Hoe kies ik een reddingsvest?

Hoe kies ik een reddingsvest?

Het dragen van een reddingsvest is essentieel op het moment dat je aan boord stapt. Er zit een groot verschil tussen een reddingsvest en een drijfvest, lees hieronder wat het verschil is en wanneer je voor welk product kiest. 

Hoe kies ik een reddingsvest?

Reddingsvesten (1) en drijf/zwemvesten (2) zijn twee verschillende producten en hebben daardoor ook andere functies. Een drijf- of zwemvest zorgt er voor dat je blijft drijven wanneer je ter water gaat. Dit is echter ook de enige functie en daardoor is het essentieel dat je weet hoe je moet zwemmen om zodoende je hoofd boven water te houden. Een reddingsvest zorgt er voor dat je ten alle tijden op je rug komt te liggen, ook in zeer gevaarlijke situaties waarbij de drenkeling buiten bewustzijn is en dus niet zelfstandig op zijn/haar rug kan draaien. Ga je zeilen, neem dan altijd een reddingsvest mee, ongeacht je ervaring, leeftijd of weeromstandigheden.

Hoe kies ik een reddingsvest?

Verschillende type reddingsvesten

Er zijn twee verschillende soorten reddingsvesten: opblaasbare reddingsvesten (linker foto) en reddingsvesten met een schuimvulling (rechter foto). Beide soorten reddingsvesten bieden dezelfde veiligheidsfuncties, het grootste verschil is namelijk de bewegingsvrijheid tijdens het dragen van het reddingsvest. Opblaasbare reddingsvesten zijn een stuk compacter ten opzichte van schuimvulling reddingsvesten, omdat de opblaasbare reddingsvesten pas uitzetten zodra men daadwerkelijk in het water ligt. Dit zorgt er dus voor dat je tijdens het zeilen volledige bewegingsvrijheid hebt.

Een reddingsvest is zelfs zo belangrijk dat de waterpolitie verplicht om voor iedere opvarende van een boot een reddingsvest aanwezig te hebben. 

Hoe kies ik een reddingsvest?

Welk type reddingsvest heb ik nodig?

Het belangrijkste bij het kiezen van het juiste reddingsvest is uiteraard het drijfvermogen van het reddingsvest. Hieronder zie wat het drijfvermogen betekent en in welke situatie je deze kan gebruiken:

50N
Producten met 50N zijn de zwemvesten. Zwemvesten worden vaak gebruikt tijdens actieve watersporten zoals kanoën, wakeboarden en suppen. Bij het dragen van een 50N zwemvest is het belangrijk dat je zelf je hoofd boven water houdt maar je hoeft niet zelf te trappelen om te blijven drijven.

100N
Reddingsvesten van 100N bieden veiligheid tijdens het dragen van lichte kleding zoals een zeilpolo of bermuda. Daarnaast is een 100N reddingsvest veilig bij kustwater maar mocht je het grotere water opgaan, dan is 100N te weinig.

150N
De automatische reddingsvesten beginnen met een drijfvermogen van 150N. Deze reddingsvesten worden veel gedragen tijdens verschillende watersporten. Echter is het wel belangrijk om erop te letten dat ook een automatisch reddingsvest van 150N alleen geschikt is bij het dragen van lichte zeilkleding. Dikkere kleding die nat wordt, word ook een stuk zwaarder. Dit gewicht moet vervolgens gecompenseerd worden.

275N
Een reddingsvest met 275N biedt genoeg veiligheid in iedere situatie. Deze reddingsvesten worden voornamelijk gebruikt door mensen die regelmatig of voor hun beroep op grotere wateren zitten.

Al onze Tribord reddingsvesten hebben een drijfvermogen van minimaal 100 Newton (aangegeven als '100N' wat er voor zorgt dat iedereen, kind of volwassen, op de rug wordt gedraaid in kalm water tijdens normale weersomstandigheden. Hoe hoger het aantal Newton ('N'), des te beter is het reddingsvest bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Daarnaast is de keuze voor het type reddingsvest afhankelijk van hoe actief je aan het zeilen bent. Bestuur je zelf de boot, kies dan voor een opblaasbaar reddingsvest, zodoende heb je maximale bewegingsvrijheid voor het varen van de boot. Ben je alleen passagier op de boot, dan kan je gerust voor een reddingsvest met schuimvulling kiezen.

Zo controleer en onderhoud jij je automatische reddingsvest!

Zo controleer je jouw automatische reddingsvest!

Is het tijd om het zouttablet te vervangen? Of wil jij je reddingsvest controleren? Geen zorgen, met onze stappen kan je zo weer veilig het water op!

7 stappen om te beginnen met zeilen

7 stappen om te beginnen met zeilen

Wil jij graag beginnen met zeilen? Lees dan nu deze 7 stappen om te leren zeilen als beginner. Zo sta jij snel op een zeilboot!

Hoe kies ik zeilkleding?

Hoe kies ik mijn zeilkleding?

Zeilkleding moet over het algemeen bestand zijn tegen het water, de kou en de wind, maar ook tegen de zon en de hitte. Door deze uiteenlopende variatie aan weersomstandigheden is het 3-lagen principe bedacht. Hieronder leggen we uit wat het inhoudt.

Welke waterschoenen passen bij mij?

Welke waterschoenen passen bij mij?

Voor iedere gelegenheid, gerelateerd aan water, kan je waterschoentjes dragen. Maar welke waterschoen past eigenlijk bij jou? Lees het in onze blog!