Fietsslot kiezen

Hoe kies ik een fietsslot?

Om diefstal tegen te gaan is een stevig fietsslot onmisbaar. Het moet voldoen aan twee eisen: je fiets beveiligen en de onderdelen van je fiets (zadel, wielen, mandje) beschermen.

Een slot kiezen doe je op basis van een aantal criteria: het soort slot, het veiligheidsniveau en het aantal fietsen dat je wilt vastzetten. Er bestaan 4 soorten sloten: kabels, vouwsloten (segmentsloten), kettingen en beugelsloten. We brengen ze onder in 2 categorieën, sloten om de accessoires van je fiets te beveiligen (zadel, wielen, tassen, helm...), en sloten om de fiets zelf vast te leggen. Het transportgemak, de lengte, de flexibiliteit, de plaatsinname en het gewicht zijn maar enkele criteria waar je rekening mee kunt houden in je keuze.

Het type slot

Verschillen zijn er wel degelijk én niet te verwaarlozen: niet elk slot is op dezelfde manier gemaakt en biedt dus ook niet dezelfde beschermingsgraad.

Hoe kies ik een fietsslot?
Hoe kies ik een fietsslot?

Vouwslot

Om je fiets vast te leggen: vouwsloten zijn compact, gemakkelijk mee te nemen én steviger en dus veiliger dan kabelsloten.

Hoe kies ik een fietsslot?

Kettingslot

Om je fiets vast te leggen: met de schakels van uiteenlopende diameter en hangsloten met variërende opensteekbestendigheid zijn kettingsloten een gemakkelijke oplossing om je fiets te bevestigen aan een vast punt, om meerdere fietsen aan elkaar vast te maken of om je fiets en een wiel te beveiligen. Je vindt ze in verschillende lengtes, om ze aan te passen aan je noden (langer maken om meerdere fietsen aan elkaar vast te maken bijvoorbeeld).

Hoe kies ik een fietsslot?

Beugelslot

Om je fiets vast te leggen: de veiligste en meest ontradende oplossing. Deze sloten vind je in verschillende maten en zijn gemaakt om een of meerdere sloten aan een vast punt te bevestigen. Ze zijn even veilig als een ketting, lichter en combineerbaar met het ingebouwde ringslot van je fiets.

Hoe kies ik een fietsslot?

Kabelslot

Om je accessoires te beveiligen (zadel, mandje, tas, helm...) volstaat een licht en compact slot dat je gemakkelijk meeneemt. Met dit type bevestig je je accessoires aan het frame van je fiets. Kabelsloten zijn echter niet supersterk, je maakt er dus best je fiets niet mee vast.

Het veiligheidsniveau

De meeste fietsen zijn uitgerust met een ringslot, zorg dat er in ieder geval een ringslot op je fiets zit die een ART-keurmerk heeft. Deze zijn goedgekeurd door de Stichting ART, dit is een stichting waar onder andere de ANWB en BOVAG aan deelnemen, ze hebben als doelstelling het verhogen van het algemene niveau van diefstalpreventie in Nederland.
Het wil echter niet zeggen dat het voldoende is om je fiets op slot te zetten met alleen een ringslot. Zeker niet als het een elektrische fiets betreft. Het is aan te raden om twee sloten te gebruiken.. .
Om je (elektrische)fiets veilig op slot te zetten zou je als tweede slot één van de volgende sloten kunnen aanschaffen, het liefst ook met een ART 2 keurmerk.


Een kabelslot met ART 2 keurmerk of hoger.
Een kettingslot met ART 2 keurmerk of hoger.
Een beugelslot met ART 2 keurmerk of hoger.

Zeker als je een diefstalverzekering hebt afgesloten voor je e-bike, is het belangrijk een slot met minimaal ART 2 keurmerk te kopen. Heb je een slot zonder keurmerk, dan krijg je geen geld van de verzekeringsmaatschappij als je fiets inderdaad gestolen wordt.

Het aantal fietsen dat je vast maakt of op slot zet

Ook het aantal fietsen dat je wilt vastleggen en het gekozen bevestigingspunt bepalen de lengte van het slot en het type dat je kiest.

Hoe kies ik een fietsslot?

Hervé

Fietsspecialist bij decathlon

We raden ten zeerste aan de fiets te bevestigen aan een vast punt (stadsmeubilair) bij het frame en in de hoogte, zodat het de grond niet raakt (een slot dat de grond raakt is kwetsbaarder voor slagen met een hamer of ander gewicht). Als de lengte het toelaat, kan je ook je voor- en/of achterwiel vastmaken met het slot.

En door verschillende sloten te combineren geef je fietsdieven meestal het nakijken.