Hoe kies ik een basketbal?

Basketbal is een sport die je op verschillende ondergronden kunt spelen. Specifieke spelomstandigheden vragen om een specifieke basketbal. Wat jouw niveau ook is, Decathlon heeft de juiste bal voor je in huis. Maar welke moet je nu kiezen?

Maat Kiezen

Je kiest de maat van je basketbal aan de hand van geslacht- en leeftijd. Kinderen tot zes jaar hebben niets aan een grote bal. Vraag in uw winkel om een maatje 3 bal om hen de vroege beginselen van het spelletje te leren kennen. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar spelen met een maatje 5. Decathlon heeft speciale, lichtere 5-ballen, de zogenaamde Whizzies, om kinderen de beginselen van basketbal te leren kennen. Kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud, en alle dames vanaf 12 jaar oud spelen met een maatje zes. Jongens boven de 14 jaar, en alle heren, spelen met maat zeven.

 

Binnen of buiten?

Basketballen kunnen van leer, syntetisch leer, rubber en plastic gemaakt zijn. Verschillende materialen geven verschillende spelervaringen. Om de juiste bal te kiezen, kijk je naar de ondergrond waar je op speelt.

Speel je buiten? Kies dan een bal die van rubber gemaakt is. Dit materiaal is duurzamer en is beter bestand tegen de harde speelomgeving van de straat. Ga je zowel binnen- als buiten spelen, kies dan voor een bal van nepleer. Deze bal stuit lekker op en gaat lang mee.

Voor regelmatige spelers, die alleen binnen spelen, raden we een echte leren bal aan. Die geeft het optimale balgevoel op houten en effen kunststof vloeren in jouw lokale sporthal. De modellen variëren in hun oppervlak. Daarom raden we je altijd aan de ballen eerst lekker een keer in de winkel te komen testen! En buiten spelen met een binnenbal? Dat kan stiekem prima, maar de bal zal ongetwijfeld sneller slijten...

 

Hoe hard pomp ik hem op?

Hoe hard een bal moet zijn is een gevoelskwestie. Een te harde bal levert in op controle: De bal stuitert heen waar jij hem niet heen wilt. En een te zachte bal? Daar kun je natuurlijk helemáál niks mee. Een goede vuistregel is de bal van schouderhoogte te laten vallen. Als hij weer tot boven de heup opstuit, zul je jouw dribble niet zomaar kwijt raken.