Hoe kies ik  ballet kleding?

Domyos wil dansen toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Natuurlijk heb je voor ballet de juiste kleding nodig en daarom laten we je in een aantal stappen zien hoe je, je eerste balletoutfit kiest. 

Het komt vaak voor dat de dansschool haar dansers een kledingvoorschrift voorschrijft. De outfit bestaat ten minste uit een balletpakje, een panty en balletschoentjes.

Het balletpakje

Er zijn verschillende soorten pakjes: 

Pakje met brede bandjes: Dit zijn de meest voorkomende basic pakjes. Deze komen het vaakst voor onder jonge leeftijden. 

Pakje met dunne bandjes: Vaak een pakje met meer details en en afwerkingen. Soms zijn de bandjes op de rug gekruist. 

Pakje met korte mouwen: Deze zijn iets warmer, eenvoudig en comfortabel. 

Pakje met lange mouwen: Zijn voor de koudere dagen. 

Maillots / Panties

Een panty is verplicht in het klassiek ballet, onder een balletpakje draag je geen blote benen. Deze zorgen er tevens voor dat het pakje op zijn plek blijft zitten, accentueren de vorm van de benen en houden de spieren warm.

Ballet schoentjes

Gevorderde dansers dansen vaak op splitzolen. Hierdoor kan een mooiere boog van de voet worden bereikt. Echter vraagt het ook een betere balans. Een schoen met een hele school zorgt voor meer draagcomfort en wordt daarom vaak aanbevolen voor kinderen. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur een grote rol bij het kiezen van het materiaal van je schoen. Comfort is hierbij het belangrijkste. Schoentjes gemaakt van leer zijn vaak wat sterker dan van canvas. Daarnaast zullen leren schoentjes iets minder snel slijten en vormt het zich naar de voet. Echter zijn canvas schoentjes goedkoper in aanschaf en lopen minder uit dan leer.  

CAROLINE

Product manager voor ballet kleding

Trek de schoen aan met een klein sokje of panty. Het is belangrijk dat deze goed  aansluit en dat je er niet makkelijk uitglijd wanneer je, je de voet strekt. Bij het passen van je balletschoen zal je merken dat het elastiek los zit. Zet deze (iets schuin) vast met een paar stevige steken. Niet te strak en niet te los.