cc une protection dorsale équitation

Hoe kies ik de juiste bescherming voor paardrijden?

Paardrijden is een sport voor iedereen, echter tijdens het beoefenen van deze sport kun je lelijk vallen, met ernstig letsel ten gevolg. Het is daarom verstandig om een degelijk veiligheidsvest te dragen, hierdoor kun je risico’s minimaliseren, ook beschermt het je tegen mogelijke schokken. Hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken bij het kiezen van je veiligheidsvest van ons eigen merk Fouganza. 

Het kiezen van een veiligheidsvest is gebaseerd op 3 criteria: het type vest, het niveau van bescherming en de comfort.

bodyprotector paardrijden

Het type bescherming

Er zijn twee soorten bescherming: veiligheidsvesten of bodyprotectors en rug beschermers:

Bodyprotectors: Ontworpen om de borst en ribben van de rijder te beschermen bij een botsing of val. Daarnaast beschermt het veiligheidsvest de rug. Het is samengesteld uit verschillende schuim platen met reliëf om schokken op te vangen en te absorberen tijdens een val. Het veiligheidsvest biedt bescherming aan de wervelkolom, nieren, borst en organen in de buik.

Rugbeschermers: In tegenstelling tot een veiligheidsvest, beschermt een rugbeschermer alleen de rug. Het heeft de vorm van een harde schaal en de zachte schuimplaat is flexibel in het vest gemonteerd voor extra comfort. De aanpassing vindt plaats aan de voorzijde van de beschermer met behulp van de banden die per model kunnen verschillen. De ribbels zijn ontworpen om meer comfort aan te vesten te geven tijdens het dragen.

bodyprotector paardrijden

Het beschermingsniveau

Voor de veiligheidsvesten maken wij onderscheid in 3 niveaus van bescherming

- Niveau 1: minimale bescherming voor professionele jockeys (we hebben geen niveau 1 bescherming in ons assortiment)

- Niveau 2: Om jezelf goed te beschermen bij recreatief paardrijden kies je een beschermer van niveau 2. Dit type bescherming is geschikt voor ruiters die paardrijden en daarbij gemiddeld risico lopen. Dit is het minimumniveau voor de praktijk van recreatief rijden en dus geschikt voor ruiters die regelmatig paardrijden. Dit type vest is geschikt voor beginners en ervaren rijders.

- Niveau 3: Voor ruiters die mee doen aan wedstrijden of cross, of voor personen die veel met paarden werken (in de stal) en daarbij het risico lopen om een trap van een paard te krijgen, adviseren wij een niveau 3 bodyprotector.  

De bescherming van je bodyprotector moet conform de geldende norm zijn. Wil je enkel je rug beschermen, neem dan een kijkje bij onze rugbeschermers. 

~ 

bodyprotector paardrijden

De juiste maat

Wij adviseren om een model met een verstelbare riem te nemen om de beschermer zo optimaal af te kunnen stellen. Wil je een discreter model, dan kun je een soepele beschermer met ritssluitingen kiezen. Om de juiste maat te bepalen moet je de hoogte van je rug opmeten, je borstomtrek en je tailleomtrek. 

Let op: een te lang bodyprotector zal ongemakkelijk zijn en je beperken om comfortabel op het zadel te kunnen zitten, een te korte bodyprotector zal niet in staat zijn om je nieren te beschermen.

Hoe kies ik de juiste bescherming voor paardrijden?

Joanna

Product manager fouganza

Als je de effectiviteit van een protector wilt behouden dan moet het vest droog opgeborgen worden. Je kunt je bodyprotector het beste met een vochtige spons schoonmaken en laten drogen in de open lucht. Sommige modellen kun je met de hand wassen. Let op: wanneer een bodyprotector of een rugbeschermer een klap heeft geïncasseerd dan moet het worden vervangen omdat de bescherming van schuim kan zijn beschadigd door de impact.