Hoe kies ik een racefiets?

Heb je sinds kort het plezier van fietsen ontdekt en ben je klaar om te gaan racefietsen? Heb je nog geen fiets omdat je denkt dat deze te duur is of weet je niet welk frame je moet kiezen; in deze gids helpen wij je bij het maken van de juiste keuze. 

Choisir son vélo de route

Voordat je op zoek gaat naar een racefiets, denk eerst even na over wat je doelen zijn en wat je met je fiets wilt gaan doen. Deze adviesgids helpt je om wat gerichter te zoeken.

Het gebruik

Denk je iedere dag te trainen, kies dan een prestatiegerichte fiets. Zoek je een fiets om hoofdzakelijk in het weekend of tijdens de vakantie te rijden? Kies dan een fiets met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bepaal ook het bedrag dat je in een fiets wilt investeren. Zo kan je de fietsen selecteren die binnen je budget liggen.

Een fiets op maat

Ben je klaar om heuvelachtige routes en bergachtige streken te verkennen? Voor je eerste fiets is een aluminium frame en een carbon voorvork een uitstekend compromis tussen prestatie en comfort. De eerste stap is het bepalen van je binnenbeen lengte om de juiste fietsmaat te kiezen. De hoogte van je fiets is goed als je voeten de grond kunnen raken als je op het zadel zit. Let op: de zadelpen mag niet volledig worden uitgeschoven maar mag ook niet volledig in het frame zitten. Zorg dat er wat ruimte over is van enkele centimeters. Is dat niet het geval, dan is dit niet het frame voor jou.

Personaliseer je fiets

Investeer niet al je geld in alleen het frame, maar hou een bedrag opzij voor bijkomende fietsonderdelen. Drie onmisbare onderdelen voor op je racefiets zijn: het zadel, de stuurpen en de wielen. Het comfort van je zadel hangt af van je persoonlijke voorkeur. Het is nagenoeg onmogelijk om een standaard zadel te vinden dat voor iedereen geschikt is. Hou er dus rekening mee dat je eventueel je zadel zal vervangen door een zadel waarvan het comfort en de maat jou beter ligt. Op een nieuwe fiets is de kans groot dat je stuurpen niet de juiste lengte heeft. Je zal dan je stuurpen moeten vervangen om je stuur goed te kunnen afstellen op je lichaamshouding. Wil je weten of je stuurpen de juiste lengte heeft? Plaats één crank evenwijdig met de diagonale buis. Leg vervolgens je handen in de beugels van je stuur. Je ellebogen moeten je knieën lichtjes raken en je stuur moet de as van je voorwiel verbergen. Als je de as van het wiel kan zien, dan heb je een andere stuurpen nodig. Verschijnt de as voor je stuur, dan heb je een langere stuurpen nodig. Verschijnt ze daarentegen onder je stuur, dan heb je een kortere nodig. Dubbelwandige velgen zijn een must. Het prijsverschil is minimaal: met enkelwandige velgen moet je al vlug je wielen richten. Als dit je eerste fiets is, kies dan niet voor tubes of tubeless banden. Platte velgen zijn een goede compromis voor de beginnende fietser.

Hervé: Fietsspecialist bij Decathlon

Hou rekening met enkele basisaccessoires voor je dagelijks comfort. Een helm is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen, aangezien hij je hoofd beschermt bij een val. Vergeet ook niet om aangepaste kleding te dragen afhankelijk van het weer en je gebruik. Een fietsbroek, kort in de zomer en lang in de winter, met een zeem is onmisbaar.

Hoe kies ik een racefiets?

Ontdek nog meer fiets tips

Fietsshirt

Hoe kies ik een fietsshirt?

Ben jij op zoek naar een fietsshirt maar weet je nog niet precies waar je op moet letten? Een fietsshirt met of zonder mouwen, met rits of zonder, met of zonder achterzak... Wij adviseren je graag!

Hoe kies ik een mountainbike

Hoe kies ik een mountainbike?

Discipline, grootte, het aantal ritten, de prijs... waarmee moet je rekening houden wanneer je een mountainbike wilt gaan kopen?

Hoe kies ik een fietspomp?

Hoe kies ik een fietspomp?

Een goede pomp is onmisbaar basiselement in je herstel-kit voor als je een lekke band krijgt, maar ook voor een regelmatig onderhoud van je fiets kan je niet zonder een fietspomp. Fietspompen zijn er in verschillende vormen en maten: handpompen nemen minder plaats in en zijn lichter, maar voetpompen zijn dan weer preciezer en hebben een groter vermogen.

Hoe kies ik een bidon?

Hoe kies ik een bidon?

Een goede hydratatie is noodzakelijk bij elke sportdiscipline. Zorg dat je dus ook tijdens je fietstochten drinken kan meenemen. Afhankelijk van je fietstocht kies je voor een bidon of een waterzak.

Hoe kies ik een fietscomputer?

Hoe kies ik een fietscomputer?

Met een fietscomputer meet je jouw prestaties en wordt het fietsen nog leuker. Afhankelijk van jouw doelstelling kies je een fietscomputer die precies past bij deze behoeftes. De intensiviteit van de sportbeoefening bepaalt het aantal functies die noodzakelijk zijn op jouw fietscomputer.

fietsondershirt

Hoe kies ik een fietsondershirt?

Een ondershirt is belangrijk voor het fietscomfort van een fietser. Tijdens een fietstocht sta je vocht af en zonder het juiste ondershirt is het lastig om je lichaam op de juiste temperatuur te houden, mede door een minder goede zweetafvoer. Ontdek onze tips.

mountainbike broek

Hoe kies ik een mountainbike broek?

Ruimer gesneden, versterkt materiaal. Op een mountainbike is zowel comfort als duurzaamheid erg belangrijk!

Hoe kies ik een fietsbroek?

Hoe kies ik een fietsbroek?

Als er een ding is waar een fietser niet op moet bezuinigen is het wel een fietsbroekje! Ontdek hier onze tips.

Hoe kies ik fietsschoenen?

Hoe kies ik fietsschoenen?

Het comfort en de prestaties van een fietser is afhankelijk van de juiste uitrusting. Laat niets aan het toeval over en kies voor de juiste fietsschoenen! Lees hier een aantal tips.