Hoe kies ik een fietscomputer?

Met een fietscomputer meet je jouw prestaties en wordt het fietsen nog leuker. Afhankelijk van jouw doelstelling kies je een fietscomputer die precies past bij deze behoeftes. Bekijk hier welke fietscomputer het best bij jou past.

In het assortiment van onze fietscomputers maken wij onderscheid tussen recreatieve, reguliere en intensieve gebruikers. 

Recreatief gebruik: de basis van een fietscomputer

Voor het recreatieve gebruik is een fietscomputer met 4 functies (tijd, huidige snelheid, volledige en rit afstand) voldoende. De volledige afstand is het aantal kilometers dat in totaal is gefietst met de fietscomputer. De rit afstand kan na elke fietstocht gereset worden, zo begin je elke nieuwe tocht weer bij 0.

Regulier gebruik: essentiële functies van een fietscomputer

Wanneer je er regelmatig op uit trekt voor een fietstocht zorgen de volgende functies voor nog betere prestatie indicatoren. De gemiddelde snelheid vergelijkt jouw gefietste tijd met de afstand die je hebt afgelegd. Met deze berekening geeft de fietscomputer altijd jouw gemiddelde snelheid weer. De snelheid vergelijker, vaak gesymboliseerd door een kleine pijl, geeft aan of je huidige snelheid sneller of langzamer is dan de gemiddelde snelheid. De maximale snelheid geeft je pieksnelheid weer.

Intensief gebruik: geavanceerde functies en opties

Bij intensief gebruik worden andere functies steeds belangrijker. Bijvoorbeeld een batterijindicator met de resterende batterijlading. Wil je jouw prestaties nog beter willen monitoren? Denk dan eens aan een fietscomputer met cadanssensor en/of hartslagmeter, vaak zijn deze optioneel, deze geven jouw hartslag en de cadans van de benen weer. Bij sommige modellen kan je de wielmaat van jouw fiets instellen, hierdoor is het mogelijk om de fietscomputer te gebruiken op meerdere fietsen. Temperatuur en barometer geeft de actuele temperatuur en hoogte (huidige hoogte, cumulatief hoogteverschil, enz.).

De functie om de fietscomputer aan de computer aan te sluiten geeft je mogelijkheid om zelf de analyse te doen over jouw prestatiecurve

Herman

Fietsspecialist bij Decathlon

Tijdens het bevestigen van je fietscomputer is het belangrijk om rekening te houden met voldoende ruimte tussen de sensor en de voorvork, welke niet meer mag zijn dan 5 mm. 

 

Bekijk nog meer fietsadviezen