Hoe kies ik een paardrijcap?

Jong of oud, veiligheid staat voorop bij het beoefenen van de ruitersport. Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste helm, om zo je favoriete sport veilig te kunnen beoefenen.

De keuze voor een paardrijcap wordt gebaseerd op verschillende criteria: intensiviteit van het gebruik, comfort, ventilatie en onderhoud. Alle helmen voldoen aan de normen en eisen die hieraan worden gesteld om zo het juiste niveau van bescherming te garanderen.

Het comfort

Er zijn verschillende modellen met verschillende functies, welke afhangen in welke mate je de sport beoefend. Als je op zoek bent naar maximaal comfort, dan adviseren wij een helm die de druk zones zal beperken.

Recreatief gebruik

Voor wanneer je 1 keer per week gaat paardrijden, voor meer comfort kun je kiezen voor een cap met een zachtere voering. 

Regelmatig gebruik

Het 1-3 keer per week beoefenen van de ruitersport. Voor het regelmatig beoefenen van de sport is het interessant om te kiezen voor een comfortabele cap waarvan de binnenkant gemakkelijk te wassen is.

 

Intensief gebruik

Het meer dan 3 keer per week beoefenen van de sport, of meerdere keren per dag. In dit geval is het interessant om te kiezen voor een model met een goede ventilatie, fijne afwerking en een comfortabele binnenvoering.

De ventilatie

De omstandigheden waarin je de sport beoefend kunnen van invloed zijn op de keuze van de cap. Wanneer je veel in de warmte rijdt of wanneer je snel last krijgt van zweet op het hoofd zal een cap met goede ventilatie je meer comfort geven.
Hoe intensiever je paardrijdt, hoe sterker wij adviseren om voor een goed geventileerde cap te kiezen. Er zijn drie soorten van ventilatie te onderscheiden:
-Ventilatie aan de voor, en achterzijde van de cap.
-Meerdere ventilatie kanalen.
-Ventilatie voor een luchtige nek.


 

De pasvorm

Het is belangrijk dat je paardrijcap goed past, om zo je hoofd te kunnen beschermen.

-Om de schedel
De cap moet perfect om je hoofd zitten, zonder extra ruimte tussen de cap en het hoofd. Daarnaast mag de cap ook niet gaan knellen om het hoofd. Bij het bewegen van het hoofd moet de cap stabiel op het hoofd blijven zitten zonder zelf te bewegen.

-Om het voorhoofd
De voorzijde van de cap moet enkele centimeters boven de wenkbrauwen zitten en je voorhoofd volledig bedekken.

-De kin
De sluiting bij de kin moet strak genoeg zitten dat deze niet voorbij de kin kan glijden, maar los genoeg om belemmering van het bewegen van de nek te voorkomen.

Welke maat paardrijcap heb ik nodig?

Er zijn vele soorten en modellen caps, een cap met een vaste maat of een verstelbare cap. Maar voordat je een cap kiest is het belangrijk om te weten welke maat en model cap past bij je hoofd. Om dit zo goed mogelijk te weten te komen kun je onze maattabel op de productpagina raadplegen.

De paardrijcap met een vaste pasvorm

Bij de ‘traditionele' paardrijcap heeft de cap een vaste maat en is deze niet in grootte verstelbaar. Hierbij kies je voor een model dat past bij de omtrek van je hoofd. Deze moet precies passen bij de vorm en grootte van je hoofd, dus zorg ervoor dat je de juiste maat kiest! 

De verstelbare paardrijcap

De verstelbare paardrijcap heeft een knop of elastische binnenband om de maat te kunnen verstellen. De afmetingen van de cap zijn vermeld in bijvoorbeeld maat S, M of L. Je kunt de cap vaak vergroten of verkleinen tot 4 cm. In de praktijk is deze cap vaak geschikt voor kinderen, omdat deze nog in de groei zijn. Het is ook een goede oplossing wanneer je slechts een enkele keer gaat paardrijden of wanneer je de cap wilt delen met bijvoorbeeld meerdere familieleden.

Aanvullende informatie

Een paardrijcap moet voldoen aan de huidige normen in het land van gebruik en garanderen dat de cap de juiste bescherming biedt bij gebruik. Alle Fouganza helmen voldoen aan deze normen en worden regelmatig getest tijdens de productie om ervoor te zorgen dat er geen foutieve productie optreedt.
De belangrijkste rol van de helm is om het hoofd te beschermen tegen impact en daarbij moet een cap trauma’s kunnen voorkomen aan de schedel. Hierdoor wordt de schade beperkt waardoor jij lekker kan blijven rijden. 

Omdat een helm vaak verplicht is bij het beoefenen van de sport is het fijn als deze ook aangenaam en comfortabel op het hoofd zit. Tegenwoordig zijn er caps in verschillende soorten, maten en stijlen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen uit de traditionele fluwelen cap, of meer technische modellen met een wat modernere afwerking. In de afgelopen jaren ligt de nadruk vooral op het comfort en dit is terug te zien in de afwerking, ventilatie en comfortabele bekleding aan de binnenkant van de nieuwere modellen van paardrijcaps.

Hier zijn enkele onderhoudstips om een lang leven van de cap te garanderen.

Om vuil of krassen te beperken is het aanbevolen om de cap te vervoeren in een hiervoor bestemde tas.
Reinig de binnenkant van de cap met enige regelmaat. Tegenwoordig hebben de meeste caps een uitneembare binnenvoering welke je op lage temperatuur kunt wassen in de wasmachine. Ook kan je gebruik maken van hiervoor bestemde reinigingssprays.

Stel de cap niet bloot aan verschillende warmtebronnen. Dit kan invloed hebben op het polystyreen en de beschermende eigenschappen verminderen.

Valerio

Productie manager Fouganza

Vergeet niet dat het noodzakelijk is om de cap te vervangen na een val. Hoewel de buitenzijde van de cap misschien nog intact is, kan er inwendige schade optreden in de cap welke niet zichtbaar is. Hierdoor is bescherming van het hoofd niet meer gegarandeerd. Bewaar je cap daarom ook op een plek waar het niet van een hoogte kan vallen of beschadiging oploopt welke de bescherming kunnen beïnvloeden.