter racketblad bieden doorgaans meer kracht door de langere snaren en bieden tevens meer snaar oppervlak om de bal mee te raken, wat je opgeeft met zo’n groot racketblad is controle. Dit soort rackets zijn meestal gunstig voor beginners.
Rackets met een kleiner racketblad bieden meer controle. Kortere snaren betekent minder ruimte voor de snaren om te bewegen, dus reageren de snaren consequent meer hetzelfde bij impact dan langere snaren. Zodoende biedt een klein racketblad dus meer controle. Aandachtspunt bij dit soort rackets: klein racketblad betekent minder marge om de bal goed te raken, dus dit soort rackets zijn meestal weggelegd voor gevorderde spelers.

sr960

Materiaal

Squashrackets worden gebruikelijk van aluminium, carbon, grafiet of composiet gemaakt. Aluminium is het zwaarste en meest duurzame materiaal. Voor beginners zijn aluminium rackets zeer geschikt, omdat ze minder snel breken wanneer je de muur of vloer raakt. Ook zijn aluminium squashrackets meestal goedkoper dan die van een van de andere drie materialen. Rackets van carbon, grafiet of composiet zijn veel lichter dan die van aluminium. Ervaren spelers hebben een voorkeur voor deze drie materialen vanwege de duurzaamheid in combinatie met het lichte gewicht, de mogelijkheid om ze opnieuw te kunnen bespannen en omdat ze niet zo vaak als beginners met hun racket de muur raken.

Hoe kies ik een squashracket?

Andere squashadviezen

Ontdek squash: een uitdagende sport

Ontdek squash: een uitdagende sport

Squash is geschikt voor iedereen met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en energie! Wij hebben de belangrijkste squashtips voor jou verzameld.

Internationale Vrouwendag

Review van voormalig Nederlands squash kampioen Sebastiaan Weenink

Omdat wij het belangrijk vinden dat onze producten getest worden door onze eindgebruikers hebben wij Sebastiaan Weenink gevraagd om een aantal van onze squashrackets te testen en te beoordelen. Als voormalig Nederlands kampioen en bondscoach weet hij als geen ander waar je op moet letten. Daarom delen wij hier zijn gebruikerservaring.

Squashbal kiezen

Hoe kies ik een squashbal?

Het kiezen van een squashbal kan soms lastig zijn. Ontdek hier hoe je je bal eenvoudig kunt kiezen door gebruik te maken van ons overzicht.

Squashbespanning

Hoe kies ik mijn squashbespanning?

Heb jij behoefte aan power, duurzaamheid of precisie? Of wil jij liever alle voordelen in één? Lees deze instructie om de beste squashbespanning voor jou te bepalen!