Hoe kies ik een fietstrainer?

Het doel van een fietstrainer is om jou als fietser ten alle tijden te laten trainen, dus ook met slecht weer. De fietstrainer is ideaal voor in de winter, zodat je in vorm blijft en klaar bent voor het zomerseizoen! Kortom, de fietstrainer is super handig om te werken aan cardio, conditie en houdt je fit tijdens de winter! 

Er zijn drie soorten van simulatoren (magnetische rem, elektromagnetische rem- of vloeistof). Om een trainer te kiezen, kan je een keuze maken uit een aantal criteria: het maximale vermogen, het type rem (weerstand) en connectiviteit.

Het maximale vermogen

Het maximale vermogen in Watts geeft de maximale remweerstand.

Afhankelijk van de trainingsdoelen (helling simulatie sprint ...) is de behoefte van het vermogen anders. Met het oog om een zo breed mogelijk trainingsschema te kunnen realiseren is het beter om te beginnen met een goed maximaal vermogen van ongeveer 700 Watt.

Het type rem (weerstand)

Hoe soepel je trapt hangt af van het remsysteem van de fietstrainer en het gewicht van het vliegwiel.

Magneetremsysteem

Je kunt de weerstand van een fietstrainer aanpassen (verschillende niveaus) met een mechanische draaiknop. Het systeem is eenvoudig en duurzaam; dit type fietstrainer heeft een goede prijs en kwaliteit verhouding.

Elektromagnetische rem

De weerstand van dit type fietstrainer is elektronisch en draadloos en wordt bestuurd door een computer op het stuur of via een applicatie op de PC, smartphone of tablet. De fietstrainer met een elektromagnetische rem is ideaal voor een interactieve fietssessie.

Vloeistof rem

Fietstrainers met vloeistoffen remmen zijn stiller dan magnetische en elektromagnetische simulatoren. Dit type fietstrainer geeft het meeste gevoel en het lijkt alsof je daadwerkelijk op de weg rijdt. Dit type fietstrainer genereert extra weerstand als je sneller trapt en deze modellen kunnen zelfs steile hellingen simuleren. De weerstand verandert automatisch afhankelijk van de snelheid van het wiel: je kan dus geen manuele aanpassingen doen.

Connectiviteit

Om de oefening nog leuker te maken, is er nu een breed scala van toepassingen van software beschikbaar die het mogelijk maakt om een ​​interactieve training als virtuele races of locatie gebaseerde video’s bij te wonen. Sommige fietstrainers hebben geïntegreerde sensoren. Verder is er de mogelijkheid om je trainer te voorzien van optionele externe sensoren. Deze sensoren registreren de inspanning (snelheid, vermogen, cadans, ...) nog beter. Afhankelijk van de gebruikte technologie (Bluetooth Smart en / of ANT +), worden de simulators aangesloten op de pc, tablet, smartphone, fiets meter of GPS. Sommige modellen maken gebruik van een directe overdracht en zijn direct verbonden met de fietsketting.

Henk

Fietsspecialist bij Decathlon

Wanner je fiets op de fietstrainer is geplaatst, is het achterwiel verhoogd. Deze positie kan even wennen zijn. Het comfort zal worden verbeterd door ook het voorwiel te verhogen. Het is ook aan te raden een speciale achterband te gebruiken om slijtage aan uw normale band te voorkomen.

Ontdek al onze sportieve fiets tips!