Dit heb je nodig om de winter veilig door te komen op de fiets

Om veilig te fietsen in het donker heb je uiteraard stevig fietsverlichting nodig. Maar er zijn nóg meer accessoires die je zichtbaarheid verhogen!

Fietslampje kiezen

Nu de herfst zich laat zien en de dagen korter worden is het voor fietsers de hoogste tijd om zich twee vragen te stellen: “Ben ik wel voldoende zichtbaar in het verkeer?” en “Hoe kan ik veilig fietsen in het donker?” Met de juiste fietsverlichting kom je al een heel eind, maar er is meer om je zichtbaarheid te verhogen. Wie in de winter wil blijven trainen op weekdagen, en liever niet op de fietstrainer of op een hometrainer fietst, heeft geen andere keuze: in weer en wind eropuit trekken! Het probleem is uiteraard dat het vaak al aan het schemeren of volledig donker is als je van je werk thuis komt. Wil je dan tóch veilig de openbare weg op met de fiets, dan zul je een aantal maatregelen in acht moeten nemen.

VEILIG FIETSEN MET LED-FIETSVERLICHTING!

Wie veilig wil fietsen in het donker heeft allereerst krachtige fietsverlichting nodig. Vergeet de oude dynamoverlichting die je extra krachten kost bij elke omwenteling, tegenwoordig bestaat er LED-fietsverlichting die elke oneffenheid, hobbel of kuil in de weg voor je blootlegt in het donker.

Om veilig te fietsen in het donker moet de fietslamp minstens tot 15 meter ver kunnen schijnen. Zo heb je genoeg tijd om eventuele gevaren op de weg te kunnen ontwijken. Een goeie keuze is, bijvoorbeeld de BTWIN VIOO USB 20 lux. Die verlicht tot 40 meter ver! Kies voor fietsverlichting die je kunt monteren op je stuur. Mountainbikers kunnen opteren voor een versie die je op je helm kan vastmaken.

Een achterlicht zorgt ervoor dat automobilisten je vanop grote afstand kunnen zien én dat ze je herkennen als fietser. Ook hier zit je goed met de BTWIN VIOO USB: die zorgt ervoor dat je tot op ongeveer 400 meter afstand zichtbaar blijft in het donker.

REFLECTEREND MATERIAAL

Naast fietsverlichting bestaan er ook tal van accessoires om je zichtbaarheid in het verkeer te verhogen. Een reflecterend vest is ideaal om te fietsen in slechte weersomstandighedenen in het donker. Gebruik wel niet hetzelfde model als datgene dat je in je auto vindt. Dat is totaal niet geschikt voor sportief gebruik. Beter is een fluorescerend sporthesje. Daarnaast kun je ook kiezen voor reflecterende armbanden om veilig te fietsen in het donker. Je zichtbaarheid verhoogt én als je ze om je benen kleeft zien automobilisten onmiddellijk dat je een fietser bent. Ook reflectors op je wielen zijn een goed idee! Je ziet het: veilig fietsen in het donker is perfect mogelijk, zolang je maar investeert in materiaal dat je zichtbaarheid verhoogt. En uiteraard dien je te allen tijde het verkeersreglement te respecteren.