HOE KIES IK DE JUISTE DARTPIJLEN?

Darts is meer dan een leuke zondagse bezigheid onder vrienden met een glas bier in de hand. Het is een volwaardige sport waarvoor je het juiste materiaal nodig hebt om ten volle van het spel te genieten.

Volg deze gids om de juiste dartpijlen te kiezen.

De Dartpijl

 

1. De Flight

De flight zorgt er voor dat de dartpijl stabiel door de lucht kan vliegen en goed in het dartbord terecht komt. Over het algemeen bestaat de flight uit 4 vleugels, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen. De flight is echter wel het meest kwestbare onderdeel van de dartpijl en moet daardoor ook vaak vervangen worden. 

 

2. De Shaft

De shaft is het gedeelte tussen de barrel en de flight, en houdt als het ware de flight "vast". De shaft wordt gemaakt van kunststof of aluminium. Ook hierbij hebben beide varianten zo hun voor en nadelen. Een aluminium shaft is over het algemeen iets steviger, maar loopt wel het risico om verbogen te worden. Een kunststof shaft is iets lichter, maar daardoor ook wat fragieler wat de kans op afbreken vergroot. 

 

3. De Barrel

De barrel is het gedeelte van de dartpijl dat wordt vastgehouden door de darter en wordt gemaakt van koper, nikkel of tungsten. De meeste barrels worden gemaakt van koper of nikkel wat de gouden (koper) of zilverige (nikkel) kleur geeft aan de dartpijl. Tungsten wordt over het algemeen veel gebruikt in wedstrijd dartpijlen. In de barrel zit over het algemeen de meeste variatie en bepaalt daardoor ook het uiteindelijke gewicht van de dartpijl. Barrels verschillen op drie verschillende vlakken. Zo kunnen barrels varieren in lengte, breedte en grip (glad of stroef). De ideale combinatie is zeer persoonlijk en hangt af van de voorkeur van de darter. 

 

4. De Punt

De punt is gemaakt van metaal (steel tip) of plastic (soft tip). Metalen punten hebben een kleine chroom laag over de punt heen en zitten vast aan de barrel. Plastic punten kunnen, door middel van een schroefsluiting, los gemaakt worden van de barrel. Dit omdat de plastic punten bij soft tip darts over het algemeen sneller slijten. Is de metalen punt van de steel tip dartpijl bot geworden, dan kan deze worden geslepen door middel van een slijpsteen. 

ANTOINE

DECATHLON DARTS SPECIALST

Vervang af en toe de flights en shafts van de dartpijlen om optimaal te kunnen genieten tijdens het gooien.