Hoe kies ik een fietspomp?

Een goede pomp is onmisbaar basiselement in je herstel-kit voor als je een lekke band krijgt, maar ook voor een regelmatig onderhoud van je fiets kun je niet zonder een fietspomp. Er zijn in principe 2 verschillende fietspompen. Handpompen zijn kleiner en lichter en voetpompen zijn preciezer en hebben een beter vermogen. Wij zullen je uitleggen waar je op moet letten.

Je fietspomp moet uiteraard passen op het ventiel. Fietspompen passen op Presta- en/of Schrader-ventielen. Let er dus zeker op dat de fietspomp overeenkomt met het ventiel van je binnenbanden.

Welk type pomp

Een handpomp

Een handpomp is uiterst handig om bij je te hebben wanneer je eropuit trekt. Ze zijn licht en klein, en dus gemakkelijk mee te nemen op je fiets. Je moet je er dan wel bij neerleggen dat ze minder precies en doeltreffend zijn. Bovendien kan het vanaf een bepaalde druk moeilijk worden om nog op te pompen. Kortom, ze zijn ideaal in een noodgeval maar nu niet bepaald aangewezen voor regelmatig gebruik.

Een voetpomp

Ga je een fietspomp voornamelijk thuis gebruiken dan kun je het best een stevige pomp met een dubbele voet en een manometer om de druk te controleren nemen. Bewaar de pomp op een geschikte plaats (geen vochtige ruimte ivm roest).

De belangrijkste aandachtspunten

Het pompvermogen is afhankelijk van het type pomp. Handpompen hebben meestal een lager pompvermogen dan voetpompen. Bovendien is het vanaf een hoge druk heel moeilijk om met een handpomp nog druk toe te voegen.

Het gewicht

Ook het gewicht verschilt. Een voetpomp is zwaarder en neemt meer plaats in beslag, terwijl een handpomp veeleer licht is. Je vindt al handpompen van amper 39 gram!

De pompprecisie

De pompprecisie hangt af van de manometer. Over het algemeen zijn voetpompen uitgerust met een wijzer-manometer. Sommige handpompen beschikken dan weer over een digitale manometer.

Herman

Fietsspecialist bij Decathlon

Een voetpomp heeft de meeste stabiliteit. Aluminium of gietijzeren voetpompen met een dubbele voet bieden nog meer stabiliteit en dus ook meer efficiëntie bij het oppompen, waardoor ze sterk aan te bevelen zijn.

Bekijk alle fietsadviezen